2019-12-05 17:24

Protestul profesorilor. Deși aprobat și desfășurat pe un traseu dinainte stabilit, marșul a zece mii de persoane între Piața Victoriei și Palatul Cotroceni a bulversat circulația RATB

 |  21:01
Protestul profesorilor. Deși aprobat și desfășurat pe un traseu dinainte stabilit, marșul a zece mii de persoane între Piața Victoriei și Palatul Cotroceni a bulversat circulația RATB

Circa 15 troleibuze s-au strâns miercuri, în jurul orei 14, pe Bulevardul Cotroceni. Nu era un protest al șoferilor RATB. Dar, marșul profesorilor, anunțat din timp și aprobat de Primăria Capitalei, pe un traseu dinainte stabilit, între Palatul Victoriei (sediul Guvernului) și Palatul Cotroceni (Președinția României), a dat peste cap circulația RATB, cel puțin în zonă. Este limpede, Regia de transport bucureșteană nu s-a adaptat deloc la condițiile speciale de trafic.

Mii de angajaţi (diverse surse dau cifre între opt și 12 mii) din sistemul de învăţământ, veniți din toate colțurile țării, au protestat, în faţa Palatului Victoria, începând cu ora 11, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern prin noua ordonanţă. Protestatarii au ameninţat că dacă nu se găsesc soluţii convenabile se poate ajunge la boicotarea examenelor. „Ne nemulţumeşte salarizarea şi proiectul de lege al salarizării care trenează de mult timp şi potrivit căreia nu suntem bine încadraţi. Plus 6% din PIB pe care nu i-am primit niciodată”, a declarat un dascăl pentru Mediafax. „Am ajuns să ne căutăm altceva de muncă, pentru că din învăţământ nu se poate trăi”, a adăugat un alt protestatar. „Pot spune că am ajuns în locul în care noi ţipăm, noi auzim şi ei sunt surzi”, s-a plâns altul.

Sindicaliștii din Învățământ au purtat mesaje precum „Lăsaţi educaţia educatorilor”, „Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi” sau „Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”.

Doi reprezentanţi ai sindicatelor, Simion Hăncescu şi Marius Nistor, au fost la discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului.

Ulterior, protestatarii au pornit în marș, pe jos, din Piaţa Victoriei spre Palatul Cotroceni, pe un traseu dinainte stabilit, aprobat de Primăria Capitalei, cunoscut de RATB.

Din cauza marşului, au fost restricţii de circulaţie, până la ora 14.00, pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei –Str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – Str. Constantin Noica – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică, traseu pe care îl parcurg protestatarii.

Cristian Anghel, huiduită

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a fost alungată de profesorii care mergeau în marş către Palatul Cotroceni, după ce parlamentarul a mers în mijlocul protestatarilor pentru a sta de vorbă cu aceştia. Dascălii i-au cerut parlamentarului să plece şi să îi lase să îşi continue protestul.

O delegaţie a sindicatelor din Educaţie a fost primită la Palatul Cotroceni

În faţa Palatului Cotroceni, profesorii au intonat imnul național, după care, cei veniţi din afara Capitalei s-au îndreptat spre autocare, pentru a merge acasă.

Consilierii prezidenţiali Ligia Deca şi Gabriel Cristian Pişcociu au primit miercuri la Palatul Cotroceni o delegaţie a sindicatelor din educaţie, împreună cu reprezentantul Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit unui comunicat de presă emis de Preşedinţie.

„Dialogul a fost unul deschis, reconfirmând importanţa unor soluţii sustenabile pe termen lung, care să confere stabilitate şi încredere. Reprezentanţii personalului din sistemul de învăţământ şi-au prezentat atât revendicările, cât şi propunerile lor pentru soluţionarea acestora”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Propunerea Guvernului

Potrivit unui document obţinut de Mediafax, ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare.

În prezent, potrivit unui exemplu conţinut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conţine cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradaţia de merit, 601 lei, indemnizaţie diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, şi spor rural, 241 lei, şi rezultă un salariu brut de 4.946 lei.

Potrivit documentului, în varianta propusă de Guvern se pleacă de la un salariu de bază de 3.156 lei, care conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime. La salariul de bază se adaugă gradaţia de merit, 789 lei, îndemnizaţie diriginte, 395 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decât are în prezent un profesor de gradul I.

În ceea ce priveşte învăţătorul gradul I, cu vârsta 22-25 de ani şi studii medii, salariul de încadrare actual este de 1.792 (conţine majorările succesive anterioare). La acesta se adaugă gradaţia de merit, 448 lei, indemnizaţia de diriginte, 224 lei şi sporul de vechime- 616 lei şi se ajunge la un salariu de bază de 3.080 lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-01

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray