2020-02-17 15:02

Piaţa de artă din România a crescut, în 2010, de aproape două ori faţă de anul trecut

 |  16:07
Piaţa de artă din România a crescut, în 2010, de aproape două ori faţă de anul trecut

Cifra vânzărilor pe piaţa de artă din Româniaa atins, în primele şase luni ale lui 2010, aproape aceeaşi valoare ca cea a întreguluian 2009, potrivit casei de licitaţii Artmark, care estimează că investiţiiletotale în obiecte de artă vor fi, anul acesta, duble faţă de anul trecut.

Potrivit unui comunicat al casei delicitaţii, Artmark estimează că investiţiile în obiecte de artă vor creşte înaceastă toamnă, iar valoarea totală a acestora în 2010 va fi, până la sfârşitulsezonului, dublă faţă de cea a anului trecut.

Indicatorii economici arată că, în vreme derecesiune, în timp ce pieţele de investiţii tradiţionale pierd puncteimportante din cifra profiturilor, singura industrie care reuşeşte să-şipăstreze randamentul este arta. Indexul Artmark, primul instrument care măsoarărandamentele anuale ale celor mai tranzacţionaţi artişti români, arată cărandamentul total al pieţei de artă româneşti a rămas constant în ultimii 15ani, la 27,4%. Randamentul total al pieţei de artă româneşti este mai maredecât randamentul anual mediu, aferent aceleiaşi perioade, al investiţiei înaur, terenuri sau valori mobiliare, potrivit reprezentanţilor Artmark.

În acest context, 2010 a urmat chiar un trendascendent al investiţiilor pe piaţa de artă, cifra vânzărilor la toatelicitaţiile publice din prima jumătate a anului 2010 atingând deja aproximativaceeaşi valoare cu cea a tuturor tranzacţiilor efectuate anul trecut. Dacă lasfârşitul anului 2009, casele de licitaţii din România înregistrau vânzări învaloare totală de 3.697.950 euro, în iulie 2010, cifra vânzărilor era deja de3.032.865 euro, potrivit Artmark.

"Evoluţia este firească. De teamainflaţiei, influenţaţi întâi de criză, apoi de mecanismele de combatere aacesteia, din ce în ce mai mulţi investitori îşi transferă activele financiaredin zona monetară ori obligatară (depozite, titluri de stat) în cea a valorilorintrinseci (aur, diamante, arta de patrimoniu)", a explicat ManuelaPlăpcianu, CEO Artmark.

Cifrele vânzărilor înregistrate de casele delicitaţii demonstrează, de altfel, că piaţa de artă este în creştere. Artmark,de exemplu, indică faptul că a înregistrat, în 2009, vânzări în valoare deaproximativ 1.800.000 de euro, în timp ce în iulie, anul acesta, aceeaşi casăavea deja vânzări de aproape 2.000.000 de euro.

Piaţa de artă din România se modernizeazăconstant şi se transformă tot mai mult într-o adevărată bursă. Tranzacţiile audevenit transparente, iar specialiştii din domeniu au scos deja instrumente deinformare şi garantare a valorii, menite să îi ajute pe investitori, un astfelde instrument fiind Indexul Artmark. Licitaţiile nu mai au loc cu uşileînchise, iar prezenţe importante din lumea de business, a colecţionarilor şichiar din cea mondenă licitează deschis cu sume semnificative.

În România, clienţii pieţei de artă se împartîn colecţionari şi investitori. Indiferent de categoria din care fac parte,aceştia tranzacţionează sume din ce în ce mai mari. "La Artmark, suntclienţi care investesc constant sute de mii de euro pe an în acelaşi artist sauclienţi care investesc diversificat, într-o varietate de opere ale artiştilorromâni, de regulă artişti de patrimoniu, clasici ori impresionişti", adeclarat Valeriu Sângeorzan, director de comunicare Artmark.

În clasamentul general al celor maiimportante vânzări publice efectuate vreodată la casele de licitaţii dinRomânia, primele zece au avut loc în intervalul 2009 - 2010. Dintre acestea,mai mult de jumătate au fost înregistrate în primele şase luni ale acestui an.Astfel, potrivit Indexului Artmark, cea mai scumpă lucrare vândută a fosttabloul "Aişe", semnat de Camil Ressu, pentru suma de 160.000 de euro,în vara anului 2009. Locul al doilea în top îl ocupă pictura"Garoafe" a lui Ştefan Luchian, vândută pentru 140.000 de euro învara lui 2010. Ambele opere, cât şi următoarele două din clasament - pictura"Port", de Marcel Iancu, adjudecată pentru 130.000 de euro, şi"Fata în roz", de Nicolae Tonitza, vândută pentru 120.000 de euro -au fost tranzacţionate la casa Artmark.

Următoarea mare licitaţie publică va avea locpe 30 septembrie, la Opera Naţională din Bucureşti. Intitulată"Impresionism şi Postimpresionism românesc", licitaţia este găzduităde Casa Artmark şi va aduce iubitorilor de artă şi investitorilor opere învaloare de aproximativ 1.000.000 de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine