2020-02-25 23:10

REPORTAJ. Fum, praf de puşcă şi mici! Am fost ofiţer SPP şi demnitar, pentru o zi

 |  14:40
REPORTAJ. Fum, praf de puşcă şi mici! Am fost ofiţer SPP şi demnitar, pentru o zi

Am fost SPP-ist pentru o zi! Duminică dimineaţa, în centrul Bucureştiului, în plină organizare a unui maraton prin Capitală, două microbuze albastre aveau ordin militar de a pleca la ora 09.30, fix, spre poligonul în care se antreneaza „îngerii demnitarilor”, lucrătorii din Serviciul de Pază şi Protecţie.

În cele două microbuze s-au aliniat ziariştii de la televiziuni şi diverse publicaţii care au fost invitaţi la aniversarea celor 28 de ani de la înfinţarea SPP-ului.

Într-un ritm alert am ajuns la destinaţie, un poligon din afara Bucureştiului, undeva pe centura Capitalei. Legitimaţi strict la poarta de acces, am ajuns într-o oază de verdeaţă care mirosea bine a primăvară, a praf de puşcă şi a mici. O gură de cafea şi câteva pişcoturi ne-au umplut dimineaţa de bucurie, în razele soarelui.

În câteva minute, însă, totul a început să se agite. Oamenii ăştia, sepepiştii, cum le spune mai toată lumea, au un program de respectat: urmează înscrierea ziariștilor pe listele de concurs. Încă nu ştiam ce ne aşteaptă. Ziariştii, ca în redacţie, mai o glumă, mai o cafea, câteva zvonuri despre cele mai noi ştiri, dar asta nu i-a împiedicat pe cei de la SSP să ne pună pe roate. Astfel că, ne-am trezit direct în poligon sub atenta instruire a comandantului care avea avea echipa în organizare. Trebuia să să simţim, chiar și pentru o zi, ce înseamnă munca celor de la SPP, „îngerii păzitori” ai demnitarilor.

Drept la țintă

Am plecat serioşi spre prima probă, un foc tras dintr-un pistol real, pentru încălzire. Explicaţiile despre cum se foloseşte arma ne-au mai trezit puţin, şi ne-au dat timp să ne încălzim. Zgomotul pistolului descărcat în ţintă ne-a făcut chiar să fim mai atenţi la ce e în jurul nostru. Era un drum fără întoarcere, doar cu final. Trebuia să câştige echipa de jurnalişti care ştia să tragă cel mai bine la ţintă, cea care descoperea într-o mulţime inamicul, sau care putea detecta din bagajele prezentate virtual, pe un calculator, obiectele care pot fi folosite în atentate - un pistol, o grenadă, o bombă artizanală sau o carte care explodează atunci când o deschizi. Atenţi la tot pasul am făcut eforturi pentru a fi cei mai buni jurnalişti care se joacă de-a ofiţerul SPP. Sub atenta îndrumare a coordonatorului nostru, colonelul Romeo Robert, am tras în ţintele mişcătoare, şi în cele imaginare, cu gloanţe cât se poate de reale. Armele folosite pot fi din cele letale, însă nici un incident nu i-a împiedicat pe cei şase jurnalişti, cameramani sau fotografi, să treacă testele destul de dure.

Joaca de-a demintarul

 

În cadrul celor nouă probe pe care le-am parcurs, am avut ocazia de a fi pusă, pentru doar cinci minute, în postura unui demnitar. Am fost aleasă să fiu „prim ministru”. În jurul meu, în timp ce ieșeam dintr-o clădire, trebuia să întâlnesc, pe traseul organizat, „jurnalişti” care se înghesuiau pentru o declaraţie şi mulţimea de oameni, cu bune şi rele, formată, evident, tot din cadre SPP. Rolurile se schimbaseră, doi dintre colegii mei jurnalişti aveau să fie, la rândul lor, SPP-işti, să ia decizii şi să mă apere de mulţimea în general prietenoasă, dar pe alocuri nervoasă.

Au fost momente pe care nu le voi uita. Am simţit pe pielea mea cum e să te atingă toată lumea, să te tragă de mână, să-ţi vorbească, dar și să te simți apărată în cazul în care mulţimea devenea violentă. Schimbul de idei şi de atitudini ne-au făcut, pe toţi jurnaliştii, mai atenţi la detaliile meseriei de ofiţer SPP.

La finalul probelor, atunci când emoţiile şi mirosul prafului de puşcă s-au mai estompat, a trebuit să facem față micilor pregătiţi în câmpul poligonului.

Premiile primite de jurnaliştii care au tras cel mai bine cu arma, au încununat cele mai bine de 4 ore petrecute pe câmpul de instrucţie.

Premiile au fost acordate de şeful instituţiei, generalul Lucian Pahonţu şi de adjunctul acestuia, Gabriel Creţu, în aplauzele jurnaliştilor. Generalul Pahonţu, obosit, venise special pentru acest eveniment de la Blaj, unde fusese împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, şi, peste doar câteva ore, urma să se întoarcă tot acolo. La ora stabilită, cele două microbuze au pornit din poligon spre Capitală. Fiecare ziarist a revenit la condeiul său, iar ofițerii SPP au rămas, cu bune și cu rele, să-şi facă datoria, să-i apere pe demnitari.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine