2020-07-11 02:24

Periculosul virus Zika a ajuns în Europa

 |  11:16
Periculosul virus Zika a ajuns în Europa

Un rezident în Danemarca care a călătorit în afara acestei țări a fost testat pozitiv pentru virusul Zika transmis de țânțarul Aedes aegypti, a transmis miercuri postul național de radio DR, citând oficiali din domeniul sănătății.

Autoritățile de sănătate din al doilea mare oraș danez, Aarhus, au declarat că pacientul a călătorit în America Centrală și de Sud, unde a fost contaminat, a precizat, fără alte detalii, postul de radio citat de Agerpres.

Două persoane contaminate cu virusul Zika au fost depistate în Elveția la scurt timp după ce s-au întors dintr-o regiune tropicală, a informat marți Ministerul Sănătății din această țară, fără a da amănunte nici despre cetățenia celor afectați, nici în legătură cu locul în care ar fi luat periculosul virus.

Autoritățile de la Berna au asigurat că monitorizează cu atenție situația. Pentru moment, Elveția nu a recomandat oficial evitarea călătoriilor în statele în care s-a depistat prezența virusului.

Litoralul Guyanei Franceze a intrat în faza epidemică a virusului Zika, au anunțat luni autoritățile locale, precizând că au fost "confirmate biologic" 45 de cazuri și "160 de suspecți, dintre care patru femei însărcinate".

Principalele focare legate de virusul Zika, transmis de țânțarul Aedes, responsabil și de febra dengue și de chikungunya, sunt insula Cayenne, Kourou, Saint-Laurent du Maroni și Mana, a declarat reprezentantul statului francez, Martin Jaeger, la o conferință de presă susținută la prefectura din Cayenne. Autoritățile sanitare au decis să declare stare epidemică în acest departament francez din Amazonia cu peste 244.000 de locuitori. "Cifrele sunt fără îndoială subevaluate fiindcă 80% dintre pacienți nu prezintă niciun simptom", afirmă Christian Meurin, director al Agenției regionale de sănătate.

Virusul Zika preocupă mediul sanitar fiindcă pot apărea malformații cerebrale la nou-născut în cazul contaminării mamei în timpul sarcinii.

Zika "va continua să se răspândească" pe tot continentul american, cu excepția Canadei și a statului Chile, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care consideră că virusul constituie un "motiv serios de îngrijorare". Virusul este deja prezent în 21 din cele 55 de țări de pe continentul american, a adăugat OMS.

Virusul Zika a fost descoperit în 21 de țări din America Latină și a fost legat de leziuni ale creierului la mii de copii în Brazilia. Epidemii s-au mai înregistrat în Columbia, Salvador, Panama și Republica Capul Verde. În Brazilia, țara cea mai afectată și care va găzdui în această vară Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro, au fost depistate 3.900 de cazuri de microcefalie la nou-născuți.

Febra Zika, boala declanșată de acest virus, se manifestă cu dureri de cap, slăbiciune, temperatură ridicată, iritații ale pielii și ochi roșii. Nu există vaccin sau tratament de vindecare împotriva virusului Zika, putând fi tratate doar simptomele maladiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz