2019-12-09 19:46

Patru destinaţii superbe pentru vacanţa de toamnă. Budapesta, Istanbul, Roma şi Praga sunt locaţii excelente pentru o escapadă de weekend

 |  19:34
Patru destinaţii superbe pentru vacanţa de toamnă. Budapesta, Istanbul, Roma şi Praga sunt locaţii excelente pentru o escapadă de weekend

Gabriela Dumba

Dacă vara este anotimpul lenevelii pe şezlong, în bătaia soarelui arzător, cu valurile la picioare, toamna este considerată cea mai bună perioadă pentru călătorii de culturalizare. Capitalele europene sunt luate cu asalt în anotimpul frunzelor ruginii, de cei care s-au bronzat vara în destinaţii exotice şi acum simt nevoia de puţină culturalizare prin marile muzee ale Europei sau de plimbări la picior prin vreun loc boem din Praga sau Roma, dar şi de ghinioniştii care n-au putut pleca în concediu în plin sezon estival. Toamna, minivacanţele de trei zile sunt printre cele mai căutate oferte ale agenţiilor de turism, apreciate fiind acele destinaţii preferate de romantici, de cei care au nevoie de câteva zile doar pentru ei, după ce vara s-au distrat cu gaşca la malul mării.

1. Budapesta, Ungaria

Primul gând îţi zboară către Paris atunci când te gândeşti la o locaţie romantică unde să-ţi duci partenerul de viaţă la sfârşitul unei săptămâni extenuante la birou. Însă Budapesta, considerată una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei, poate fi o idee excelentă pentru câteva zile de relaxare şi romantism. În plus, este destul de aproape de noi, se poate ajunge şi cu trenul pentru un plus de romantism, iar priveliştile pe care le oferă oraşul, mai cu seamă la căderea serii, îţi taie răsuflarea.

Clădirea Parlamentului Ungariei este una dintre cele mai frumoase clădiri legislative din Europa şi a treia clădire ca mărime din lume, cu 90 de statui pe exterior şi 152 de statui în interior. Oraşul e un spectacol în sine, cu porturi pentru vasele de croazieră, în special seara, atunci când clădirile istorice şi podurile peste Dunăre sunt iluminate într-un mod încântător. Podul cu lanţuri, care face legătura peste Dunăre între Pesta şi Buda, e printre cele mai fotografiate, cu pilonii săi ca nişte arcuri de triumf străjuite de lei.

În plus, o plimbare pe Dunăre cu vaporaşul, la lăsarea serii, atunci când poate fi admirat peisajul în toată splendoarea lui, ar putea fi una dintre cele mai frumoase amintiri de vacanţă. Basilica Sfântul Ştefan, Piaţa Eroilor, Bastionul Pescarilor, Opera din Budapesta, Marea Sinagogă, Parcul Oraşului sau Insula Margareta, unde se găseşte şi o mică grădină zoologică, dar şi nişte ruine ce datează încă din secolul al XIII-lea şi care este legată de ţărm prin Podul Margareta la sud şi prin cel mai lung pod din Budapesta, Podul Arpad la nord, sunt doar câteva dintre obiectivele turistice ale capitalei Ungariei, care pot fi bifate într-un city break de toamnă.

2. Istanbul, Turcia

Turcia este percepută de mulţi turişti ca fiind o destinaţie pentru vacanţa de vară, însă Istanbulul este recomandat a fi vizitat mai cu precădere toamna, când temperaturile scad şi vremea este suficient de prietenoasă pentru plimbări şi vizite la principalele obiective turistice. Arhitectura bizantină, palatele otomane, muzica de operă sau festivalurile de jazz, hotelurile cu un design luxuriant, bazarurile cu lucruri strălucitoare, cluburile de noapte şi restaurantele unde fructele de mare sunt servite în peste 150 de feluri fac din Istanbul o destinaţie excelentă pentru o minivacanţă în prag de toamnă.

Palatul Topkapî se află în zona pieţei Sultanahmet şi reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul. Ajuns aici, neapărat să vizitezi Muzeul Sfânta Sofia, construit în anul 537, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi de moschee până în 1934. Moscheea Albastră (Moscheea Sultanahmet) este cu siguranţă una dintre cele mai frumoase din Istanbul, impunându-se în peisajul din Piaţa Sultanahmet. Neapărat, nu rataţi o plimbare pe Podul Galata care face legătura dintre cele 2 părţi europene ale Istanbulului. Se poate trece pe jos, cu maşina sau cu transportul în comun, iar seara oferă privelişti superbe asupra Turnului Galata, Moscheii Suleymaniye, Moscheii Noi, Podului Bosfor etc.

3. Roma, Italia

Renascentist şi baroc, elegant, vechi şi nou, senzual, animat, cu un sex-appeal de netăgăduit, „Oraşul Etern” se află pe Lista Patrimoniului UNESCO şi te întâmpină în noiembrie cu tremperaturi blânde, de până la 16 grade. O plimbare până la Fontana di Trevi unde trebuie musai să arunci un bănuţ în timp ce-ţi pui o dorinţă, preferabil de mână cu persoana iubită, o vizită la Piazza Navona, prin grădinile Vilei Borghese sau prin cartierele Trastevere şi Campo dei Fiori sunt doar câteva dintre activităţile încărcate de romantism şi relaxare demne de bifat în Roma.

Colosseumul, una dintre cele mai faimoase clădiri vechi din lume, este situat chiar în inima Romei şi stă maiestuos ca un simbol al gloriei şi al Romei Imperiale. Nu ocoliţi Forumul Roman care include Arcul lui Septimius Severus (203 d. Hr.), Arcul lui Titus (81 d. Hr.), Rostra (400 d. Hr.), Templul lui Antoniu şi Faustina (141 d. Hr.), precum şi alte bazilici, temple şi clădiri. Vacanţa în Roma nu poate fi finalizată fără vizitarea Cetăţii Vaticanului sau cel puţin câteva poze din Piaţa unică Sf. Petru.

4. Praga, Cehia

Se spune că ai nevoie de o viaţă de om să baţi la picior fiecare colţişor al acestui oraş splendid şi tot n-ai reuşi să vezi totul, însă un city break de trei zile ţi-ar încărca bateriile, cu siguranţă, şi te-ar îmbogăţi sufleteşte la vederea unuia dintre cele mai frumoase oraşe din lume. Castelul Praga (Prazsky hrad) reprezintă cel mai mare complex medieval din Europa având 570 metri lungime şi o suprafaţă de 7,28 de hectare şi reprezintă atracţia cea mai importantă din Praga. Din cadrul complexului fac parte: Catedrala Sfântul Vitus (cel mai important punct de reper din oraş unde puteţi vizita turnurile, muzeul şi galeriile de artă), Golden Lane, Palatul Lobkowicz şi Biserica Sfântul George. Golden Lane, această stradă mică (Zlata Ulicka) deţine 11 căsuţe istorice construite chiar în interiorul arcurilor zidurilor castelului unde sunt expuse armuri şi textile medievale, precum şi suveniruri.

În căsuţa 22 a locuit scriitorul France Kafka, precum şi laureatul Nobel, poetul Jaroslaf Seifert. De vizitat ar mai fi primăria din Piaţa Carol, care datează din 1377, podul Carol care are 515 metri lungime, iar pavarea este la 13 metri deasupra râului Vltava, dar mai ales Centrul vechi (Staromestske namesti). Toate clădirile din centrul vechi datează din sec. al XI-lea, iar pe lângă castelul Praga, Catedrala Sf Vitus şi Podul Charles, un număr mare de biserici şi palate au fost construite reprezentând un agregat arhitectural, artistic şi spiritual nemaipomenit. La Palatul Wallenstein veţi vedea grădina construită împreună cu palatul în 1623 în stilul baroc, iar în partea de est a acesteia puteţi descoperi Sala Terrena cu trei arcade.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-04

Mai multe imagini:
Patru destinaţii superbe pentru vacanţa de toamnă. Budapesta, Istanbul, Roma şi Praga sunt locaţii excelente pentru o escapadă de weekend
zoom
Patru destinaţii superbe pentru vacanţa de toamnă. Budapesta, Istanbul, Roma şi Praga sunt locaţii excelente pentru o escapadă de weekend
zoom
Patru destinaţii superbe pentru vacanţa de toamnă. Budapesta, Istanbul, Roma şi Praga sunt locaţii excelente pentru o escapadă de weekend
zoom

Patru destinaţii superbe pentru vacanţa de toamnă. Budapesta, Istanbul, Roma şi Praga sunt locaţii excelente pentru o escapadă de weekend
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray