2020-02-26 18:48

Prădător preistoric descoperit lângă Sebeş

 |  17:17
Prădător preistoric descoperit lângă Sebeş

Nu există nici o dovadă de aripi sau de acapacităţiide a răsufla foc. Totuşi prădătorul care aterorizat România acum aproape 80 de milioane de ani aduce foarte mult cubalaurul mitologic.Dinozaurul cu gheară retractabilă sub formă de coasădescoperit în apropierea oraşului Sebeş, a fost numit de paleontologi “balaurulbondoc” sau “balaurul îndesat”.Înrudit cu Velociraptor, care a fost adus la viaţă înfilmul Jurassic Park, dinozaurul trăia atunci când zona din jurul Sebeşului afost o insulă în timpul Cretacicului târziu.

La doar 2,1 metri, dinozaurulnu ar fi fost un adversar pe măsura Sfântului Gheorghe, pentru că acesta sehrănea numai cu animale mai mici.

Un schelet parţial al balaurului bondoc - unpicior, şold, vertebre, membre anterioare, coaste şi câteva oase de la coada - afost descoperit dintr-o fostă luncă lângă Sebeş

Balaurul avea o constituţie mai solidă decâtVelociraptor, picioarele scurte şi muşchii puternici sugerând că a fostconstruit mai degrabă pentru rezistenţă decât pentru viteză. Caracteristica sa cea mai neobişnuită este că acestaavea la picioare două gheare retractabile, velociraptoru având doar una."Balaur este un nou tip de dinozaur, foarte diferitde orice s-a descoperit vreodată", a declarat Stephen Brusatte de laColumbia University din New York, coautor al studiului, publicat în revistaProceedings of the National Academy of Sciences.

"Anatomia lui arată că,probabil, vâna într-un mod diferit de rudele sale mai putin solide. Comparativcu Velociraptor, balaurul a fost, probabil, mai mult un kickboxer decât un sprinter,şi ar fi fost în măsură să pună jos animale mai mari decât el însuşi, cum facmulte carnivore din ziua de azi. "

Oamenii de ştiinţă cred că membreleinferioare au fost folosite pentru a apuca şi spinteca prada.

"Esteposibil ca balaurul să fi fost unul dintre cei mai mari prădători în acestecosistem european, deoarece paleontologii nu au descoperit nici un dinte dedinozaur de talie mare în România, în peste un secol de cercetări", adeclarat, la rândul său, Zoltán Csiki, profesor la Universitatea Bucureşti,coautor al acestui studiu.

"Resturilefosilizate şi fragmentate din scheletul balaurului bondoc sunt descoperite depeste 10 ani, dar până de curând nu am ştiut cum să le asamblăm din cauzamorfologiei sale atât de ciudate", a adăugat Zoltán Csiki.

Balaurulbondoc a fost descoperit de geologul Mátyás Vremir, de la Societatea MuzeuluiArdelean, coautor al acestei lucrări.

În opinia oamenilor de ştiinţă,caracteristicile sale morfologice "reflectă fauna specială a Europei înultimii ani din era dinozaurilor", o perioadă în care continentul europeanse afla în mare parte sub nivelul mării, fiind alcătuit din doar câteva insule,din cauza creşterii nivelului oceanului planetar.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine