2020-07-08 01:37

Roboţii, viitorii chirurgi

 |  17:29
Roboţii, viitorii chirurgi

Chirurgi-robot care funcţionează fără asistenţă umanăvor putea într-o zi să efectuezeproceduri de rutină pe pacienţi reali. Cercetători din SUA au arătat că unrobot poate localiza şi opera pe un organ uman şi chiar să ia probe, toate,fără intervenţia unui chirurg. Cercetătorii de la Universitatea Duke dinCarolina de Nord au folosit un braţ robotic combinat cu ultrasunete pentru aefectua procedurile de testare pe o secţiune de piept de curcan.

Curcanul este adesea utilizat în cercetarea medicală,deoarece textura acestuia este similară cu carnea de om şi reacţionează la felcând este expus la ultrasunete. Robotul foloseşte ultrasunetele pentru a scanaţesutul şi a localiza secţiunea care trebuie să fie eliminată. Apoi, este folosităinteligenţă artificială sofisticată pentru a lua informaţii 3D în timp real şide a da comenzi robotului. Braţului robotic manipulează apoi aparatul pentrubiopsie, acelaşi folosit de chirurgi umani pentru a ajunge la o secţiune deţesut şi de a lua probe. Robotul a ghidat pistonul până la opt locaţii diferitepe prostata simulată în 93% din încercările sale. Probe multiple sunt adesea necesare pentru a descoperi dacăorice probă de ţesut anormal este canceroasă sau nu.

În prezent, chirurgia robotică se desfăşoară sub strictasupraveghere a chirurgilor care controlează mişcările robotului. Totuşi,profesorul Stephen Smith, care a condus echipa, consideră că procedurile medicalede rutină vor fi efectuate în viitor de roboţi cu ghidaj uman minim. Ela spus că va fi mai convenabil decât folosind chirurgi umani.

O provocare importantă care trebuie depăşită este vitezade achiziţie a datelor şi viteza de prelucrare, deşi cercetătorii sunt încrezatorică procesoare mai rapide şi algoritmi mai buni vor rezolva această problemă.

Pentru a fi util din punct de vedere clinic, toateacţiunile robotului ar trebui să fie în timp real, au spus cercetătorii.

"Suntem acum în faza de testare a robotului pe unmanechin uman cu o zonă făcută din piept de curcan, aşezat pe o masă deexaminare. Pieptul manechinului este format din piept de curcan în care esteîncorporat un strugure, pentru a simula o leziune. Următorul nostru pas este săfolosim un cadavru uman”, a declarat profesorul Smith.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz