2020-02-29 00:04

Povestea româncei care a ajuns un coach recunoscut în întreaga lume. Nicky Tănase a coordonat securitatea comunicațiilor lui Bill Clinton

 |  21:01
Povestea româncei care a ajuns un coach recunoscut în întreaga lume. Nicky Tănase a coordonat securitatea comunicațiilor lui Bill Clinton

Selectată într-un program al departamentului militar canadian, cel care asigura comunicarea dintre aliații NATO în Operațiunea „Furtună în deşert“. Coordonatoare a securității comunicațiilor interne pentru unul dintre summiturile care au rămas în istorie: prima întâlnire dintre președinții Clinton și Elțîn, la Vancouver, pe 3 aprilie 1993. Aceasta este, pe scurt, cartea de vizită a româncei Nicky Tănase - în prezent coach pentru antreprenori și manageri ale unor companii precum Altria, NewMarket Corporation sau Walgreen.

Nicky Tănase a plecat din România când avea 13 ani. S-a născut la Sibiu și se bucurase până atunci de o copilărie aproape perfectă în casa bunicilor pe care îi adora. Te cucerește pe loc cu poveștile despre ferma și livezile în care a crescut, despre concentrarea pentru fiecare detaliu al cochetăriilor cu care bunica a răsfățat-o, dar și despre influența puternică pe care o avea asupra copiilor din jurul ei. Și mai ales cu amintirile despre cum, din timp în timp, adolescenta plină de candoare și sensibilitate evada din lumea pensionului bunicii și devenea justițiarul aprig al tuturor nedreptăților pe care copiii și le fac unii altora atunci când au mai multă nevoie de atenție. Fata de o frumusețe aproape perfectă ieșea câștigătoare din orice bătaie, oricât de puternici erau cei pe care îi pedepsea ferm și aspru că au greșit. Cu toate acestea, când părinții au anunțat-o că vor pleca în Canada, n-a ezitat deloc. Până atunci, avioane văzuse doar foarte rar, când străbăteau cerul deasupra pădurilor din împrejurimi. Totuși, curiozitatea pentru tot ce era diferit a fost mai puternică decât panica stârnită de traversarea oceanului în zbor. Dar nu s-a adaptat la viața din Vancouver și, cu atât mai puțin, trăind cu părinții ei.

Un șir de oportunități neratate

„Eram la școală, în ultimul an. În timpul unui curs, a intrat în clasă un grup de militari care recrutau. Când am auzit oferta lor, un salariu incredibil și o locuință , m-am înscris pe loc. Am fost singura femeie, la mijlocul anilor ’80, în unitățile armatei de intervenție. Desigur, mi-au fost de folos experiențele din Sibiu prin care puneam pe toată lumea la punct. Am înțeles că din totdeauna am avut această tendință, să pun în ordine. Ei bine, după aproape 2 ani, eram selectată într-un program al departamentului militar canadian, cel care asigura comunicarea dintre aliații NATO în Operațiunea «Furtună în deşert», din timpul Războiului din Golf. Am plecat în Germania și am coordonat aceste acțiuni”. 

Nu împlinise 30 de ani când l-a cunoscut pe Mihail Gorbaciov, la scurt timp după ce acesta primise Premiul Nobel pentru Pace și era la finalul mandatului de președinte al Rusiei. A fost impresionată de  autoritatea lui, asociată cu un interes nedisimulat pentru interlocutor.

„Ordinea în gânduri i-a permis să acumuleze  stocuri uriașe de informații, astfel încât orice conversație era un curs pasionant de antropologie și istorie a relațiilor. A fost o întâlnire deosebită și o acumulare de experiențe pe care le-am folosit ulterior în multe situații care presupuneau decizii de la un moment la altul”. După Războiul din Golf a continuat studiile de electronică și absolvirea studiilor universitare i-a permis să coordoneze securitatea comunicațiilor interne pentru unul dintre summiturile care au rămas în istorie: prima întâlnire dintre președinții Clinton și Elțîn, la Vancouver, pe 3 aprilie 1993. Evenimentul se derula la doar o săptămână după ce Rusia încălcase angajamentul de retragere militară din țările baltice. Președintele Clinton anunța atunci că SUA vor aloca 1 miliard de dolari Rusiei pentru încurajarea reformei, indiferent de cine avea să guverneze la Kremlin. „Au fost cele mai grele zile ale mele. Provocator și dificil. Elțîn era de o asprime ieșită din comun. Când l-am întâlnit prima dată, m-a uluit capul lui uriaș și duritatea. Cu Bill Clinton am colaborat foarte bine. La finalul summitului  mi-a mulțumit de câteva ori și a întărit aprecierile pentru implicarea mea și primului-ministru al Canadei, Brian Mulroney pe atunci”.

Sacrificiul pentru posibilitatea de a călători

„În 1997 m-am retras din serviciile speciale de comunicații și am părăsit armata. Nivelul de securitate în care lucram mă împiedica să vin în România, care era pe o listă de țări unde aveam interdicție să călătoresc și eu aveam nevoie să-mi revăd bunicii, să revăd Sibiul. Am ieșit din armată, dar un timp am mai gestionat comunicarea pentru serviciul mașinilor blindate care asigurau transferurile de bani și valori aparte. Și aici era cu totul neașteptat ca o femeie să organizeze aceste situații”. Această femeie puternică spune că, după toate evenimentele pe care le-a parcurs, a înțeles că în ceea ce ne privește pe noi, oamenii și împlinirea scopurilor noastre, a visurilor noastre, e vorba despre convingeri. Înțelegând, mai departe, că aceste convingeri sunt de fapt gândurile care s-au format din ce a experimentat până la acel moment, din învățăturile primite, din concluziile trase în urma celor văzute și trăite, a luat decizia să nu-și mai îngăduie să le considere adevăruri. Și, după 15 ani de antrenamente într-o industrie militară și supra-tehnologizată, performând prin conducerea unor departamente din care făceau parte doar bărbați, a început alte serii de antrenamente, de data aceasta într-o zonă a performanței cu propria conștiință. Acum, Nicky Tănase este „antrenorul” de viață al unor antreprenori și manageri de companii dintre cel mai bine plasați în topurile mondiale: Capital One Financial, Altria, Walgreen, Genworth Financial sau NewMarket Corporation.

„O companie are pulsul fondatorului și liderilor săi. Marile firme investesc în primul rând în angajații lor. Să ne imaginăm Titanicul și aisbergul de care s-a lovit. Sunt mulți oameni de afaceri care își ignoră emoțiile, gândurile, sentimentele - partea subacvatică a aisbergului. Au concentrare pe productivitate și vor recorduri. Dar ignoră ce e sub nivelul mării, ce nu se vede - sinele. Aisbergul e uriaș și ancorat adânc prin partea care nu se vede. La fel și noi. Iar Aristotel, Tesla, Edison și Einstein au spus aceste lucruri. Am lucrat cu lideri din tehnologie, din politică, din industrii diferite. Numitorul comun pentru un CEO al unei companii care administrează miliarde de dolari și un mic antreprenor este conflictul interior. Până la încheierea unei zile și unul și celălalt își doresc prosperitate și să fie fericiţi. Până la urmă, ceea ce caută și unul, și celălalt este iubirea necondiţionată. Nu suntem făcuți să experimentăm lipsuri și să muncim până la epuizare. Și sunt oameni specializați care ne pot ghida spre alte înțelegeri și experiențe. Aspectul principal pe care cei mai mulți dintre noi l-am uitat este relația cu noi înșine. Recâștigând-o, găsim și cheia unor experiențe de neimaginat”.

„Astăzi, fără să fie important spre ce mă îndrept, care e drumul pe care îl aleg, cum voi ajunge acolo și împreună cu cine, am înțeles că cel mai important e să fiu eu. Și am recunoștință pentru suportul care vine dinăuntrul meu și care se manifestă chiar și atunci când eu nu sunt în cea mai bună formă. Fac alegerea să primesc viața cu înțelepciune”

Nicky Tănase, coach.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-20

Mai multe imagini:
Povestea româncei care a ajuns un coach recunoscut în întreaga lume. Nicky Tănase a coordonat securitatea comunicațiilor lui Bill Clinton
zoom
Povestea româncei care a ajuns un coach recunoscut în întreaga lume. Nicky Tănase a coordonat securitatea comunicațiilor lui Bill Clinton
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine