2020-06-04 08:19

Primul model al sinesteziei relevă că durerea are “miros”

 |  17:46

Studiind o genă implicată în elaborarea durerii, un grupinternaţional de cercetători a creat primul model al sinesteziei, acel fenomencare, în forma lui cea mai întâlnită, se regăseşte la oamenii care percepculori atunci când aud anumite cuvinte, numere sau note muzicale.

Studiilepe gemeni au arătat că circa 50% din variabilitatea sensibilităţii la durereeste ereditară. "În toate tipurile de durere, genele par a controla experienţadurerii cel puţin în proporţie de 50%, dar genele ne furnizează şi uninstrument surprinzător pentru a înţelege cum se naşte durerea, ce trasee funcţionaleşi ce proteine sunt implicate în acest proces", a comentat Clifford Woolf,unul dintre coordonatorii studiului descris în revistă Cell.

Acestaeste şi motivul pentru care grupul internaţional de cercetători de laChildren's Hospital din Boston şi de la Institutul de Biologie Moleculară alAcademiei de Ştiinţe din Viena, Austria, a întreprins o analiză exhaustivăasupra genomului musculiţei de oţet (Drosophila melanogaster), încercând săidentifice genele implicate în durere.

Utilizândtehnica interferenţei ARN, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice peste12.000 de mutaţii genetice. Prima genă analizată în detaliu a fost una carecodifică parte dintr-un canal al calciului denumit “alfa 2 delta 3” (α2δ3).Canalele calciului reglează trecerea prin membrana celulară a ionilor de calciuşi sunt un element critic pentru excitabilitatea electrică a celulelor nervoase.

Studiulşoarecilor cu carenţă în ceea ce priveşte acest canal al calciului a demonstratcă această genă controlează efectiv sensibilitatea la durere provocată de căldurănu numai la musculiţe, dar şi la mamifere. Alte experimente făcute cu rezonanţamagnetică au mai scos la iveală şi că "α2δ3" participă la elaborareadurerii termice la nivel cerebral, evidenţiind şi un fapt cu adevărat bizar: înabsenţa lui "α2δ3", semnalul durerii provocate de căldură ajungea înmod corect în talamus, dar ulterior nu-şi continuă drumul către centriicorticali superiori ai durerii; imaginile arătau mai curând o surprinzătoareactivare încrucişată a ariilor cerebrale dedicate vederii, simţului mirosului şiauzului. Acest fenomen de sinestezie a fost ulterior remarcat şi atunci cândstimulul dureros era de natură tactilă şi nu datorat căldurii. "Desigur,nu putem să-l întrebăm pe şoarece, dar el pare cu adevărat că vede, aude şimiroase semnalul durerii", a comentat unul dintre cercetători, JosephPenninger.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine