2020-08-07 21:55

Pneumonia duce la meningită, la surditate şi la paralizie

 |  18:23
Pneumonia duce la meningită, la surditate şi la paralizie

În timp ce România e panicată din cauza virusului WestNile, o afecţiune banală, care nu pune în pericol viaţa decât în cazuriextreme, copiii mor în spitale din cauza unor boli care pot fi prevenite. În 2009, în ţara noastră au murit 250 decopii sub 1 an. La 1.000 de nou-născuţi avem 10 decese la naştere, avertizeazăprof. dr Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie Elias. Deşiindicatorii seamănă cu cei din ţările aflate în curs de dezvoltare, România nuaplică recomandări ale organizaţiilorinternaţionale pentru prevenirea principalelor îmbolnăviri ale căilor respiratoriila copii.

Potrivit datelorInstitutului Naţional de Statistică, anul trecut, în România au murit 2.250 decopii cu vârste cuprinse între 0 şi 1 an, astfel încât la 1.000 nou-născuţiexistă 10,1 decese la naştere. Statistica este îngrijorătoare, rata deceselorfiind una dintre cele mai mari din Europa, potrivit Societăţii Române deObstetrică Ginecologie. Cauzele mortalităţii materne şi infantile sunt variate.Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, realizat în 2007, în ţaranoastră, pe tema deceselor la copiii nou-născuţi, a stabilit însă care sunt principalelecinci cauze de mortalitate a bebeluşilor din România. În prim-plan se aflăbolile pulmonare, în special pneumonia. "În 2007 s-a înregistrat un numărde 2.574 de decese în rândul nou-născuţilor. Este vorba despre 1.476 băieţi şi1.098 fete. Aceste decese, înregistrate în primul an de viaţă, au avut multiplecauze, printre care cele mai frecvente au fost: afecţiunile cu origine înperioada perinatală, afecţiuni ale sistemului respirator, pneumonia, anomaliilecongenitale, hypoxia şi asfixierea la naştere şi anomaliile congenitale ale inimiişi ale sistemului circulator", a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu.

Streptococulse ascunde în cavitatea nazală

Pneumonia nuafectează doar copiii prematuri sau din păturile defavorizate. Microbul“vinovat”, streptococul pneumoniae, este frecvent întâlnit în cavitatea nazalăa copiilor din creşe sau grădiniţe. Din păcate, atunci când se fac testele,inclusiv recoltarea cu tampon şi însămânţarea germenului, se iau probe doar dinfaringe. O răceală banală sau o uşoară scădere a imunităţii duce la apariţiapneumoniei. Fiind mai multe tulpini microbiene, pe care copiii şi le transmitcu uşurinţă, există posibilitatea reapariţiei bolii. Foarte frecvent, pneumoniase complică, apărând otita cu pneumococ, iar în unele cazuri se ajunge lameningită bacteriană.

Conform OMS, înţările aflate în curs de dezvoltare,meningita apare în 30 la sută din cazurile de pneumonie la copilul mic.La noi, statisticile lipsesc, dar România se află mai aproape de situaţiaepidemiologică a acestor ţări, chiar dacă a făcut progrese. Meningitabacteriană este o complicaţie severă a pneumoniei, ducâd în 25 la sută dincazuri la deces, iar jumătate dintre supravieţuitori rămân cu secheleneurologice.

Vaccinul,greu de suportat de familiile sărace

Vaccinareaanti-pneumococică, recomandată de OMS tuturor ţărilor cu o mortalitate mare înrândul copiilor, reprezintă o modalitate accesibilă de reducere a riscurilor. Statulromân nu a introdus în calendarul obligatoriu acest tip de vaccinare, caretrebuie achitată de părinţi. De la introducerea vaccinului pneumococic cu 7valenţe în programul naţional de imunizare din SUA, eficacitatea acestuia afost observată şi în cazul otitei medii acute şi al pneumoniei. Conform uneievaluări retrospective asupra unei baze de date de mari dimensiuni, pentruasigurări de sănătate, vizitele medicalecauzate de otita medie s-au redus cu 42,7%, iar consumul de medicamente ascăzut cu 41,9% la copiii cu vârsta sub 2 ani. Conform unei analize similare,spitalizările şi vizitele medicale în ambulatoriu, pentru pneumonia de oricecauză, s-au redus cu peste 50%. Pe plan mondial au apărut chiar vaccinuri careprotejează împotriva a 13 tulpini de streptococ, care se pot administra lacopii între 6 săptămâni şi 5 ani. Seestimează că noul vaccin pneumococic acoperă peste 90% dintre serotipurile carecauzează pneumonii severe, rezistente la antibiotice şi peste 70 la sută dincazurile de otită.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-03-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz