2020-04-07 13:06

Pierderea în greutate pe termen lung poate fi dăunătoare pentru sănătate

 |  19:52
Pierderea în greutate pe termen lung poate fi dăunătoare pentru sănătate

Pierderea îngreutate pe termen lung poate provoca apariţia unor boli precum diabet,hipertensiune şi artrită reumatoidă, potrivit unui studiu al cercetătorilorsud-coreeni, publicat în International Journal of Obesity.

Pierderea în greutate petermen lung poate contribui la eliberarea în fluxul sangvin a unor compuşipoluanţi industriali, care de obicei sunt stocaţi în ţesuturile adipoase. Înmomentul în care grăsimile se descompun, în urma procesului de slăbire, aceşticompuşi ajung în fluxul sangvin, spune coordonatorul acestui studiu, Duk-HeeLee, de la Kyungpook National University din Daegu, Coreea de Sud."Trăim sub influenţa puternicei dogme că pierderea în greutate estebenefică întotdeauna, iar creşterea în greutate este dăunătoare. Însă credem cănivelul ridicat de substanţe poluante din fluxul sangvin poate afecta sănătateaumană în diverse moduri', a spus Duk-Hee Lee.

Lee şi o echipă internaţională de cercetătoriau studiat 1.099 de voluntari din SUA şi concentraţiile a şapte compuşi dinsângele lor. Ei au luat în considerare şi factori precum vârsta, sexul şi rasa."Odată eliberaţi în sânge, aceşti compuşi ajung la organele vitale",au spus cercetătorii.Persoanele care au pierdut cel mai mult în greutate pe parcursul a zece aniaveau cel mai înalt nivel de substanţe poluante în sânge - poluanţi organicipersistenţi -, comparativ cu cei care au luat în greutate sau şi-au menţinutgreutatea. Aceste substanţe pot provoca apariţia diabetului de tipul II, ahipertensiunii arteriale, a bolii coronariene ischemice, a artridei reumatoideetc.Mai multe studii sunt necesare pentru a stabili dacă aceste efecte negativesunt mai mari decât beneficiile obţinute în urma pierderii în greutate, a spusLee.Poluanţii organici persistenţi sunt substanţe chimice persistente în mediu,care se bioacumulează prin lanţuri trofice şi reprezintă un risc din cauzaefectelor adverse asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului înconjurător.Printre aceştia se numără pesticidele, produsele chimice industriale -policlorobifenili, hexaclorobenzen -, hidrocarburile aromatice policiclice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-07-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine