2020-02-25 09:42

Puşti de fabricaţie românească, printre armele primite din SUA de cartelurile mexicane - raport

 |  19:27
Puşti de fabricaţie românească, printre armele primite din SUA de cartelurile mexicane - raport

Puşti de asalt AK47 fabricate în România şicarabine Bushmaster AR-15 sunt cele mai importante tipuri de arme aduse ilegaldin SUA în Mexic şi utilizate de cartelurile de droguri din această ţară,avertizează un raport american privind traficul cu arme, citat de WashingtonPost în ediţia online.

Acest raport oferă detalii despre abundenţade arme provenind din Statele Unite livrate cartelurilor mexicane, lucru carecât de "neadecvate" sunt eforturile Washingtonului de a stopatraficul de arme către Mexic, comentează publicaţia.

Potrivit autorilor raportului, Colby Goodmanşi Michel Marizco, cel puţin 62.800 din cele peste 80.000 de arme de focconfiscate de autorităţile mexicane, din decembrie 2006 şi până în februarie2010, provin din Statele Unite. Traficul transfrontalier se ridică la o rată depână la 5.000 de arme pe an, iar principalele două tipuri de puşti sunt puşcade asalt AK47 produsă în România şi carabina Bushmaster AR-15, potrivitraportului.

Aceste arme sunt utilizate de traficanţiimexicani de droguri pentru a produce pierderi foarte importante în rândulpoliţiei mexicane şi altor forţe de securitate, care uneori sunt mai prostînarmate. Peste 2.000 de poliţişti şi agenţi federali se află între cele 28.000de persoane ucise în ultimii patru ani, în violenţele legate de traficul dedroguri. Autorii raportului, care au fost sprijiniţi de Woodrow Wilson Centerşi de Universitatea din San Diego, precizează că un singur magazin de arme dinHouston (statul Texas, în sudul Statelor Unite) a furnizat cartelurilor 339 dearme de asalt, puşti şi pistoale în doar 15 luni, cu care au fost ucişi 18ofiţeri şi civili.

De-a lungul frontierei Statelor Unite cuMexicul funcţioneză aproximativ 7.000 de magazine de arme. Majoritatea nu suntobligate să notifice autorităţile, chiar dacă o persoană cumpără zeci de armede asalt într-o perioadă scurtă de timp. În anul fiscal 2009, agenţii americaniau revocat licenţele a 11 magazine, din cauza unor ilegalităţi. Imediat ce suntcumpărate, de obicei de către persoane utilizate de intermediari aicartelurilor, armele sunt trecute ilegal şi cu uşurinţă peste frontieră.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton,a provocat, săptămâna trecută, o dezbatere, sugerând că bandele de traficanţide droguri din Mexic ar începe să semene cu o mişcare de insurgenţă, precum ceadin Columbia. Clinton "are dreptate, în măsura în care cartelurile aupreluat efectiv controlul asupra unor părţi ale ţării, unde, potrivitpreşedintelui mexican, Felipe Calderon, «încearcă să înlocuiască statul»",comentează publicaţia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine