2020-02-21 15:16

Povestea bucureşteanului care face covoare din periuţa lui de dinţi

 |  21:01
Povestea bucureşteanului care face covoare din periuţa lui de dinţi

Un pensionar din Capitală a reuşit să creeze adevărate opere de artă folosind o periuţă de dinţi pe post de croşetă. Bunea Iordan este înconjurat acum de covoare, genţi de umăr şi diverse suporturi confecţionate din materialul unor haine pe care nu le mai folosea. La un an după ce a descoperit pasiunea pentru croşetat, bărbatul vrea să devină meşteşugar cu acte în regulă.

Povestea bucureşteanului care face covoare din periuţa lui de dinţi
zoom

Domnul Iordan şi doamna Paula s-au mutat în blocul de pe Şoseaua Giurgiului acum vreo opt ani, dar, spun ei, nu prea intră în contact cu vecinii din cauza bârfelor. Aşa că timpul şi-l petreceau la serviciu şi acasă, în familie. De ceva timp, Bunea Iordan s-a pensionat. "Nu mă simţeam deloc în apele mele. Sunt obişnuit să muncesc de mic. A fost bine o perioadă, dar apoi simţeam că o iau razna, trebuia să găsesc o activitate", povesteşte actualul meşteşugar. Copil fiind, bărbatul a fost învăţat de mama sa să croşeteze. "Mi-a plăcut, dar apoi cui i-a mai stat gândul la asta?", spune pensionarul de 74 de ani, care se lăuda cu reconversia profesională de peste un an. Cum a început totul? „Anul trecut, de Paşti, trebuiau să vină cei mici în vizită la noi, dar ştii cum sunt pensionarii. Nu prea am avut bani şi ne era ruşine să îi aşteptăm cu mâna goală“. Mâinile încă îl ascultă, aşa că şi-a adus aminte de hobby-ul copilăriei. A găsit o bluză mai veche în dulap la curăţenia de primăvară, a deşirat-o şi a făcut câteva perechi de botoşei din ea. Acum, este înconjurat de creaţiile sale. Nu mai sunt doar botoşei. Genţi de umăr, perne ornamentale, suporturi, dar şi covoare. Îşi petrece toată ziua la „biroul său“, o canapea veche, unde sunt aşezate ordonat fire de toate culorile. „Mergem un pic prin oraş cu treabă, iar când se întoarce îi vin deja ideile şi se apucă de treabă. Câteodată, se trezeşte noaptea şi croşetează. Nu are linişte până nu termină ce a început“, povesteşte şi doamna Paula, asistenta de nădejde a omului care foloseşte acum o periuţă de dinţi pe post de croşetă. Ea a fost şi cea care l-a făcut pe bărbat să treacă de la botoşei şi veste la lucruri mai sofisticate. “Mi-a făcut o vestă, dar i-am zis că e prea grea, în plus nici nu era iarnă atunci şi am dat-o jos. Până m-am întors eu de la bucătărie, o deşirase şi a doua zi deja făcuse din ea un covoraş”, se amuză doamna pensionată pe caz de boală.

Cum a ajuns la “croşeta-minune

Povestea bucureşteanului care face covoare din periuţa lui de dinţi
zoom

Domnul Iordan s-a apucat de lucru folosind croşetele normale, dar, spune el, îi scăpau mereu din mână şi din cauza faptului că lâna era foarte groasă. “Ştiam că trebuie să caut ceva mai dur. Am încercat cu o creangă, dar nu mi-a ieşit fiindcă s-a rupt. Trebuie un lemn mai masiv, iar eu nu am găsit. Într-o dimineaţă, eram la baie şi mă gândeam la o soluţie când am văzut o periuţă de dinţi. Şi am zis s-o încerc. Nu mai ştiu dacă era a mea sau a nevestii, dar am luat-o şi am văzut că pot să lucrez foarte uşor cu ea”, se amuză meşteşugarul de la bloc. Acum, într-o zi a terminat un covoraş, care ulterior e aşezat peste grămada deja creată. “Îmi merge foarte repede mâna cu periuţa de dinţi, am spor de când am descoperit noua unealtă pentru croşetat”, e mândru Bunea Iordan. Materia primă vine în special de la hainele vechi, care acum sunt transformate pe loc în botoşei şi covoare. “De curând am început să şi cumpărăm fire de lână. E o activitate care mă linişteşte, eu eram hiperactiv de fel. Mă simt în largul meu atunci când mă apuc de lucru”, mai spune pensionarul.

Speră să poată vinde produsele

Povestea bucureşteanului care face covoare din periuţa lui de dinţi
zoom

Marea lui dezamăgire este că oamenii nu mai apreciază produsele lucrate manual, iar munca nu îi oferă şi un venit suplimentar. “Avem pensie mică, mamă, nu putem să aşteptăm ajutor numai de la copii. Sperăm că odată ce soţul intră în uniunea meşteşugarilor, să le şi vindem pe undeva”, spune soţia Paula. Împreună, au participat la diverse târguri şi expoziţii, însă banii câştigaţi abia i-au ajutat să achite chiria pentru standul respectiv. Au auzit că străinii sunt foarte interesaţi de astfel de produse, dar încă mai caută soluţii pentru a ajunge la ei. “Mi-au povestit că sunt mulţi care vin în România şi vor să cumpere covoare de lână. Cică trebuie să pun pe internet covoarele, dar ştiu eu să umblu acolo? Am mai încercat şi pe la Muzeul Satului, dar la fel. E destul de greu dacă nu ai prezenţă constantă”, afirmă cel care a găsit o nouă funcţionalitate periuţei de dinţi. O altă problemă e că acum i-a mai rămas o singură unealtă. Prima periuţă s-a rupt. “Ăştia nu le mai fac ca pe timpuri. Acum sunt rotunde, moi, nu le mai pot folosi. Sper să mai pot face rost de modelele alea vechi”, e mesajul artistului excentric. Soţia însă e mai sentimentală. “Nu vrem să ne plângem de bani, dar asta e situaţia. Am fost operată de mai multe ori, soţul are şi el o intervenţie. Ce să facem? Ne este foarte greu. Copiii ne-au plătit anul ăsta biletele la băi”, adaugă femeia. Este de fapt povestea normală a unui cuplu de pensionari din România, al cărui trai este la limita subzistenţei din cauza unui sistem bolnav. Iordan Bunea a decis însă să lupte cu propriile arme împotriva lui. În locul unei săbii, a luat o periuţă de dinţi şi îşi croieşte drum spre o carieră în arta populară, care însă nu reuşeşte să mai stârnească aceleaşi pasiuni din partea populaţiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-17Parerea ta...

MARIANA INULESCU
16 Sep 2015

Buna! As dori si eu sa imi spuneti, cum poate fi contactat domnul Iordan. Va multumesc.
ISABELL ROMDHANI
21 Sep 2015

O rog frumos pe D-na Mariana Inulescu sa ma contacteze pe facebook pentru a vorbi cu Dnul Iordan
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine