2020-02-17 23:11

Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu: ''Guvernul vrea să facem proteste dese şi fără efect''

 |  18:26

Conducerea Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) s-a săturat de pichete şimarşuri fără rezultat şi este hotărâtă să se adreseze Comisiei Europene,considerând că reprezentanţii Guvernului le încalcă drepturile. Reprezentanţiicadrelor didactice se aşteaptă la măsuri drastice ale comisarului europeanpentru educaţie împotriva Guvernului României, după ce va fi analizat dosarulce prezintă situaţia din sistemul educaţional.

Care sunt revendicările FEN?

Din păcate, suntem nevoiţi să reluăm protestele pentruproblemele mai vechi semnalate şi care nu au fost rezolvate nici până înprezent, dar şi pentru problemele noi care s-au ivit. Majorarea salarialăaprobată în 2008 nu s-a aplicat niciodată. Aceste drepturi au fost câştigate îninstanţă. Noi, sindicatele, am acţionat Guvernul pentru 120 de cazuri, numai căbanii vor fi primiţi abia în 2014. Apoi, nu se mai acordă bani pentruperfecţionarea cadrelor didactice. Ţinem foarte mult la acest aspect. Bugetulpentru învăţământ este insuficient, iar pe lângă acest lucru se fac şirectificări negative, adică se iau bani de la educaţie pentru a se acorda altordomenii. Reducerile de personal sunt oaltă mare problemă. Anul trecut au fost disponibilizate 19.000 de persoane. Dela începutul acestui an, alte 15.000 de cadre au fost eliminate din sistem.Legea salarizării, intens dezbătută, de la 1 ianuarie 2010, a fost schimbată.După şase luni s-a constatat că nu este bună. Noua lege va pleca de lasalariile diminuate. Suntem împotriva hotărârii de modificare a Legiisindicatelor şi a Codului muncii. Se intenţionează chiar desfiinţareacontractului individual de muncă, ceea ce înseamnă că fiecare salariat varămâne la mâna angajatorului. Acesta din urmă poate disponibiliza un angajat şipe baza unor motive inventate.

La ce metode de protest veţi recurge?

Federaţia Educaţiei Naţionale a ales să protesteze pedouă căi. Vom participa la acţiunile desfăşurate de cartelul sindical la caresuntem afiliaţi, dar ne vom adresa şi Comunităţii Europene.

Care credeţi că ar fi cea mai eficientă modalitate deprotest?

O repetare a acţiunilor desfăşurate până în prezent nu vaavea efect. În opinia mea, Guvernul asta îşi doreşte. Oamenii nu mai auîncredere în acţiunile sindicale din cauza repetării excesive a protestelor. Auexistat proteste şi în Franţa şi au ieşit în stradă un milion de oameni. Am avutşi noi un miting de amploare, în Piaţa Victoriei, la care au participat 50.000de oameni şi nu am rezolvat nimic. O comisie a FEN va merge la Bruxelles pentrua prezenta situaţia din ţară Comisiei Europene. Comisarul european pentrueducaţie poate lua măsuri drastice împotriva statelor care nu respectădrepturile oamenilor şi poate determina Guvernul României să-şi reconsidereatitudinea faţă de învăţământ.

Câţi salariaţi vor partcipa la mitingul din 5 octombrie?

Din păcate, tot mai puţini. Probabil şi din cauzafrecvenţei acţiunilor de protest. Aceste acţiuni fără finalitate i-audeterminat pe oameni să nu mai aibă încredere în sindicat. Oamenii care s-auresemnat trebuie să realizeze că ei sunt singurii care-şi pot rezolvaproblemele. Îmi amintesc că am avut o grevă de trei săptămâni pentru a obţine niştesporuri, iar acum, când am pierdut din salarii, nu am făcut nimic. Poate mulţidintre colegii noştri au crezut că nu vor pierde 25% din salariu. Au pierdutmai mult. Există pericolul să piardă şi mai mult. Decât să facem o astfel deacţiune, sortită eşecului, mai bine n-o facem deloc. Nu câştigăm nimic, darmăcar nu pierdem mai mult.

Mai pot spera cadrele didactice în recuperarea celor 25%?

Cel puţin pentru câteva zile, da. Mă refer la cele douăluni de concediu cu plată, din vară, la care au dreptul. Legea 118 a intrat învigoare după 30 iunie. Astfel, toţi colegii care au depus cereri de concediuînainte de 30 iunie, sau chiar până pe 3 iulie, nu ar fi trebuit să piardă lasalariu. Toţi cei care sunt în această situaţie pot spera pentru recuperareabanilor pentru luna iunie. Salariile primite în luna iulie sunt pentru lunaprecedentă. Banii pe concediu nu trebuiau diminuaţi cu 50%. Doar pe luna iulietrebuia aplicată reducerea de 25%. Avem procese câştigate în acest sens. Dacăam acţiona în instanţă şi pentru eliminarea legii de diminuare a salariilor, nuam avea succes, pentru că această lege a fost declarată constituţională. Din fericire, această lege nueste aplicabilă decât până la 31 decembrie. M-aş mira însă ca acest Guvern sănu o reintroducă. Deja, prin această lege a salarizării, se discută despre pornireade la nivelul actual al salariilor, ceea ce este o gravă eroare şi un abuzimens. Aceasta este una dintre problemele pe care le vom prezenta ComisieiEuropene. Guvernul nu are dreptul să aplice o astfel de lege.

Pot da cadrele didactice în judecată directoriiunităţilor de învăţământ pentru recuperarea salariilor?

Legislaţia actuală a devenit, prin tot felul demodificări, ambiguă. Personalul de predare este angajat de inspectorateleşcolare. Profesorii ar trebui să dea în judecată inspectoratele şi MinisterulEducaţiei. Din păcate, la noi în ţară, nerespectarea contractului de muncăpoate fi rezolvată doar în instanţă. În plus, am avea nevoie ca Justiţia să nujudece la comandă. De exemplu, am avut acele procese câştigate pe Legea 220,pentru majorarea salariilor. Deşi avem o hotărâre definitivă, banii tot nu aufost primiţi. S-a primit ordin ca aceste procese să nu mai fie câştigate, ci săfie pierdute. Acest lucru se întâmplă în prezent. Eu nu cred că dacă se judecaîn aceeaşi manieră am fi avut decizii diferite. Acelaşi complet, pe aceeaşispeţă, dă decizii diferite. Nu avem un singur proces. Sunt tot atâtea dosare,câte unităţi de învăţământ au acţionat în instanţă. Au fost cazuri în careunele unităţi şcolare au avut câştig de cauză şi altele nu, cu toate că sejudeca pe aceeaşi speţă. Personalul auxiliar este angajat de directoriişcolari. Femeile de serviciu, mecanicii sau portarii îi pot da în judecată directoriişcolilor.

Ar avea şanse de izbândă o astfel de iniţiativă?

Fără îndoială.

Cunoaşteţi cazuri de profesori care aleg să părăsească sistemuldin cauza situaţiei actuale?

Zeci de mii de cadre didactice au plecat deja, dintrecare şi profesori foarte buni. Şi pierdem în continuare la calitatea procesuluieducaţional. Un profesor debutant, care predă în mediul rural şi este nevoit săfacă naveta, mai rămâne cu 300 -400 de lei pe lună. Cum este posibil sătrăieşti în astfel de condiţii? Normal că aleg să nu mai stea în sistemul educaţional pe salarii mizere. Lise cere profesorilor să-şi respecte toate atribuţiile. Ce li se oferă în schimb? Ne întoarcem la munca voluntară. În prezent, contractulde muncă le mai asigură profesorilor doar obligaţiile, nu şi drepturile. Cei 25%din salariu diminuaţi înseamnă o săptămână de muncă voluntară. Dacă vor mai fitrimişi profesorii din nou în concediu fără plată, vom ajunge să lucrăm ojumătate de lună gratis, în cel mai bun caz.De ce nu facem un experiment? Să vină aceşti “domni”, care gândescaceste legi, să muncească ei. Să vină domnul preşedinte Băsescu să vadă cum selucrează în şcoală. Dânsul spunea că el lucrează 16 ore pe zi şi un profesorlucrează 16 ore pe săptămână. Nu ştiu care a fost rostul acestei afirmaţii.Dânsul confundă norma de predare cu cea didactică. Norma didactică apersonalului de predare, profesor, învăţător, educatoare, este de 40 de ore pesăptămână. Un învăţător are 18 ore la clasă, iar o educatoare, 25 de ore.

Ce mesaj doriţi să adresaţi cadrelor didactice?

Să fie hotărâte. Trebuie să realizeze că ei sunt singuriicare-şi pot rezolva problemele. Nu trebuie să mai fie resemnaţi.

“Judecătorii au primitordine să nu mai dea câştig de cauzăcadrelor didactice în procesele cu statul. Instanţele au judecat diferit cazuriidentice. Nu li se mai permite profesorilor să câştige procese pentru căGuvernul nu are bani să plătească”

“Profesorii trebuie săiasă din starea de resemnare. Nu trebuie să aştepte ca alţii să le rezolveproblemele. Ei sunt singurii care pot face acest lucru”

Constatin Ciosu – preşedintele Federaţiei EducaţieiNaţionale


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-02Parerea ta...

DETECTIV
30 Sep 2010

SANSA UNICA ESTE PARLAMENTUL EUROPEI SI NATO....IN ROMANICA LUI CAINII LATRA ,"JAVRA TRECE"....E PIERDERE DE TIMP SI BANI !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine