2020-08-15 23:51

Premiul NOBEL pentru Literatură - poloneza Olga TOKARCZUK, pentru anul 2018, și austriacul Peter HANDKE, pentru anul 2019

 |  15:10
 Premiul NOBEL pentru Literatură - poloneza Olga TOKARCZUK, pentru anul 2018, și austriacul Peter HANDKE, pentru anul 2019

Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a fost recompensată, joi, cu Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2018, iar scriitorul austriac Peter Handke a primit Nobelul pentru Literatură pentru anul 2019, conform anunţului făcut Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, informează Agerpres.

Olga Tokarczuk a fost premiată pentru „o imaginaţie narativă care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă traversarea hotarelor ca o formă de viaţă”, potrivit Academiei Suedeze.

Peter Handke a fost recompensat „pentru o operă marcantă care, cu ingenuitate lingvistică, a explorat periferia şi specificitatea experienţei umane”, au precizat reprezentanţii instituţiei suedeze.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit anul acesta atât pentru 2019, cât şi pentru anul 2018, când decernarea a fost amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală care a afectat Academia Suedeză, instituţia care desemnează câştigătorii acestui prestigios trofeu literar.

Distincţia pentru Literatură este cea de-a patra anunţată în seria premiilor Nobel, după Medicină, Fizică şi Chimie. Sezonul Nobel 2019 va continua cu decernarea premiului pentru Pace, pe 11 octombrie. Fiecare premiu este însoţit de un cec în valoare de 9 milioane coroane suedeze (908.000 de dolari americani).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz