2020-04-05 07:50

Spune-mi ce bei, ca să-ţi spun pe unde ai călătorit. Băuturile răcoritoare şi berea lasă o amprentă chimică în părul consumatorilor

 |  18:23
Spune-mi ce bei, ca să-ţi spun pe unde ai călătorit. Băuturile răcoritoare şi berea lasă o amprentă chimică în părul consumatorilor

Apa îmbuteliată, sucurile acidulate sau berea conţin oamprentă organic care indică locaţia geografică unde a fost produsă băutura.Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetătoriagriculturali. Studiul arată că, în momentul consumării acestor produse,amprenta chimică rămâne în părul consumatorilor, acest lucru facând posibilăurmărirea deplasărilor acestora de-a lungul unei perioade de timp.

LesleyChesson de la IsoForensics, împreună cu colegii săi explică acest fenomen.Corpul uman mută hidrogenul şi oxigenul din apă şi le încorporează în proteine,inclusiv în proteinele din păr. Hidrogenul şi oxigenul există în diferite formenumite izotopi.

Proprietăţileacestor izotopi variază geografic. De exemplu, aceştia înregistrează valori maimari la altitudini joase sau în zonele de coastă şi valori înalte în rest.Deoarece producătorii de obicei folosesc apă din apropiere pentru a producebăuturile, urmele de izotopi din păr ar putea fi consideraţi o amprentăchimică. Aceasta ar putea fi folosită pentru a determina în ce zonăgeografică a fost persoana respectivă.

Cercetătoriiau analizat izotopi din apă îmbuteliată, suc şi bere, provenite din 33 de oraşediferite şi au descoperit că proprietăţile izotopilor din acele băuturi sepotriveau cu cele din apa de la chiuvetă. Aceştia au observat că izotopiivariau de la oraş la oraş, astfel, oferind oraşelor din regiuni diferită o“izo-semnătură” caracteristică.

Aceastădescoperire ar putea fi folosită pentru a afla originea unei băuturi sau pentrua ajuta poliţia să identifice locurile prin care a trecut un suspect de crimă,sugerează studiul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine