2020-04-06 15:16

Sistemul de navigaţie, depistat. Păsările văd câmpul magnetic al Pământului cu ochiul drept

 |  18:49
Sistemul de navigaţie, depistat. Păsările văd câmpul magnetic al Pământului cu ochiul drept

Cercetătorii germani au descoperit că, dacă o pasăre areochiul drept acoperit cu o bucată de sticlă opacă, aceasta nu poate naviga înmod eficient. În acelaşi timp, păsările pot naviga perfect dacă au ochiul stângacoperit.

Se ştie de mult timp că păsările pot simţi câmpulmagnetic al planetei şi se folosesc de această capacitate mai ales cândmigrează iarna înspre sud. Acum, cercetătorii au descoperit că păsărilede fapt văd câmpul magnetic cu ochiul drept, trimiţând informaţia în parteastângă a creierului. Senzorii magnetici suprapuşipeste vederea normală creează zone de lumină peste ceea ce vede pasărea în modnormal. Schimbarea în intensitate a luminii în momentul în care pasăreaîşi întoarce capul îi oferă acesteia o busolă vizuală.

Cercetătoriicred că păsările au molecule în retină care devin active în momentul în caresunt lovite de lumina albastră. În acel moment, moleculele se împerechează,devenind “perechi radicale”. Prezenţa câmpurilor magnetice afecteză timpulnecesar trecerii perechilor radicale înapoi în starea de molecule inactive.

Cum s-au făcut testele

Cercetătoriiconduşi de Katrin Stapput de la Universitatea Goethe din Frankfurt audescoperit că atunci când simţul magnetic este distorsionat, lumina văzută numai este înţeleasă de pasăre, ea nefiind capabilă să separe informaţia vizualăde cea magnetică. Stapput a decis să testeze această teorie folosind prihorifie cu ochii liberi, fie cu un ochi acoperit cu o bucată de plastic opac. Apoi,păsările au fost ţinute în cuşti până când a venit timpul ca ele să migreze.

Acesteaau fost eliberate într-o cuşcă imensă sub formă de cilindru, cu pereţii acoperiţide o vopsea lichidă care se lua în momentul în care o pasărea se atingea de ea.Rezultatele au arătat că păsările fără ochi acoperiţi, sau doar cu cel stângacoperit, au zburat în direcţia potrivită. În acelaşi timp, cele cu ochiuldrept acoperit erau dezorientate şi zburau în direcţii aleatorii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine