2020-08-15 22:59

Premiul NOBEL pentru MEDICINĂ. Doi cercetători americani și unul britanic, recompensați pentru „descoperirea modului în care celulele simt şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului”

 |  13:28
 Premiul NOBEL pentru MEDICINĂ. Doi cercetători americani și unul britanic, recompensați pentru „descoperirea modului în care celulele simt şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului”

Cercetătorii William G. Kaelin jr., Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au fost desemnaţi, luni, câştigătorii Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2019, conform anunţului făcut, luni, de Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, informează Agerpres.

William G. Kaelin jr. este cercetător american, profesor de medicină la Universitatea Harvard. Sir Peter J. Ratcliffe este cercetător britanic, profesor la Universitatea Oxford, iar Gregg L. Semenza este cercetător american, profesor la Johns Hopkins University.

Cei trei au fost recompensaţi pentru „descoperirea modului în care celulele simt şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului”, potrivit anunţului Comitetului Nobel. Înţelegerea acestui mecanism poate ajuta la dezvoltarea unor noi strategii de combatere a numeroase afecţiuni, inclusiv a cancerului.

Importanţa fundamentală a oxigenului a fost înţeleasă cu câteva secole în urmă, însă modul în care celulele se adaptează la modificarea nivelurilor de oxigen a fost multă vreme un mister. Premiul Nobel pentru Medicină din acest an recompensează studiul care dezvăluie mecanismele moleculare care stau la baza modului în care celulele se adaptează la variaţiile cantităţii de oxigen disponibil.

Detectarea nivelului de oxigen disponibil este esenţial pentru un număr mare de afecţiuni. Descoperirile laureaţilor din acest an, care au identificat mecanismul molecular care reglează activitatea genelor ca răspuns la diferite niveluri de oxigen, au o importanţă fundamentală pentru fiziologie şi deschid calea către noi strategii promiţătoare de combatere a anemiei, cancerului şi a multor alte boli.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este primul anunţat din seria distincţiilor atribuite în fiecare an în această perioadă. Fiecare premiu Nobel valorează 9 milioane de coroane suedeze (908.000 de dolari).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz