2019-07-19 05:35

Povestea lui MOȘ CRĂCIUN. Cine este și de unde vine Moșul cel darnic

 |  15:27
Povestea lui MOȘ CRĂCIUN. Cine este și de unde vine Moșul cel darnic

Chiar dacă numele şi reprezentările sale s-au schimbat de-a lungul vremii, Moşul a rămas cel mai cunoscut personaj legat de marea sărbătoare a Crăciunului.

Mitul lui Moş Crăciun are la bază un personaj real, Sântul Nicolae, care a devenit faimos făcând cadori, dând bani şi ajutându-i cu generozitate pe cei săraci.

A fost odată de demult un om pe care în chema Nicolae şi care dădea de mâncare şi daruri copiilor săraci sau fără părinţi. De aceea, acum, mulţi oameni se îmbracă la fel ca Moş Crăciun, ca să ne amintim ce a făcut odată Nicolae - putem explica copiilor noştri.

Importante sunt aceste valori, care-i inspiră pe cei mici, şi acesta este spiritul Crăciunului, de la care actuala cultură a consumului poate că s-a îndepărtat uneori.

Dar, cine este de fapt Moş Crăciun ?

În cultura populară de la noi se spune că Maica Domnului, cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun, dar el fiind sărac a refuzat-o şi i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. Crăciun n-a ştiut că femeia este Maica Domnului şi n-a primit-o să nască. A ajutat-o însă Crăciuneasa, nevasta lui, iar pentru fapta sa Moş Crăciun a pedepsit-o.

Când Moş Crăciun a aflat că în grajdul său s-a născut pruncul Iisus, s-a căit mult şi i-a cerut iertare lui Dumnezeu, iar a două zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci. De aici vine tradiţia de a face daruri de Crăciun, mai ales copiilor, iar Crăciunul a devenit, în limba română, cuvântul care desemnează Naşterea Domnului. În România comunistă, Moş Crăciun devenise Moş Gerilă, un Moş mult mai sărac, în daruri şi semnificaţii.

În cultura nordică, cândva de mult, spiriduşii, sau gnomii, păzeau casa omului de spiritele rele. Aceştia erau iubiţi, sau urâţi, pentru că deşi se purtau cu bunăvoinţa, puteau uneori să fie şi răi dacă nu erau trataţi cum se cuvine.

În Evul Mediu, mai degrabă aşteptau daruri, decât să le facă, şi se spunea chiar că ar fi furat uneori darurile pe care le aducea moşul.

Abia mult mai târziu spiriduşii au devenit prieteni şi ajutoare ale lui Moş Crăciun.

Se spune că Moş Crăciun îşi petrece tot anul în Laponia împreună cu ucenicii săi, iar când se apropie Crăciunul, îşi ia cadourile pentru cei care au fost cuminţi şi porneşte prin toată lumea cu sania sa magică trasă de nouă reni care pot zbura: Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi RRudolf, cel mai celebru dintre ei. Pe când era doar un pui, Rudolf a fost atins de magia Crăciunului şi de atunci nasul lui este strălucitor şi roşu.

Dar cum reuşeşte moşul să ajungă într-o singură noapte în casele tuturor copiilor din lume? Simplu. Cu multă vreme în urmă Moş Crăciun şi spiriduşii săi au descoperit o formulă specială, pe care o ţin secretă, a prafului magic pentru reni, care îi face să zboare.

Se împrăştie acest praf magic peste fiecare ren cu puţin timp înainte de a pleca din Laponia, în Ajunul Crăciunului, şi ei pot zbura întreaga noapte în jurul lumii.

Oricât ar fi de ocupat în timpul anului, în fiecare noapte de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, Moş Crăciun aluneca prin hornul căminului şi lasa daruri pentru toată lumea în cizmele puse sub bradul împodobit, gusta din laptele şi prăjiturile lăsate de copii şi apoi pleacă înapoi pe coş.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-12-24Parerea ta...

BEBICA
25 Dec 2017

SPER CA MOSUL I-A ADUS LUI DRAGNEA O PERECHE DE CATUSE , LE MERITA DE MULT ...SI BOUL DE TARICEANU LA FEL ...
VFD
25 Dec 2017

sincer... acest ''mosh craciun''' vine din imaginatzia noastra de a primii cadouri de la cineva gratuit.eu pana acum nu l-am vazut niciodata pe viu zburand sus pe cer cu sania shi renii,ashadar nu cred ca exista ,fiindca daca l-ash fii vazut ash fii crezut ca el exista shi ...sa spun drept ,ash fii vrut pe cineva c-a el,dar cum am vazut pe la tv ,ca are barbi shi costume din materiale diferite shi ca vine nu doar cu sania ,ci shi cu trenul,motocicleta ,mashina mica ,autobuz,parapanta sau atv.iar la unii dintre ei s-ar potrivii aceste versuri=''mosh craciun cu parul cretz;fura ratza din cotetz;shi se jura ca nu fura;dar l-am prins cu ratza-n gura''.
ANONIM
26 Dec 2017

Bebica...din ce celula vorbesti ??? Primesti cadouri la fund si vizita la gurița ta spurcată???
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray