2020-07-07 03:56

SĂRBĂTOARE MARE astăzi. Tradiții, obiceiuri, superstiții în a treia Duminică din Postul Paștelui: Ce NU trebuie să faci de sărbătoarea Sfintei Cruci

 |  10:04
SĂRBĂTOARE MARE astăzi. Tradiții, obiceiuri, superstiții în a treia Duminică din Postul Paștelui: Ce NU trebuie să faci de sărbătoarea Sfintei Cruci

Tradiții, obiceiuri, superstiții în a treia Duminică din Postul Paștelui, sărbătoarea Sfintei Cruci, în calendarul creștin ortodox! Duminica Sfintei Cruci este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, scrie a1.ro. Aceasta pică în fiecare an în a treia duminică din Postul Paștelui. În 2019, Duminica Sfintei Cruci este prăznuită duminică, 31 martie 2019.

Calendar creștin ortodox martie 2019. Duminica Sfintei Cruci

În această zi de sărbătoare, în toate Bisericile din România, lecturile de la Sfânta Liturghie se fac din cărțile biblice "Evrei 4, 14-16; 5, 1-6 (Apostolul) și Marcu 8, 34-38; 9,1 (Evanghelia)". La Utrenie, Sfântă Cruce este scoasă în procesiune din sfântul altar în mijlocul bisericii, unde este așezată spre închinare.

La Sfântă Liturghie, Trisaghionul („Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-de-Moarte miluiește-ne!") este înlocuit cu imnul „Crucii Tale ne închinăm Stăpâne și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim!". De asemenea, sărbătoarea Crucii marchează și înjumătățirea Postului Mare, perioadă care conduce către prăznuirea Patimilor și Învierii lui Hristos. De aceea, atât duminică aceasta, cât și întreagă săptămâna care o urmează, sunt centrate pe închinarea și contemplarea lemnului de viață făcător al Crucii lui Hristos.

Istoria Lemnului Sfintei Cruci

Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos a fost descoperită ca urmare a dorinței Sfântului Constantin cel Mare și a Sfintei Elena, mama sa. Tradiția spune că soldații romani au aruncat crucea pe care a fost răstignit Iisus, dar și crucile celor doi tâlhari, într-o cisternă săpată în piatră, de lângă Golgota. O altă credință spune că ar fi fost îngropată de ucenicii lui Iisus, după răstignirea sa. După ce a fost descoperită Sfânta Cruce, a fost înălțată de către Episcopul Macarie al Ierusalimului, pe 14 septembrie 335, ca toți creștinii să vadă Lemnul pe care Domnul a pătimit. Tot tradiția spune că a fost așezată deasupra unui mort, care a înviat în momentul atingerii Sfântului Lemn.

Duminica Sfintei Cruci. Tradiții, obiceiuri, superstiții. Ce nu ai voie să faci

În această duminică este dezlegare la ulei și la vin. La biserică, însă, Sfânta Cruce este scoasă în procesiune din altar și depusă în mijlocul bisericii, iar Trisaghionul este înlocuit cu un imn dedicat Sfintei Cruci. În această zi, potrivit tradițiilor și superstițiilor, nu se face treabă – nu se spală rufe, nu se coase – pentru că este păcat. În schimb se merge la biserică unde se închină în fața Sfintei Cruci. Se mănâncă mâncăruri de post, dar și deserturi de post.

Rugăciunea Sfintei Cruci

Astăzi voiesc a-ți aduce lăuda Sfințită Cruce,Cântând cu cântare dulce: Bucură-te Sfântă Cruce !(de 2 ori)Bucură-te, semn ceresc, Cruce steag împărătesc!Bucură-te, armă sfântă, Bucură-te rugă sfântă!Bucură-te, bucurie celor din călătorie!Bucură-te sfântă armă care pe vrăjmași îi sfarmă!Bucură-te, armă tare călătorilor pe mare!Bucură-te, și eu ție, cânt astăzi cu veselie.Astăzi ție ți se închină al meu trup făcut din țină,Că pe ține când te fac, de toată nălucă scap.Scap de vrăjmașii cumpliți ce sunt cu mine învrăjbițiCând te am eu păzitoare și bună străjuitoare.Atuncea răul vrăjmaș n-are la mine lăcașȘi se scutură și piere de nespusă ta putere.Tu ești a mea mângâiere.

O Cruce a mea putere!Tu ești povățuitoare, tu la Răi îndreptătoareTu minuni mari ai făcut de demult de la-nceputTu ape ai îndulcit că mierea le-ai întocmitTu Marea Roșie încă, pe cât este de adâncăÎn două ai despărțit, O Cruce lemn fericit.Tu pe cer te-ai arătat, creștinului împăratVisele ai tâlcuit, O Cruce prea fericită!Având împrejur scrisoare cum că ești biruitoareTu Cruce fiind purtată pe umeri ridicatăDe Bunul Stăpân Iisus, mergând la Golgota -n susAcolo, Iisus voi, pe Cruce a Se suiUnde prin mâini și picioare, cu cuie străpungătoare,A fost Sfântul Trup pătruns al Preadulcelui Iisus.Pentru aceea și mie, da-mi scârbă și bucurie.Scârbă că sunt păcătos și nevrednic de Hristos.Bucurie căci semn sfânt, creștinilor pe pământ,Ești tu Cruce mângâiere, o Cruce a mea putere.Da-mi dar că să biruiesc tot sfatul diavolescDa-mi o inimă curată, da-mi o minte luminată!Și așa prin darul tău să mă-nvrednicesc și euVredinic a te lăuda, vrednic a te săruta !Cântându-ți cântare dulce: Slavă ție Sfântă Cruce!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz