2020-07-04 02:39

„Şunca sănătoasă”, în curând în rafturile magazinelor. Controversă asupra cărnii de porc îmbogăţită cu omega 3

 |  17:33
„Şunca sănătoasă”, în curând în rafturile magazinelor. Controversă asupra cărnii de porc îmbogăţită cu omega 3

Cererile de brevet privindîmbunătăţirea cărnurilor, inclusiv carnea de porc, cu acizi graşi omega 3stimulează dezbateri asupra eticii şi legalităţii de a pretinde proprietateintelectuală asupra produselor alimentare.

CorporaţiaMonsanto, cu filială şi în România, a depus brevete careacoperă hrănirea animalelor cu soia modificată genetic ca acestea să conţinăacid stearidonic (SDA), un acid gras omega 3 derivat din plante. "Invenţia se referă la îmbunătăţirea caracteristicilorcărnii de porc prin încorporarea de acizi graşi benefici în hrana animalelorsau în suplimentele pentru hrana animalelor", se arată într-o cerere debrevet. Documentul precizează că soia transgenicăpoate furniza o sursă eficientă de acizi graşi omega 3, diminuând presiunea depe stocurile de peşte, care în prezent sunt o sursă majoră de omega 3.

S-a dovedit că omega 3 îmbunătăţeşte sănătateacardiovasculară şi există multe companii care adaugă aceşti acizi graşi îndiverse mâncăruri. Dar noile aplicaţii de brevet au atins un punct sesibil printre cei care le văd ca o încercare acorporaţiilor de a exercita controlul asupra lanţului alimentar. “Avem dreptulde a decide dacă vrem ca alimentele noastre de bază să fie deţinute desocietăţi cu profil chimic", spune Laura Kelly, de la Greenpeace Australiala Sydney.

Controverse asupra cererilor debrevete

O declaraţie pe site-ul Monsantorăspunde acestor îngrijorări:

"Având în vedere cererea iniţialăde brevet, Monsanto a luat măsuri pentru a retrage cererile de brevetreferitoare la animale şi la carne. Monsantonu are planuri de a prelua în proprietate sau de a vinde carne îmbogăţită cuomega 3 care are eticheta companiei",precizează documentul.Dar organizaţia ecologistă Greenpeacenu este convinsă. Kelly spune: “Chiar dacă aceştia nu pretind dreptul deproprietate asupra cărnii, Monsanto ar putea pretinde în continuare drepturilede autor asupra vânzărilor de produse din carne care au fost produse cuajutorul hranei lor transgenice”.

Surse din cadrul industriei cărnii de porcsusţin că soia celor de la Monsanto este un mod nou de a creşte nivelurile deomega 3 la porci, dar unii întreabă dacă autorităţile de brevet ar acordadreptul de proprietate acestei companii pentru carnea îmbogăţită cu omega 3. "Aşfi foarte surprins", spune dr. Roger Campbell de la CRC Pork din Adelaide,care este implicată în îmbogăţirea cărnii de porc cu omega 3 derivată din alge.

Campbell spune ca e posibil căMonsanto ar putea percepe o taxă asupra produsului final obţinut, deşi ar ficam greu.

Dr. Robert van Barneveld, nutriţionist, careeste membru al consiliului de administraţie al CRC Pork şi Australian PorkLimited, spune că dacă Mosanto ar pretinde dreptul de proprietate asupracărnii, compania ar trebui să dovedească faptul că acizii graşi din carne provinddin soia sa transgenică. Totodată, trebuie să arate că prezenţa acizilor graşia avut un efect pozitiv asupra consumatorului. "Dacăar face asta, probabil ar putea avea o bază pentru cererea lor de proprietateintelectuală", spune acesta.

Patent shift

"Există controverse asupradomeniului de aplicare şi amplorii acestui brevet", spune expertul înproprietate intelectuală şi biotehnologie dr. Matthew Rimmer, de la Centrul deproprietate intelectuală în Agricultură de la Universitatea Naţională dinCanberra, Australia, despre “brevetul de carne de porc”. "Şiexistă controverse cu privire la implicaţiile acestui brevet asupra dreptuluide proprietate pentru produse alimentare, plante şi animale", a adăugatRimmer. El a precizat că de-a lungul timpuluinu au fost permise brevete pentru produse alimentare din cauza îngrijorărilorcu privire la posibilul impact asupra preţurilor la alimente. Dar în ultimii ani a avut loc o schimbare.Rimmer consideră că recenta hotărâre legală împotrivadreptului companiei de biotehnologie Myriad de a breveta gena cancerului mamarnu este reprezentativă pentru tendinţele curente în hotărârile de brevete, şiva fi răsturnată la apelul viitor."Restul a jurisprudenţei din Statele Unite are oviziune foarte expansivă asupra subiectului materiilor brevetabile", spuneRimmer.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz