2019-08-18 14:47

România, locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei

 |  21:30
România, locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei

România se află pelocul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei - Press Freedom Index 2010- realizat de organizaţia Reporters sans Frontières, devansând, printre altele,ţări precum Republica Moldova, Croaţia, Grecia, se arată pe site-ul oficial alRSF.

Comparativcu anul trecut, România a coborât două locuri, de pe 50 pe 52. În clasamentulde anul acesta România se află la egalitate cu Insulele Maldive.

În fruntea topului seregăsesc şi anul acesta statele din nordul Europei, prima poziţie fiindocupată, la egalitate, de Finlanda, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia şiElveţia. Aceste ţări au fost urmate în clasament de Austria,Noua Zeelandă, Estonia, Irlanda şi Danemarca.

"Cel mai recentclasament al nostru include surprize binevenite, pune în evidenţă realităţisumbre şi confirmă anumite tendinţe", a declarat Jean-François Julliard,secretarul general al Reporters Sans Frontieres, la lansarea celui de-alnouălea raport anual privind libertatea presei.

"Mai mult ca niciodată,putem vedea că dezvoltarea economică, reforma instituţională şi respectulpentru drepturile fundamentale nu merg neapărat mână în mână. Apărarealibertăţi presei este în continuare o luptă a vigilenţei în ţările democraticeale vechii Europe şi o luptă împotrivaopresiunii şi a nedreptăţii în regimurile totalitariste încă răspândite peglob. Trebuie să salutăm motoarele libertăţii presei, cu Finlanda, Islanda,Olanda, Norvegia, Suedia şi Elveţia în fruntea lor. De asemenea, trebuie să leaducem omagii activiştilor pentru Drepturile Omului, jurnalişti şi bloggeri dintoată lumea, care apără cu mult curaj dreptul la liberă exprimare. Soarta lorne preocupă permanent. Reiterăm cererea noastră de eliberare a lui Liu Xiaobo,simbol al luptei pentru libertatea de exprimare, care a apărut în China şi pecare cenzura încă reuşeşte să o ţină în frâu. Şi avertizăm autorităţile chinezesă nu aleagă un drum de pe care nu există cale de întoarcere", a mai spusJean-François Julliard.

Dintre cele 27 de ţărimembre ale Uniunii Europene, 13 se regăsesc pe primele 20 de poziţii aleclasamentului RSF. Celelalte 14 state UE s-au clasat sub poziţia 20, uneledintre ele regăsindu-se foarte jos în clasament: Grecia (70), Bulgaria (70),România (52) şi Italia (49).

Statele Unite aleAmericii se află pe locul 20, în timp ce Rusia ocupă locul 140, iar China poziţia171.

Pe de altă parte,Republica Moldovase situează pe poziţia 75 în clasamentul RSF.

RSF, care a împlinitanul acesta 25 de ani de la înfiinţare, militează pentru libertatea presei şi alibertăţii de exprimare în întreaga lumea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray