2020-02-21 18:34

Premieră. Structuri de rinichi tridimensionale, generate cu ajutorul celulelor stem

 |  16:15
Premieră. Structuri de rinichi tridimensionale, generate cu ajutorul celulelor stem

O echipă de cercetători din California a reuşit să genereze structuri de rinichi tridimensionale, folosindu-se de celule stem umane, creând, astfel, noi perspective pentru studierea bolilor de rinichi şi descoperirea de noi medicamente pentru rinichi, potrivit sciencenewsline.com.

„Bolile care afectează rinichii reprezintă o problemă majoră şi încă nerezolvată la nivel mondial. Rinichii rareori îşi recuperează funcţiile odată ce sunt afectaţi de varii boli, lucru care subliniază nevoia urgentă de cunoaştere mai amănunţită a modului de dezvoltare a rinichilor, precum şi fiziologia lor”, a declarat dr. Bogdan Ivănescu (foto), preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Cercetările demonstrează pentru prima dată că celulele stem pluripotente se dezvoltă în celule similare cu cele găsite în mugurul ureteral (precursorul iniţial al ureterului) şi se pot, ulterior, diferenţia în structuri tridimensionale.

„Anul acesta, cercetările din domeniul celulelor stem au progresat considerabil, o atenţie deosebită fiind acordată bolilor de rinichi, pancreas şi ficat, precum şi modalităţilor de folosire a celulelor stem pentru a-i ajuta pe bolnavii suferinzi de boli renale, hepatice sau diabet. Pe această cale, ARBACS atrage atenţia asupra faptului că cercetările în domeniul celulelor stem progresează vertiginos, astfel că ne aşteptăm să se transforme în realitate anumite speranţe care, până nu demult, păreau iluzorii în medicină”, a adăugat Bogdan Ivănescu.

Deşi aplicaţiile celulelor stem induse pluripotente (celule stem obţinute din celule adulte, care se regăsesc în toate organele şi care sunt reprogramate genetic pentru a ajunge la stadiul de celule stem embrionare pluripotente) sunt încă în faza de studii clinice, utilizarea cu succes a celulelor stem recoltate din sângele cordonului ombilical este posibilă încă din anii '80, aceste celule reuşind, de foarte mult timp, să salveze vieţi şi să trateze boli grave. Luna trecută s-au împlinit 25 de ani de la primul transplant cu celule stem recoltate din sângele cordonului ombilical.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-11-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine