2020-08-12 00:51

Tamara Buciuceanu-Botez, omagiată: Era O LUMINĂ atunci când se urca pe scenă / Reacțiile celor care au iubit-o pe marea actriță

 |  10:21
Tamara Buciuceanu-Botez, omagiată: Era O LUMINĂ atunci când se urca pe scenă / Reacțiile celor care au iubit-o pe marea actriță

Supranumită "Doamna comediei româneşti", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie, Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, Republica Moldova. A fost una dintre cele mai îndrăgite actriţe de teatru, film şi televiziune din România.

Actorul Ştefan Bănică, care a jucat alături de Tamara Buciuceanu în filmul "Liceenii", i-a mulţumit marii actriţe pentru tot ce l-a învăţat în mesajul transmis pe Facebook.

"A murit Tamara. Noi îi spuneam tanti Tama. A plecat spre mai bine şi nu a luat nimic cu ea. În schimb, ne-a lăsat multe personaje nemuritoare în teatru, televiziune sau în film. Ele nu mor. Ele rămân pentru generaţii întregi, să le descreţească frunţile, să le cultive. Asta înseamnă până la urmă un Artist cu A mare! Asta a fost Doamna Tamara Buciuceanu! Mulţumesc pentru tot ce am învăţat şi m-ai învăţat lucrând cu tine. Drum lin, tanti Tama!".

Marea actriţă Tamara Buciuceanu este una dintre figurile emblematice ale teatrului şi filmului românesc din ultimii 70 de ani, este mesajul transmis de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi ASR Principele Radu pe site-ul romaniaregala.ro.

Tamara Buciuceanu a primit de la Regele Mihai I rangul de Ofiţer al Ordinului Coroana României. La Castelul Peleş, cu cinci ani în urmă, Tamara Buciuceanu a fost invitată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, la ceremonia de învestitură în Holul de Onoare şi la dineul oficial din Sufrageria de Stat.

Actriţa Oana Pellea a scris pe Facebook: "Bunul Dumnezeu să o odihnească pe Doamna Tamara Buciuceanu!". 

Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" a transmis un mesaj la moartea actriţei: "Încă o stea a teatrului şi filmului românesc va fi de-acum pe "cerul înstelat deasupra noastră"! A plecat dintre noi, Tamara Buciuceanu-Botez, marea prietenă a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", cea care a jucat de atâtea ori pe scena Sălii Savoy şi care a fost distinsă anul trecut cu Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate la Gala Premiilor "Stela Popescu". De acum, cele două regine ale comediei şi ale revistei vor continua să strălucească în galaxia marilor artiste, întru nemurire".

"N-am trăit degeaba", spunea acum un an Tamara Buciuceanu-Botez. Aşa este Doamnă, n-aţi trăit degeaba. Aţi adus multă bucurie în sufletele multor generaţii de români. Vă mulţumim! Drum lin printre stele!", a scris preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu. 

"Rolul care a reprezentat-o cel mai bine a fost cel al Vicăi Delcă, din "Dimineaţa pierdută", după Gabriela Adameşteanu", a spus Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii, despre marea actriţă. 

"Lumea teatrului românesc este din nou în doliu: în după-amiaza acestei zile a murit Tamara Buciuceanu-Botez, o actriţă polivalentă, care, timp de 65 de ani, a strălucit în roluri pe atât de diverse, pe atât de apreciate de public, atât în teatru, dar şi în televiziune şi în cinematografie. Bucuria de a juca se simţea în fiecare rol interpretat. Pentru că îşi iubea şi respecta publicul. Într-un interviu spunea: ”Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă. Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate”. Fără îndoială, rolul care a reprezentat-o cel mai bine a fost cel al Vicăi Delcă, din ”Dimineaţa pierdută”, după Gabriela Adameşteanu. Am cunoscut-o, o sunam din timp în timp, discutam despre teatru, despre viaţa ei în lumea asta, complicată şi plină de provocări, a artei spectacolului, despre grija ei pentru viitorul actorului în România. Îşi păstra intact optimismul, şi simţul umorului. Dumnezeu s-o odihnească în pace!", a scris pe Facebook Ionuţ Vulpescu.

Florin Călinescu a anunţat: "Doamna Tamara Buciuceanu a plecat dincolo!". 

"Of, doamnă! Of, Doamne! Tamara Buciuceanu Botez a plecat dintre noi astăzi, a plecat puţin, dar ea va rămâne mereu cu noi. Am lacrimi în ochi şi sufletul trist, dar ştiu că acum se uită la noi şi vrea să ne vadă că ne trăim viaţa frumos, ca atunci când ne revedem cu toţii să avem multe poveşti. Era o lumină atunci când se urca pe scenă! Mulţumim pentru tot, ştim că ne iubeşti şi ai grijă de noi de sus, te iubim şi noi şi păstrăm în suflet tot ce ne-ai învăţat. Zbor lin, doamna noastră!", este omagiul adus pe pagina de Facebook Eu pot, eu sunt Magician. 

Actriţa Cristina Cioran: "Încă o doamnă ne-a părăsit! Drum bun, dragă Doamnă Buciuceanu!".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz