2020-02-28 12:15

Românca Alina Cojocaru, Balerina deceniului

 |  10:13

Alina Cojocaru senumără printre cele patru laureate ale premiului "Balerinadeceniului", decernat cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale debalet - "Stars of the 21st Century" - care a fost organizată,duminică, la Moscova, informează site-ul ruvr.ru.

Organizatîn premieră la Moscova, acest eveniment important din lumea baletului a avut locîn Palatul Kremlin şi a impresionat publicul moscovit.

În afara spectacolelorde balet puse în scenă cu ocazia acestei gale, patru balerine au împărţitpremiul "Balerina deceniului": românca Alina Cojocaru, Lucia Lacarradin Spania şi Svetlana Lunkina şi Diana Vishneva din Rusia.

"Stars of the21st Century International Ballet Gala" este un prestigios spectacol debalet organizat anual, la care participă în scopuri caritabile numeroasepersonalităţi din lumea baletului.

Alina Cojocaru,născută la Bucureşti, a studiat la Kievtimp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Baletdin Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţionalde Balet de la Laussane.

A dansat în cadrulCompaniei de Balet din Kiev (debutând în "Don Quijote","Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci","Coppelia"). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată caprim-balerină.

După succesul repurtatîn "Giselle", ea a devenit solist principal (2001) al CompanieiRegale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din"Lacul lebedelor", "Romeo şi Julieta" (coregrafia KennethMcMillan), "Don Quijote" (în viziunea lui Rudolf Nureev),"Evgheni Oneghin" (semnat de John Cranko), "Baiadera"(realizată de Natalia Makarova) etc.

În repertoriul săus-au mai adăugat, în ultima vreme, noi titluri precum "Mayerling","Gong", "Sylfida", "Manon" (în coregrafia luiMcMillan).

În 2002, Alina Cojocarua apărut pentru prima oară pe scena românească, interpretând, alături deansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din "Giselle",revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, încadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional "GeorgeEnescu". A primit distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad deCavaler.

Alina Cojocaru a fostdesemnată, în 2004, cea mai bună balerină în cadrul festivalului Monaco DanceForum, la Gala Premiilor Nijinsky, distincţie acordată o dată la doi ani.

În 2005, ea aprezentat, la Sala Palatului din Capitală, spectacolul de balet "DonQuijote", iar la începutul anului 2007, a susţinut, la Teatrul NaţionalBucureşti, alte două spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena românească,la Opera Naţională Bucureşti, în ianuarie 2008, în spectacolul de balet"Baiadera", precum şi în luna mai a acestui an, în"Giselle".

În 2009, evoluţiabalerinei Alina Cojocaru în spectacolul "Giselle" din 2001, la RoyalOpera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bunedansuri ale deceniului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine