2020-08-06 04:31

Patriarhul DANIEL, la Sfânta Liturghie de RUSALII: „Sărbătoarea aceasta ne aduce pace, bucurie, şi ne aduce arvuna vieţii cereşti…”

 |  13:45
Patriarhul DANIEL, la Sfânta Liturghie de RUSALII: „Sărbătoarea aceasta ne aduce pace, bucurie, şi ne aduce arvuna vieţii cereşti…”

Prin lucrarea Duhului Sfânt, avem o sfinţire a oamenilor, dar şi o sfinţire a naturii, le-a spus patriarhul Bisericii Ortodoxa Române, Daniel, celor prezenţi la Sfânta Liturghie din ziua Cincizecimii, oficiată în Catedrala Patriarhală, informează Agerpres.

El a amintit că frunzele de tei sau de nuc care se aduc în biserică în această zi „simbolizează limbile acelea ca de foc, înseamnă ceva viu care se transmite prin predica Sfinţilor Apostoli la toate limbile, la toate neamurile, la toate popoarele". 

„Şi deci avem o sfinţire a oamenilor, dar şi o sfinţire a naturii, pentru că prin Duhul Sfânt tot sufletul-nviază şi-ntru curăţie se-nalţă, dar tot prin Duhul Sfânt şi natura întreagă are viaţă. Dacă Duhul Sfânt, cum spune Psalmistul, se dăruieşte pe pământ, atunci se-nnoieşte faţa pământului, iar când Dumnezeu retrage duhul său, toate făpturile mor şi în ţărână se prefac. Deci noi, prin aceste ramuri de tei sau de nuc arătăm că suntem chemaţi să trăim în creaţia lui Dumnezeu, în lumea creată de El, să-i mulţumim Lui şi să avem grijă să sfinţim locul în care trăim şi muncim. Omul sfinţeşte locul, dacă mai întâi se sfinţeşte pe sine, în relaţia de iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni", a spus patriarhul la slujba oficiată împreună cu episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul şi cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

Patriarhul a evidenţiat că „Duhul Sfânt este foc curăţitor, dar şi foc luminător şi încălzitor", iar "apa este binefăcătoare, de asemenea este curăţitoare şi dătătoare de viaţă".

"Duhul Sfânt este foc curăţitor, dar şi foc luminător şi încălzitor al inimii şi dătător de iubire smerită şi milostivă, nu iubire arogantă şi posesivă. De aceea, Sfinţi Părinţi au spus că focul Duhului Sfânt se întâlneşte cu apa lacrimilor, atunci când omul se pocăieşte pentru păcatele sale şi îşi înnoieşte viaţa sa. Apa, spun Sfinţii părinţi, care au tâlcuit Evanghelia după Ioan este binefăcătoare, de asemenea este curăţitoare şi dătătoare de viaţă. Sfântul Chiril al Ierusalimului spune o singură apă cade prin ploaie din cer, dar lucrează în diferite forme. Cade într-o singură formă, dar s-arată lucrând diferit, în fiecare plantă, în fiecare floare, în fiecare făptură vie aceeaşi apă dă viaţă. Deci Duhul Sfânt este unul ca esenţă şi ca formă, dar se arată în mulţimea darurilor pe care le dăruieşte", a explicat patriarhul.

El a reamintit că sărbătorirea Pogorârii Duhului Sfânt, sau Cincizecimea, sau Rusaliile, marchează constituirea Bisericii. „De aceea, sărbătoarea aceasta este o sărbătoare care ne aduce pace, bucurie, şi ne aduce arvuna vieţii cereşti, ne înfiază în Hristos şi ne dăruieşte arvuna şi bucuria Învierii", a spus patriarhul. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz