2019-10-14 23:47

Superstiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume şi la români

 |  12:41
Superstiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume  şi la români

În întreaga lume există superstiţii legate de Anul Nou, manifestate îndiverse obiceiuri - sud-americanii poartă o anumită culoare pentru a avea norocîn dragoste sau bani, în timp ce japonezii se duc la templu pentru a-şi alungapăcatele făcute prin lovituri de gong.

De exemplu, în unele părţi din Elveţia şi Austrialocalnicii se costumează pentru a sărbători ajunul zilei de Sfântul Silvestru.În anul 314, oamenii au crezut că suveranul pontif al acelei perioade, care senumea Silvestru, a capturat un monstru de mare ce va scăpa şi va distruge lumeaîn anul 1000. În amintirea acelei spaime, oamenii se îmbracă în costumeneobişnuite.

În Grecia, ziua de Anul Nou este dedicată Sfântului Vasile, celebru pentrubunătatea sa. Copiii îşi lasă încălţările lângă şemineu în noaptea de Anul Nou,pentru a primi daruri de la sfântul cel bun. O mâncare tradiţională pentruaceastă sărbătoare este "vassilopitta", o prăjitură în care este pusăo monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anulrespectiv.

În Scoţia, Anul Nou este numit "Hogmanay", iar în unele sate suntaprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi.Astfel, anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să vină. Scoţienii credcă prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fieghinion. Anul cel nou va fi norocos dacă această persoană este un bărbatbrunet, care aduce un dar.În Scoţia a apărut şi "Auld Lang Syne", unul dintre cele mai popularecântece de Anul Nou printre vorbitorii de limbă engleză. Un cântec vechi, el afost publicat pentru prima dată de poetul Robert Burns, în 1796, în cartea"Scots Musical Museum".

Un obicei spaniol de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure lafiecare din cele 12 bătăi la ceasului care vestesc trecerea în noul an, acesteareprezentând dorinţe pentru fiecare lună a anului următor. De asemenea, pentrumirese, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-şi strecura verigheta încupa de şampanie şi de a ciocni.

La români

Dacă spălaţi rufe, vă merge rău tot anul. Cei maisuperstiţioşi spun că e bine să nu spălaţi rufe până la Bobotează, când sesfinţesc apele.

Nu folosiţi foarfecele, pentru că tăiaţi norocul.

E bine să vă îmbrăcaţi în roşu în noaptea de Revelion. Copiiinăscuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi. Dorinţa pusă la miezul nopţiide Revelion are toate şansele să se împlinească. E bine să ai de Anul Noucrenguţe de vâsc în casa. Aduc noroc. Pentru noroc e bine să aveţi haine noi,şi mai ales ceva roşu. O culoare veselă care atrage energiile pozitive.

Să nu plângeţi şi să nu vă certaţi, pentru că aşa va fi totanul.

La miezul nopţii deschideţi uşa - anul vechi trebuie să iasăşi să intre cel nou, iar îndrăgostiţii trebuie să se sărute sub vâsc.

Cumpăna dintre ani e bine să te prindă sub vâsc, planta,considerată sacră în antichitate, Odată atârnat deasupra uşilor, vâsculprotejează oamenii împotriva tuturor relelor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-08-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray