2020-05-25 17:29

Povestea incredibilă a unei tinere cu scleroză multiplă. A devenit atletă de performanţă ignorând boala

 |  21:01
Povestea incredibilă a unei tinere cu scleroză multiplă. A devenit atletă de performanţă ignorând boala

„Prinzând-o pe Kayla” - aşa se numeşte documentarul care a emoţionat Statele Unite ale Americii şi a cărui actriţă principală este. Povestea tinerei atlete Kayla Montgomery (18 ani) a început să facă înconjurul lumii datorită curajului de a înfrunta o boală incurabilă. Diagnosticată cu scleroză multiplă în 2011, sportiva continuă să participe cu succes la cursele de distanţă, iar acum este una dintre cele mai bine cotate atlete din SUA fără ca medicii să poată găsi o explicaţie logică în condiţiile în care boala îi macină în permanenţă corpul.

„Picioarele mele... picioarele mele... Unde sunt? Vă rog! Ajutaţi-mă! Ajutaţi-mă! Ajutaţi-mă! Nu îmi mai simt picioarele!” Sunt cuvintele care se aud la linia de finiş la fiecare cursă la care Kayla participă. Şi de fiecare dată reuşeşte să treacă linia de sosire cu bine. Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează sistemul nervos şi constă în faptul că celulele imunitare atacă propriul sistem nervos, cu urmări precum pierderea vederii, amorţeală şi durere. Atacă practic întreg corpul uman, provocând leziuni atât psihice, senzoriale, cât şi motorii. Singurul moment în care Kayla Montgomery nu simte asta e în timpul curselor.

„Mă simt normal, însă picioarele mele amorţesc treptat. Atunci îmi dau seama ce se întâmplă şi mă gândesc la cu totul altceva, doar asta fac, încerc să îmi controlez mintea şi automat trupul pentru a putea ajunge la finalul cursei. Apoi... acolo, când se încheie cursa, nu le mai pot controla şi mă prăbuşesc. Parcă cineva toarnă plumb în picioarele mele”, povesteşte tânăra în vârstă de 18 ani. E o imagine care a emoţionat comunitatea de peste Ocean. Peste doar câteva minute, Kayla se ridică din braţele antrenorului şi este gata pentru o nouă cursă. La începutul acestui an, atleta a devenit campioana statului Carolina de Nord în cursa de 3.200 de metri, obţinând al 21-lea timp în SUA. A devenit deja o obişnuită şi a curselor de 5.000 de metri.

Boala a motivat-o

Înainte să fie diagnosticată cu scleroză multiplă, Kayla era una dintre cele mai lente sportive din echipă. De la 24:29 în cursa de 5.000 de metri, atleta a ajuns la 17:22, iar progresul ei este unul continuu. Diagnosticul nu a descurajat-o, ci i-a oferit o ambiţie suplimentară. „Domnule antrenor, nu ştiu cât timp mi-a mai rămas, aşa că vreau să alerg cât mai repede”, au fost primele cuvinte la revenirea în baza de antrenament după teribila veste. Şi antrenorul nu a putut să spună decât „Wow!”. A fost singura reacţie a unui om uimit de puterea unei fetiţe firave, care a decis să alerge departe de o soartă teribilă. Totul a început la un meci de fotbal, când Kayla a simţit că nu mai poate sprinta. „Mi-au amorţit picioarele!”, a strigat micuţa. De atunci, vizitele la medici au devenit zilnice în speranţa unui leac. Medicii au descoperit 6 leziuni pe creier şi la coloana vertebrală. A început tratamentul, dar ea a continuat antrenamentele. Nu a renunţat şi promite că nici nu are de gând să o facă. Vrea să lupte, să depăşească barierele propriului corp. Nici măcar medicul neurolog nu are o explicaţie pentru faptul că tânăra reuşeşte să încheie cursele cu brio. „Boala nu are un potenţial pentru corpul ei competitiv. Nu ştiu nici de ce se prăbuşeşte imediat după curse. Dacă scleroza multiplă o face o atletă mai bună, asta înseamna că e un avantaj mental.” Inclusiv antrenorul ei a afirmat în mai multe rânduri că atleta a devenit insensibilă la boală în momentul cursei. S-a învăţat să ignore durerea şi stimulii pe care boala încearcă să-i transmită organismului. Reuşitele ei încă uimesc lumea deoarece, odată ce boala ei avansează, ea reuşeşte să obţină timpi şi mai buni. Iar acum se luptă pentru un vis, acela de „a alerga pentru totdeauna!”.

Cazurile de scleroză multiplă, tot mai vizibile

Conform site-urilor de specialitate, scleroza multiplă este o afecţiune neurologică cronică, ce afectează sistemul nervos central, în mod special creierul, măduva spinării şi nervii optici. Scleroza multiplă poate provoca dificultăţi în forţa şi controlul muscular, tulburări de vedere, de echilibru, ale sensibilităţii şi tulburări ale funcţiilor mentale. Este denumită boala cu 1.000 de feţe deoarece se manifestă diferit, atacând întreg corpul. Cel mai recent studiu arată că numărul persoanelor care suferă de scleroză multiplă a crescut cu 10% în ultimii 5 ani şi atinge în prezent peste 2,3 milioane de cazuri. Fără un tratament potrivit, speranţa de viaţă a bolnavilor este cu aproximativ 10 ani mai mică decât a celor obişnuiţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-26

Mai multe imagini:
Povestea incredibilă a unei tinere cu scleroză multiplă. A devenit atletă de performanţă ignorând boala
zoom
Povestea incredibilă a unei tinere cu scleroză multiplă. A devenit atletă de performanţă ignorând boala
zoom
Povestea incredibilă a unei tinere cu scleroză multiplă. A devenit atletă de performanţă ignorând boala
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine