2019-08-23 07:40

România coboară în topul anual al democrației realizat de Economist

 |  09:06
România coboară în topul anual al democrației realizat de Economist

În topul anual realizat de prestigioasa publicație britanică The Economist, care ierarhizează ţările lumii în funcţie de puterea regimului democratic, România a coborât două poziții, în anul 2016, față de 2015. Țara noastră ocupă cea mai joasă poziţie în indicele democraţiei prin comparaţie cu celălalte 27 de state ale Uniunii Europene. Ungaria ocupă locul 56, în vreme ce Bulgaria stă mult mai sus, pe poziţia 47. Autorii acestui indice încadrează România în lista „democraţiilor viciate”, alături de ţări precum Statele Unite, Italia, Franţa, Japonia, Coreea de Sud, Israel, informează News.ro.

„Democraţiile viciate” sunt considerate acele naţiuni unde deşi există alegeri libere şi corecte, iar libertăţile civile sunt respectate, încă există probleme grave, precum interferenţa statului în libertatea presei, niveluri reduse de participare politică şi probleme legate de puterea executivă.

Topul The Economist este realizat pe baza a cinci categorii generale: alegeri libere şi corecte, libertăţi civile, funcţionarea guvernului, participare politică şi cultură politică. România ocupă poziţia 61 cu un indice anual al democraţiei de 6,62, pe picior de egalitate cu ţara asiatică Mongolia şi sub state precum El Salvador sau Peru. 

România este depunctată pentru lipsa de participare și cultură politică, categorii la care scorul obținut este abia „de trecere” - 5.00. Aprecierea funcționării puterii executive a rămas neschimbată la 5.71, atât de-a lungul guvernării Ponta, cât şi în timpul lui Cioloş. În schimb, avem aproape nota maximă (9,97) pentru asigurarea unui proces electoral corect şi a pluralismului politic. A scăzut indicele respectării libertăţilor civile, de la 8.35 la 8.24, iar de aici și scăderea în clasament.

Pozițiile frunțase în clasamentul democraţiei sunt ocupate tot de Norvegia, Islanda şi Suedia, considerate state cu democraţii complete.

La polul opus - Ciad, Siria şi Coreea de Nord.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-26Parerea ta...

ANONIM
26 Ian 2017

Democratia in Romania a fost viciata de mafia psd si de penalii :dragnea , ponta , tariceanu , blaga , udrea , sova etc.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray