2020-02-17 14:37

Simţul tactil va putea fi recuperat parţial cu ajutorul “pielii sintetice”

 |  18:40
Simţul tactil va putea fi recuperat parţial cu ajutorul “pielii sintetice”

În viitorul apropiat,pacienţii cu membre amputate îşi vor putea recupera parţial simţul tactil cuajutorul unei "piei electronice", realizată de două echipe de cercetătoridin California.

Dintre toate simţurile,văzul şi auzul sunt relativ uşor de reprodus cu ajutorul unor echipamenteelectronice, iar cercetările ştiinţifice în aceste două domenii sunt dejadestul de avansate. Însă gustul, mirosul şi simţul tactil, simţuri complexe, rămândificil de imitat, rezultatele obţinute în laborator până la acest stadiu rămânândmediocre, în comparaţie cu simţurile umane echivalente.

Urmând două procedeediferite, echipele de cercetători de la două universităţi californiene, ale cărorstudii au fost publicate, au reuşit să obţină prototipuri de piele artificialăcare se apropie foarte mult de pielea umană în ceea ce priveştecaracteristicile de supleţe şi de sensibilitate.

"Timpii noştride reacţie sunt comparabili cu cei ai pielii umane, fiind foarte scurţi, deordinul câtorva miimi de secundă. Altfel spus, presiunea asupra pielii poate fisimţită instantaneu", a declarat Zhenan Bao, cercetător în cadruldepartamentului de inginerie chimică de la Universitatea Stanford, unul dintreautorii studiului.

Pielea sintetică realizatăde echipa coordonată de Zhenan Bao, care integrează tranzistori minusculiîntr-o reţea extrem de fină, este capabilă să simtă greutatea unei muşte-albastre,ce cântăreşte doar 20 de miligrame. Însă prototipul de piele sintetică "nueste la fel de elastic precum pielea umană", iar nivelul de sensibilitatenu poate încă să rivalizeze cu cel uman, în special în ceea ce priveşte percepţiadurerii, a explicat aceeaşi cercetătoare, care a anunţat că echipa sa lucreazădeja la un nou prototip de piele artificială.

La rândul lor, cercetătoriide la Universitatea Berkeley au folosit un cauciuc clasic în care au imprimatmii de "nano-fire" (cu diametrul de câteva milionimi de milimetru),utilizând astfel într-o manieră originală aceasta nanotehnologie pe o scarămult mai mare (un pătrat cu latura de şapte centimetri).

"Pielea"lor s-a dovedit capabilă să detecteze o presiune cuprinsă între 0 şi 15kilopascali, echivalentul presiunii unei mâini umane atunci când scrie pe otastatură sau când ţine un obiect - o acţiune simplă pentru om, care, "îngeneral, ştie cum să ţină în mână un ou fragil, fără să îl spargă",deoarece atingerea lui îi permite să îşi adapteze forţa de presiune, a explicatAli Javey, coordonatorul echipei de cercetători de la Universitatea Berkeley.

Însă această operaţiune,copilărească în aparenţă, reprezintă una dintre marile provocări actuale pentrucercetătorii din domeniul roboticii. Pe termen lung, oamenii de ştiinţă speră sădezvolte diverse aplicaţii medicale pentru "pielea electronică". Eisperă, în principal, să redea simţul tactil persoanelor cu membre amputate, cuajutorul unor proteze acoperite cu această piele, asociata sistemului nervos alpacientului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine