2019-12-08 18:10

Proces ISTORIC inedit: Gheorghe Gheorghiu Dej, JUDECAT post mortem la Iași

 |  18:27
Proces ISTORIC inedit: Gheorghe Gheorghiu Dej, JUDECAT post mortem la Iași

Demers istoric în Iaşi. Fostul lider comunist, Gheorghe Gheorgiu-Dej este judecat post mortem. „Procesul comunismului în România” este un demers al societății civile care vrea să aducă o reparație morală victimelor comunismului. Gheorghe Gheorghiu-Dej și alți comuniști vor fi judecați pentru crimele din închisorile și lagarele de muncă precum cel de la Canalul Dunăre - Marea Neagră, supranumit Canalul Morții.

Acuzator: Securitatea, înființată la inițiativa învinuiților a acționat ca un instrument al știrbirii suveranității naționale a României, prin supunerea sa unei comenzi străine.

Așa sună rechizitoriul din procesul împotriva lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și a altor figuri marcante ale perioadei comuniste. Istorici și juriști au adunat probe din arhive și au prezentat mai multe capete de acuzare împotriva a 16 persoane implicate în uciderea a sute de mii de români, conform Digi24.

Cezar Diac, acuzator: Capetele de acuzare sunt cele de înaltă trădare și acte de teroare împotriva umanității în perioada 1945 până în 1989, ca final.

Din completul de judecată fac parte Cristian Diaconescu, Cristi Danileț și Călin Pavăl.

Cristian Diaconescu, judecător: Acest proces este menit, repet, pentru a clarifica istoria și câteva elemente din acea perioadă, pentru a stabili un anumit raport moral, pentru că juridic este mult prea târziu, între victime și călăi.

Cristi Danileț, judecător: Dacă într-adevăr se vor descoperi probe care nu au mai fost până acum dezvăluite publicului, poate că nu doar o scriere, rescriere a istoriei va avea loc, ci chiar poate redeschiderea unor procese reale.

În anii '50 Gheorghe Gheorghiu-Dej își elimina adversarii politici printr-o serie de asasinate. Tot atunci au fost legalizate şi lagărele de muncă. În primele două decenii de comunism 160.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Acuzator: Numai în luna ianuarie a anului 1953, au murit în coloniile de muncă de la Canalul Dunăre - Marea Neagră un număr de 134 de deținuți, potrivit evidențelor fostei poliții secrete.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-14Parerea ta...

ANONIM
15 Dec 2018

Teatru ieftin la fel cum faceam noi in la scoala in clasa 8a acand il judecam pe Tanase Scatiu
ANONIM
20 Dec 2018

SOLUTIA FINALA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray