2020-01-26 01:00

Povestea fabuloasă a portughezului Alfredo Martinez, managerul de top care a devenit pilot de drift în România

 |  21:01
Povestea fabuloasă a portughezului Alfredo Martinez, managerul de top care a devenit pilot de drift în România

În urmă cu şase ani, atunci când a venit pentru prima oară în România, nu îşi imagina că viaţa sa se va schimba definitiv. În vârstă de 39 de ani, portughezul Alfredo Martinez este managerul regional al unei companii multinaţionale importante în lumea petrochimiei şi timpul liber şi-l dedică unei pasiuni mai puţin obişnuite. A devenit pilot de drift, cea mai spectaculoasă aripă a motorsportului.

„Recunosc că am fost pasionat încă de mic de maşini. Tata participa în anii ’80 la competiţiile de slalom cu Mini, iar apoi prin 1992, eu şi fratele meu ne-am cumpărat cu cart de 24 de cai-putere, dar niciodată nu m-am gândit la o carieră. Acum am un vis şi graţie unui proiect ambiţios născut aici în România, poate îl şi voi împlini”, spune carismaticul Alfredo despre legătura sa cu lumea automobilismului. A sosit la Bucureşti în urmă cu 6 ani, atunci când a fost detaşat de firma-mamă, un gigant în lumea petrochimiei, în România pentru a deschide filiala de aici. Se gândea că va rămâne până când afacerea va fi pusă pe picioare, însă acum se consideră de-al nostru. S-a şi căsătorit cu o româncă, iar majoritatea timpului şi-l petrece aici. „România e acasă, mă simt extraordinar aici. Şi doar datorită oamenilor. Sunt foarte primitori, n-am avut nici o problemă de acomodare. Cu soţia însă vorbim jumătate română, jumătate portugheză”, spune portughezul într-o română aproape perfectă.

A devenit pilot din întâmplare

Firma portugheză la care Alfredo are o poziţie importantă este una dintre cele mai mari la nivel global în ceea ce priveşte proiectele electrice în petrochimie, având sucursale pe toate continentele. Locul de muncă l-a ajutat şi pe tânărul manager să intre în fabuloasa lume a driftului. „A fost o fază hazlie. Eram la unul dintre sedii, iar în parcare am văzut o maşină care mi-a atras atenţia. Nu era nici de stradă, dar nici de raliuri. Era total schimbată. Şi am început să întreb”, rememorează întâmplarea din 2012. Maşina cu pricina îi aparţinea lui Marius Mitrache, unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de drift din România şi unul dintre cei doi traineri de la Academia de Drift. „Mi-a plăcut instant ideea de a concura pe o astfel de maşină şi aşa am aflat despre  cursurile pe care Marius le susţine. M-am înscris imediat.”  A început cu primul modul, dedicat începătorilor, însă acum a devenit pilot cu acte în regulă şi participă frecvent la competiţiile de profil, ultima oară reuşind să se claseze în Top 10 la Romanian Drift Community Grand Prix, cel mai mare eveniment al anului în driftul autohton. „Sincer, a învăţat imediat, se vedea că are acest sport în sânge şi cu siguranţă va progresa în continuare”, este lăudat Alfredo de Marius Mitrache, antrenorul de la academie, cel care i-a avut, elevi, printre alţii, pe CRBL şi Augustin Viziru.

Maşina de curse, propriul cadou de ziua sa

Iniţial, şi-a dorit să transforme o maşină de stradă într-una pentru cursele de drift, însă nu a folosit-o decât la antrenamente. În 2013, chiar de  ziua sa, a venit şi momentul mult aşteptat. „Pe la 5 dimineaţa, chiar de ziua mea de naştere, am plecat din Bucureşti spre Iaşi, acolo unde am găsit o maşină. Era un V8 pregătită de drift, a fost cu siguranţă cel mai frumos cadou pe care mi-l puteam face.” Alfredo nu a intrat direct în curse fiindcă maşina nu ar fi făcut faţă, însă la începutul lui 2014 a intrat în posesia unei maşini cu turbo, care i-a dat încredere. În vară, la Prejmer, a câştigat etapa Campionatului Naţional de Drift, şi a fost selectat să intre în elita piloţilor de la cea mai importantă comunitate de profil de la noi, Romanian Drift Community. „La prima încercare am ieşit în decor, dar apoi m-am antrenat din greu, am distrus vreo 16 cauciucuri. Apoi, m-am simţit tot mai relaxat, aşa am câştigat. Dar să îţi spun un secret şi cred că mulţi îşi doresc să simtă prin ce am trecut eu. A fost pentru prima dată când am uitat de tot ce e în jurul meu. M-am simţit extraordinar, iar driftul îţi oferă această senzaţie unică”, spune pilotul în vârstă de 39 de ani. Pentru el, driftul nu înseamnă doar sport. Atunci când e pe circuit, se simte detaşat, detaşat de rutina unei vieţi aglomerate, dar şi totodată motivat să facă perfomanţă într-un domeniu care prinde tot mai mult în ţara noastră. „În plus, noi arătăm că driftul nu este doar o nebunie prin care nişte extravaganţi turează motoarele la maxim pentru a scoate fum din roţi. Este o parte din motorsport, poate chiar cea mai spectaculoasă categorie a sporturilor cu motor.”

Cu 100 de euro poţi să înveţi să faci drifturi

Academia de Drift, proiectul curajos lansat de Romanian Drift Community, îşi propune să crească numărul piloţilor de drift din ţara noastră. Cu doi instructori extrem de experimentaţi, Gabriel Imre, în zona Transilvania, şi Marius Mitrache, în partea de sud a ţării, academia a scos deja câteva noi speranţe în drift, sportul în care piloţii se întrec în a reuşi cele mai spectaculoase derapaje controlate. Cursurile constau în mai multe module, în funcţie de nivelul de pregătire al cursantului. Se învaţă totul, de la controlarea maşinii în derapaj în jurul unui punct fix până la controlarea maşinii pe un circuit cap-coadă, folosind aceeaşi tehnică. 100 de euro costă un modul, care constă în controlarea maşinii în jurul unui punct fix. În aceşti bani intră toate consumabilele, maşina, cauciucurile şi partea teoretică. Un astfel de modul durează două ore şi la final vei face derapaje în jurul unui punct fix.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-07

Mai multe imagini:
Povestea fabuloasă a portughezului Alfredo Martinez, managerul de top care a devenit pilot de drift în România
zoom
Povestea fabuloasă a portughezului Alfredo Martinez, managerul de top care a devenit pilot de drift în România
zoom
Povestea fabuloasă a portughezului Alfredo Martinez, managerul de top care a devenit pilot de drift în România
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine