2020-03-30 13:40

Polițiștii greviști pot răspunde violent la presiuni

 |  19:49
Polițiștii greviști pot răspunde violent la presiuni

Polițiștiiîși vor reduce, de astăzi, activitatea cu 75%, declanșând o formă de protest fărăprecedent. Cu excepția situațiilor de urgență, semnalate prin apelul unic 112,polițiștii refuză să mai desfășoare anumite activități, precum amendarea,dirijarea circulației, audieri în dosare. Protestul este organizat deSindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).Ministrul Vasile Blaga i-a avertizat că vor răspunde în fața legii pentruîncălcarea Statului polițistului. În replică, liderul SNPPC, Marian Gruia,amenință cu revolte fără precedent orice încercare a autorităților de a facepresiuni.

PreşedinteleSindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Constractual (SNPPC),Marian Gruia, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că poliţiştiiîşi reduc activitatea, începând de luni nu mai participă la audieri în dosarelepenale, nu mai dau amenzi, nu mai dirijează circulaţia, pentru că sunt plătiţidoar 75 la sută, astfel că îşi vor limita activitatea la 75 la sută. "Din20 septembrie anumite activităţi vor fi reduse. Poliţiştii vor merge în teren,dar vor sta în puncte fixe, nu vor acţiona decât la apelurile de urgenţă 112.Poliţia Rutieră nu va mai dirija circulaţia, nu va mai da amenzi, ci doaravertismente, nu vor mai face audieri în dosarele penale. Protestul nostru estesimilar cu cel al magistraţilor. Avertizăm autorităţile să nu facă presiuni laadresa noastră că s-ar putea să se trezească cu o revoltă fără precedent",a spus Gruia. Potrivit acestuia, se așteaptă participarea a peste 20.000 depolițiști la această formă de protest. Este numărul celor care au răspunsafirmativ la consultarea a 25.000 de angajați ai MAI.

Grevele,interzise prin statut

Înreplică, Inspectoratul General al Poliţiei Române a spus că serviciulpoliţienesc are caracter permanent şi obligatoriu, poliţistului îi este interzissă declare sau să participe la greve, iar nemulţumirile şi le pot exprima întimpul liber, conform prevederilor legale. "Conducerea Poliţiei Române,atât la nivel central, cât şi la nivel local se află într-un permanent dialogcu organizaţiile sindicale reprezentative. Activitatea poliţistului este strictreglementată de către prevederile Legii 218/2002 privind organizarea şifuncţionarea Poliţiei Române, ale Legii 360/2002 privind Statutul poliţistuluişi ale HG 991/2005 privind aprobarea Codului de Etică şi Deontologie aPoliţistului", se arată într-un comunicat de joi al IGPR.

Acesteacte normative prevăd faptul că serviciul poliţienesc are caracter permanent şiobligatoriu, iar poliţistului îi este interzis să declare sau să participe lagreve, explică Poliţia Română. "De asemenea, poliţistul are datoria de arăspunde la orice solicitare privind exercitarea profesiei, să se sesizezedespre orice încălcare a legii, având obligaţia să intervină cu promptitudinepentru soluţionarea acesteia, în conformitate cu prerogativele specificefuncţiei publice pe care o deţine. Poliţiştii îşi pot exprima nemulţumirile, întimpul liber, conform prevederilor legale în vigoare", subliniază sursacitată.

ConducereaIGPR se declară în continuare deschisă la orice formă de dialog şi analiză,pentru ca împreună cu organizaţiile sindicale şi organizaţia profesională săgăsească cele mai bune soluţii.

„ProLex” se solidarizează

Ulterior,"Pro Lex" a recomandat membrilor săi să nu mai efectueze oresuplimentare, fără dispoziţia scrisă a şefului unităţii, şi să nu maicontribuie financiar la acoperirea deficitului de logistică a structurii depoliţie la care sunt angajaţi şi ameninţă cu proteste dacă se recurge laconcediu fără plată.

Efecteleacestor măsuri vor fi vizibile, deoarece poliţiştii lucrează şi 200 de oresuplimentare lunar şi contribuie cu importante sume de bani din salariu pentruîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a comunicat, joi, Sindicatul Naţional alPoliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex". "«Pro Lex» nu îndeamnăpoliţiştii la nemuncă, întrucât o astfel de formă de protest este nelegală şiafectează climatul de siguranţă publică, deşi starea materială în care se aflăpoliţiştii ar justifica o astfel de reacţie", potrivit comunicatului.

"ProLex" va organiza şi participa la acţiuni de protest autorizate, dacăpoliţiştii vor fi trimişi în concediu fǎrǎ platǎ, dacă nu se respectăangajamentele în ceea ce priveşte reorganizarea Ministerului Administraţiei şiInternelor, având ca efect disponibilizarea poliţiştilor, sau dacă se menţine mǎsurade reducere a veniturilor cu 25 la sută şi în 2011.

VasileBlaga: „Să-şi facă datoria, pentru că altfel vor suporta rigorile legii"

Ministruladministraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a declarat, vineri dimineaţă, căliderii sindicali care au anunţat protestele poliţiştilor nu cunosc Statutulpoliţiştilor şi a afirmat că aceştia trebuie să-şi facă datoria, pentru căaltfel vor suporta rigorile legii. "Am văzut unele poziţii ale unor liderisindicali. Eu le spun un lucru foarte clar: unii dintre ei, şi asta mă doare,nu cunosc Statutul poliţistului. Eu le recomand să citească cu foarte multăatenţie Statutul poliţistului, pentru că aici nu putem vorbi nici de grevă,nici de 75 la sută, nici de 25 la sută. Ei trebuie să-şi facă datoria, pentrucă altfel vor suporta rigorile legii", a declarat Vasile Blaga.

Ela ţinut să precizeze că MAI respectă "întru totul", în cazul unorconflicte de muncă, respectarea legii.

Sindicatulîi cere lui Blaga să intervină

SNPPC:Postul de adjunct al șefului Managementului Operațional din MAI, ocupat ilegal

SindicatulNațional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual cere ministrului VasileBlaga să nu emită ordinul pentru numirea unui director general adjunct al uneidirecţii din MAI, susţinând că acesta nu întrunea condiţiile să se prezinte laconcursul din 17 august, iar examenul a fost "trucat".

SNPPCcontestă, într-un comunicat de presă remis sâmbătă, corectitudinea concursuluidin 17 august, pentru ocuparea postului de director general adjunct alDirecţiei Generale Management Operaţional din cadrul MAI.

Concursula fost precedat de un anunţ oficial, care conţinea, în mod explicit, 13 cerinţeobligatorii şi cumulative pentru candidaţi. Majoritatea cerinţelor erau extrasedin Ordinul MAI nr.69/2009, iar alte câteva erau particularizate ad-hoc.Anunţul public respectiv purta semnătura ministrului, potrivit sursei citate.În urma anunţului, la concurs s-au înscris doi candidaţi, dar numai unul – CristianMihai - s-a prezentat efectiv, acesta fiind şi câştigător al postului.

PotrivitSNPPC, concurentul unic nu ar fi îndeplinit mai multe cerinţe specifice fişeipostului. Candidatul nu ar fi avut 7 ani vechime, în specialitatea studiilornecesare funcţiei, nu ar fi obţinut în ultimii 3 ani, cel puţin calificativul"foarte bine" la evaluarea profesională individuală/aprecierea deserviciu, nu ar fi avut 5 ani vechime, în funcţii de conducere ale MAI, nu arfi îndeplinit condiţia de a fi acumulat 15 ani vechime în MAI şi ar fi avutdoar gradul de subcomisar, deşi cerinţa funcţiei este de minim comisar-şef,susţine sindicatul. "Pentru toate aceste lipsuri, candidatul unic alconcursului din MAI a primit derogări! Mai mult, interviul candidatului nu afost înregistrat audio-video, sub pretextul pueril că: nu există aparatură!”FSNPPC consideră că numărul mare al derogărilor primite de candidat nureprezintă un gest de toleranţă, al comisiei, faţă de una sau două lipsuriminore din dosarul depus. Dimpotrivă, cele 6 derogări, pentru un total de 13cerinţe obligatorii, acordate concurentului unic dau imaginea perfectă a unuiconcurs trucat", se arată în comunicat. În consecinţă, Biroul Executiv al SNPPC a solicitat ministrului să analizezederularea acestui concurs, să studieze motivarea acordării de 6 derogări de lacerinţele obligatorii şi să nu emită Ordinul pentru numirea pe post a aşa-zisuluicâştigător al concursului.

(AndreiTudor)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-09

Mai multe imagini:
Polițiștii greviști pot răspunde violent la presiuni
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine