2020-02-25 21:27

Ştiinţa învinge scepticismul. Somonul modificat genetic, în magazinele din Vest peste 3 ani

 |  17:28
Ştiinţa învinge scepticismul. Somonul modificat genetic, în magazinele din Vest peste 3 ani

Primii somoni modificaţi genetic ar putea fi pe meseleamericanilor în termen de 2-3 ani, şi, eventual, la britanici curând dupăaceea, deschizând astfel calea pentru modificarea genetică a altor animale, cuscopul de a fi consumate.Acţiunile companiei din spatele tehnologiei au sărit cu26%, vineri, la Bursa din Londra, oferind dovezi că analiştii considerăingineria genetică viitorul pisciculturii.Cu toate acestea, ştiinţa din spateleprocedurii este extrem de controversată şi consumatorii vor avea întrebări cuprivire la impactul asupra sănătăţii umane, dar şi a mediului.Criticii alimentelormodificate genetic se tem că tehnologia poate duce la crearea de peşti diformişi ar putea afecta populaţiile de peşte din mediul sălbatic în cazul în careexemplarele modificate genetic scapă în natură. Un grup de cercetători din Canada a constatat că în timp ce peştii modificaţigenetic au crescut mai repede şi mult mai mari, unii aveau capete deformate şicorpuri umflate.

Peştii modificaţi cresc de trei ori mai repede

Firma din spatele somonului transgenic, AquaBounty, spune că peştii sunt perfect normali, doar au rata de creştere de treiori mai mare. Ca rezultat, somonul AquAdvantage,cum a fost numit acesta, ajunge la o greutate de piaţă de aproximativ 3 kg în16-18 luni, în loc de 3 ani pentru peştii de crescătorie.

În teorie, aceştia ar ajungela aproximativ 6 kg, după 3 ani, care ar fi dublul dimensiunii unui somonnemodificat de aceeaşi vârstă. Creşterea este accelerată prin introducerea adouă gene, una legată de producţia de hormon de creştere şi o a doua, pentru aasigura creşterea continuă chiar şi la temperaturi foarte scăzute. Tehnologiapermite piscicultorilor să producă cantităţi mai mari de somon la costuri multmai mici, stimulând şi profitul.

Oamenii de ştiinţă care aucreat somonul modificat genetic spun că există garanţii că peştii nu vor scăpadin crescătorii şi nu se vor împerechea cu populaţia sălbatică. Garanţiileinclud faptul că toţii peştii sunt de sex feminin şi sterili, spun cercetătorii.Acum, în cele două rapoarte de expertiză comandate de USFood & Drug Administration s-a ajuns la concluzia că este perfect sigur ca somonultransgenic să intre în producţie.Cercetătorii de la Veterinary Medicines Advisory Committee au spus că nu există "nici o diferenţăsemnificativă" între somonul modificat şi cel clasic. Ei spun că peşteleconţine cantităţi normale de nutrienţi, dar şi de acizii graşi omega 3 şi omega6.Ei au concluzionat: "Produselealimentare provenite din somonul AquAdvantage sunt la fel de sigure ca în alimentele dintr-unsomon normal".

Cu toate acestea, cercetătorii au admis căexistă lacune în proiect, cum ar fi că unii peşti modificaţi genetic ar puteacrea o reacţie alergică din cauza cantităţii mai mari de hormoni prezenţi încarne.

Cât priveşte începerea producţiei, iniţial, ouăle vor fiproduse în Canada, apoi trimise în Panama pentru a fi crescuţi peştii.

FDA trebuie să ia o deciziefinală în această lună în privinţa aprobării somonului modificat genetic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine