2020-06-04 09:09

Seceta din pădurea amazoniană scoate la iveală urmele unei civilizaţii necunoscute

 |  17:45
Seceta din pădurea amazoniană scoate la iveală urmele unei civilizaţii necunoscute

O serie degravuri cu o vechime de circa 7.000 de ani a fost descoperită în plină junglă,în apropierea oraşului Manaus din Brazilia. Descoperirea vine la puţină vremedupă ce un pescar a identificat gravuri asemănătoare pe Rio Negro, un afluental Amazonului. Acoperite de apă timp de milenii, artefactele ies la luminăpe fondul celei mai acute secete şi al celor mai scăzute debite ale Amazonuluidin ultimii 100 de ani.

Arheologiicare au identificat petroglifele - ce reprezintă chipuri umane şi şerpi - suntconvinşi că aceasta este dovada că jungla amazoniană a fost gazda unor civilizaţiiînfloritoare şi bine structurate, în ciuda concepţiei împământenite că junglaera mult prea dură pentru a găzdui mai mult decât triburi nomade de vânători. "Întotdeaunaam auzit ipoteza conform căreia pădurea amazoniană a fost un loc sălbatic, dincare a lipsit, în cea mai mare parte, elementul uman. Ei bine, această teorieeste incorectă. În multe părţi ale junglei am descoperit dovezi ale unor străvechiaşezări umane foarte dezvoltate", declară Eduardo Neves, preşedinteleSocietăţii Arheologice din Brazilia.

În ultimiiani, arheologii au scos la iveală, în junglă amazoniană, urme ale unor culturivechi de milenii, ale unor veritabile oraşe, cetăţi care ar putea echivala cucele europene din Evul Mediu şi drumuri care legau aşezările între ele. Însăproblema oamenilor de ştiinţă este reprezentată de distrugerile masiveefectuate de fermierii şi crescătorii de vite care preferă să ascundă sau sădistrugă astfel de urme care le-ar putea afecta veniturile. Astfel, oamenii de ştiinţăduc o adevărată cursă contracronometru pentru a inventaria şi prezervaartefactele unice prin valoarea lor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine