2019-10-22 09:09

REVOLTĂ împotriva conducerii la Uniunea SCRIITORILOR. Vezi de ce au fost excluși șase membri și care a fost reacția

 |  17:07
REVOLTĂ împotriva conducerii la Uniunea SCRIITORILOR. Vezi de ce au fost excluși șase membri și care a fost reacția

Scandal după scandal la Uniunea Scriitorilor din România (USR), actuala conducere și deciziile ei fiind din ce în ce mai contestate. Astfel, scriitorii Dan Lungu şi Radu Vancu au iniţiat o scrisoare deschisă prin care solicită conducerii Uniunii Scriitorilor din România revocarea unor recente excluderi abuzive, precum şi demisia în bloc a membrilor Consiliului USR.

”Solicităm Conducerii Uniunii Scriitorilor din România revocarea acestor excluderi abuzive, precum şi demisia în bloc a membrilor acestui Consiliu care, spre dezonoarea lui, a votat «în unanimitate»”, se arată în scrisoarea deschisă publicată de cei doi scriitori pe Facebook, potrivit News.ro.

Cei doi autori precizează: ”Vă rugăm să nu daţi like decât dacă ne susţineţi punctul de vedere şi doriţi să vă alăturaţi ca semnatari ai ei. Fireşte, nici un share nu strică”.

”Am aflat de pe site-ul internet al Uniunii Scriitorilor din România că miercuri, 11 ianuarie 2017, s-a reunit în şedinţă extraordinară Consiliul Uniunii pentru a analiza raportul prezentat de Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere, întrunită în temeiul art. 3 din Regulamentul C.M.S.E. Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a votat în unanimitate excluderea din U.S.R. a următorilor 6 membri (pentru încălcarea art. 16 şi următoarele din cap. 5 din Statutul U.S.R.): Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig”, precizează cei doi contestatari.

Ei precizează că ”din comunicatul oficial al USR nu reiese limpede în ce mod anume ar fi încălcat scriitorii excluşi statutul Uniunii. Solicităm lămuriri publice în acest sens”.

Dan Lungu şi Radu Vancu se arată indignaţi de faptele recent petrecute. ”Dincolo însă de litera Statutului, este regretabil şi revoltător faptul că nişte creatori monitorizează, suspendă şi exclud alţi creatori din singura Uniune de creaţie de profil din România”, mai scriu cei doi.

Radu ALDULESCU, cel mai „premiat” scriitor exclus din USR

Ei amintesc că ”printre cei excluşi se află şi scriitorul Radu Aldulescu, autor a 12 romane de mare succes, laureat al celor mai importante premii pentru literatură din România, tradus şi citit în limbi de circulaţie internaţională. Indiferent cât de incomod ar putea fi un scriitor precum Radu Aldulescu ca persoană, Uniunea Scriitorilor ar trebui să fie cel dintâi garant al respectării libertăţii de expresie, condiţie esenţială a oricărui act de creaţie”.

În urma acestor decizii, Radu Vancu anunţă că Ruxandra Cesereanu şi-a dat demisia din Consiliul Uniunii Scriitorilor.

Scriitorul Florin Lăzărescu spune, într-o postare pe Facebook, că Uniunea Scriitorilor din România e ”nefrecventabilă şi nereformabilă”. El se întreabă: ”Nu înţeleg o chestie: de ce nu-şi dau demisia din USR, în semn de protest, toţi membrii nemulţumiţi de ce se întâmplă acolo? Dacă ar face-o, cred că ar fi foarte mulţi care ar putea pune bazele unei alte asociaţii, cu adevărat profi. Nu-s polemic, ci doar nelămurit: de ce-ai mai sta într-o asociaţie despre care spui că-i nasoală?”. 

Şase membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig, au fost excluşi, miercuri, din organizaţie, după ce au participat la o adunare generală, pe care preşedintele Nicolae Manolescu, împreună cu Consiliul Uniunii, a declarat-o nevalidă. Scriitorii excluşi au acuzat ilegalitatea măsurii.

”Necesitatea şedinţei extraordinare a Consiliului Umniunii Scriitorilor din România s-a datorat convocării în data de 7 ianuarie a unei Adunări Generale nestatutare de către un grup de 24 de scriitori care nici măcar, majoritatea, nu sunt membrii ai USR, în care au fost adoptate mai multe măsuri şi realese organe de conducere. Totul este un fals grosolan (...) Nu te poţi autointitula USR şi să încalăci totodată prevederile statutare ale adevăratului USR”, scrie pe site-ul USR, potrivit News.ro.

Uniunea Scriitorilor a mai fost acuzată de abuzuri. În martie 2016, USR a exclus alţi 11 scriitori, printre care şi pe Florin Iaru. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray