2020-02-29 00:14

Patriarhul DANIEL: „Marea şi sfânta zi a RUSALIILOR, a Pogorârii Duhului Sfânt, este şi ziua BISERICII!”

 |  13:06
Patriarhul DANIEL: „Marea şi sfânta zi a RUSALIILOR, a Pogorârii Duhului Sfânt, este şi ziua BISERICII!”

Marea şi sfânta zi a Rusaliilor, a Pogorârii Duhului Sfânt, este şi ziua Bisericii, deoarece după predica Sfântului Apostol Petru s-au botezat 3.000 de oameni, a afirmat duminică patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învăţătură la Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Patriarhală, în ziua acestui praznic.

"Această zi mare şi sfântă a Rusaliilor, a Pogorârii Duhului Sfânt este şi ziua Bisericii, deoarece după predica Sfântului Apostol Petru s-au botezat 3.000 de oameni. S-au botezat în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Deci, Biserica s-a constituit ca adunare, sau comunitate a oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi prin pogorârea Duhului Sfânt asupra apostolilor, care sunt nucleul conducător al Bisericii, avânt pe Hristos capul Bisericii, şi s-a extins în aceeaşi zi prin botezul a 3.000 de persoane", a spus patriarhul la slujba săvârşită împreună episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul şi cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, informează Agerpres. El a subliniat că "Biserica se extinde cu fiecare om botezat, fie el prunc, fie persoană adultă, Biserica se lăţeşte, se extinde, creşte prin sfântul botez". Patriarhul a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ce reies din pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan, în care se arată că Duhul Sfânt este "apa cea vie", şi a amintit că Duhul Sfânt este reprezentat şi ca "foc dumnezeiesc - curăţitor, încălzitor şi luminător". "Apostolul îl numeşte pe Duhul Sfânt foc dumnezeiesc, trimis din cer, adică prin limbile de foc se manifestă prezenţa şi lucrarea Duhului Sfânt. Evanghelia însă ne arată că Mântuitorul vorbeşte despre Duhul Sfânt ca fiind 'apa cea vie'. Aceste două forme de prezentare, chipuri de reprezentare a Duhului Sfânt sunt foarte semnificative pentru că ele ne arată lucrarea Duhului Sfânt în viaţa Bisericii", a spus el. De asemenea, întâistătătorul BOR a amintit că Duhul Sfânt sfinţeşte întreaga Creaţie, dăruieşte viaţă biologică şi este "interior omului" căruia îi dă viaţă spirituală, duhovnicească. Credincioşii ortodocşi prăznuiesc, duminică, la 50 de zile după Înviere, Rusaliile, marcând ziua în care Duhul Sfânt a pogorât peste adunarea apostolilor, în chip de limbi de foc, iar aceştia au început să propovăduiască.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-27Parerea ta...

DAR PESTE TINE
27 Mai 2018

S-O FI COBORÂT, ORI BA? Pentru că, dacă s-ar fi coborât...nu mai ORDONAI ca, la fiecare început de an, chiar pe 1 Ianuarie să nu se mai citească Moliftele Sf.Vasile cel Mare, apoi de prin februarie să OBLIGI cu nerușinare ca, în toate parohiile să se facă împreună-urâciuni (așa-zisele ”rugăciuni”) cu cei de alte confesiuni, iar episcopii ”tăi” DATORITĂ ȚIE, n-ar mai călări preoții de prin mănăstiri sau ”de mir” (cu parohii) să le/vă dea DIJMA (nu obolul) din ce în ce mai mare, iar ei (preoții) la rându-le să jupuiască văduva, orfanul și pensionarul! NU VĂ E RUȘINE? Ca patriarhi și/sau episcopi, sunteți ADUNAȚI din cinul monahal, corect? Atunci, cum de călcați în picioare cele 3 voturi monahale?! Cel al ASCULTĂRII de Dumnezeu mai mult decât de oameni , AL SĂRĂCIEI DE BUNĂ-VOIE (nu de îmbuibare, cu pretenții de mașini scumpe ori straie cusute cu fir de aur sau argint, mitre și toiaguri bătute-n pietre scumpe), de cel al CASTITĂȚII, vă știe Cel de Sus cât de bine vă achitați față de el, dar de celelalte DEJA vă vorbește lumea, blamând luxul și slugărnicia față de POLITICIENI și INTERLOPI!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine