2020-05-31 21:08

Târgurile de produse tradiţionale şi ecologice, asaltate de bucureşteni

 |  19:07
Târgurile de produse tradiţionale şi ecologice, asaltate de bucureşteni

Sutede producători din toate zonele României - Maramureş, Bucovina, Oltenia,Moldova, Muntenia, Ardeal, Banat - i-au încântat pe bucureşteni la târgurile de produse tradiţionale şi ecologice,organizate în Capitală în această toamnă. Pofticioşii au putut gusta preparateinedite, cum ar fipâinea la ţest,păstrăv prăjit cu mămăliguţă şi mujdei cu leuştean, vin fiert cu scorţişoara,mozzarella de bivoliţă, iaurt de bivoliţă, bulz ciobănesc şi pastramă,sărmăluţe cu păsat maramureşene, legume, fructe proaspete,darşiconserve de toamnă şi murăturipentruiarna ce se apropie.

Murăturile făcute încasă, un deliciu pe timp de iarnă

Ţăranii au cules şi aupus cu grijă în butoaie legume atent alese. Au adăugat din belşug mirodenii: mărar,usturoi, frunze de ţelină, foi de dafin, boabe de piper, crenguţe de vişin şi...un strop de suflet! O premieră pentru această toamnă o constituie câtevaproduse noi în saramură, de o calitate excepţională - pepene galben, pere,gulii şi zeamă de varză limpede şi roşie cu firicele de mărar prin ea, aduse deproducători la târgurile din Capitală.

Puiu Badeadin judeţulCălăraşiproducemurături asortatedupă o reţetă proprie, naturală, cu gust şisavoare deosebite. Murăturile sale îmbină castraveţi, gogonele, pepenaşi, morcovi, conopidă, mere şi varză.Acestea, puse toamna târziu la saramură, îşi păstrează aproape neatinse calităţilecurative şi constituie o sursă nepreţuită de vitamine naturale. “La îndemnulrudelor şi prietenilor, am pornit la promovarea acestor produse bazate pe oreţetă originală. Visul nostru a fost acela de a oferi clienţilor,sătuide produsele fabricate în regim industrial, extrem de procesate, lipsite degust şi secătuite de proprietăţi curative, un produs tradiţional, făcut înpropria noastră gospodărie, cu multă dragoste şi răbdare, un produs însaramură, fără sare în exces, care poate îmbogăţi orice masă”, spunePuiu Badea.

Strop de sănătate dinfructe

Pentru că iarna bate la uşă, este esenţial să ne ferim de bolile care vinodată cu sezonul rece. Aşadar, trebuie să ne ghidăm după vorba din poporun măr pe zi ţine doctorul departe”, pentru că merele au un conţinut bogat devitamina C, fibre şi antioxidanţi. De altfel, toate fructele de toamnă (merele,perele, prunele, strugurii, gutuile, nucile sau castanele) sunt tonice pentruorganism. Şi asta pentru că au un conţinut mai ridicat de fructoză. Astfel,zahărul natural ajută organismul din punct de vedere energetic, îmbunătăţindu-itonusul. Copiii în creştere, tinerii care depun efort fizic şi intellectual,dar şi persoanele în vârstă ar trebui să consume zilnic aceste fructe pentrua-şi întări organismul.

Din Oltenia, o cură cumere şi suc de mere

Familia Conecini deţineîn comuna Maldareşi, lângă Horezu, judeţul Vâlcea, o plantaţie de meri cusoiuri diverse, atât din cele clasice româneşti, cât şi câteva soiuri mai noice au fost plantate mai curând. Din cele noi se disting soiul “Generos” şisoiul “Florina”. Mărul “Generos” este un soi românesc, creat din încrucişareamai multor varietăţi, printre care “Frumosul de Voineşti” şi “Ionatanul”.Culoarea roşu-deschis pe un fond verde-gălbui este foarte atrăgătoare, iarpulpa galbenă, cu textura fină, suculentă şi crocantă, având un gust plăcut,fin aromat, face merele de-a dreptul irezistibile. Aceste mere dulci şifrumoase, care se recoltează la sfârşitul lunii septembrie, rezistă până înluna martie.

Mărul “Florina” este unsoi foarte rafinat, apărut pentru prima oara în Franţa. Fructele suntsupramijlocii sau mari şi, înainte de a fi culese, sunt protejate de un stratfin de pruină, care le dă un aspect foarte interesant. Altfel, lustruite, au opieliţă roşu-vişinie cu luciu pronunţat. Aceste mere sunt excelente pentru a fimâncate crude datorită pulpei consistente de culoare crem, potrivit de dulce şislab acidulată, dar cu o aromă deosebită. Recoltate în octombrie, se păstreazăcel mai bine toată iarna, fără a-şi pierde din calităţi. “Sucul veritabil demere produs de familia noastră chiar în incinta livezii, din mere proaspătculese, este preparat după o reţetă din bătrâni de prin partea locului.Secretul savorii şi aromei inconfundabile al sucului nostru constă încombinaţia specială dintre mai multe soiuri de măr, fiecare într-o anumităproporţie“, ne precizeazăAndra Conecini.

Produsele din stup,minune pentru sănătate

Produsele apicole suntrecomandate în orice casă în anotimpul rece, fiind energizante şi imunostimulatoarenaturale.Polenul, lăptişorul de matcă,lăptişorul de matcă omogenizat în miere de flori de salcâm, mierea propolizatăşiînsăşimiereasuntîntăritoare ale organismului în perioada de expunere la viroze şi afecţiunigripale. Efecte apiterapeutice extraordinare are şi oţetul de miere şi mere,obţinut prin fermentaţie naturală, despre care se spune că poate vindeca 100 deboli. Bucureştenii au cumpărat din târguri şi cosmetice din miere, şi produsederivate, fără parabeni, conservanţi şi coloranţi, creme după reţetetradiţionale de 45 de ani.

Dulceţuri şi halva dupăreţete turceşti

La a 23-a ediţie aTârgului, desăşurată weekendul trecut la Academia de Ştiinţe AgricoleBucureşti, vizitatorii au putut alege din feluritele tipuri de dulceaţărealizată în stil turcesc, foarte concentrată şi dulce - dulceaţă de smochine,dulceaţă de trandafiri, dulceaţă de smochine, nucă şi susan, dulceaţă de mure,dulceaţă de vinete. Nu a lipsit nici halvaua cu fistic şi nici cea cu cacao.Acest produs este realizat din seminţe de susan (nu floarea-soarelui). Halvauadin susan este de o calitate superioară şi are un gust deosebit. Halvaua nu sepoate face în casă, deoarece se folosesc nişte prese puternice, de câteva sutede kilograme, care uniformizează pasta de halva.

Celmai mare târg agricol se deschide azi la Romexpo. La INDAGRA expun firme din 24de ţări

Ceade-a 15-a ediţie a INDAGRA, manifestare expoziţională dedicată echipamentelorşi produselor pentru agricultură, zootehnie şi industrie alimentară, îşideschide porţile azi, lapavilionul expoziţional Romexpo din Capitală. Manifestarea se va desfăşura pânăpe 14 noiembrie şi va fi inaugurată de ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.

Desfăşurată subpatronajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care participă şiîn calitate de expozant, ediţia din acest an va reuni 585 de firme participanteîn cele două secţiuni: INDAGRA FOOD şi INDAGRA FARM.Astfel, începând cu ediţia din acest an, expoziţia INDAGRAFOOD va fi organizată în aceeaşi perioadă cu INDAGRAFARM, All Pack şi târgul de vinuri, reunindtematica salonului de industrie alimentară (maşini, utilaje şi tehnologiipentru prelucrarea cărnii, prelucrarea laptelui, a produselor de panificaţie,pastelor fainoase, produselor de cofetărie şi dulciurilor, carne şi produse dincarne, produse lactate, legume, fructe, conserve, miere şi produse apicole,uleiuri şi grăsimi vegetale), cu cea a salonului de piscicultură şi cea asalonului EcoAgricultura.

Pondereaexpozanţilor străini este de 50,45% dintotalul participanţilor, pe o suprafaţă ocupată de 10.948 mp, fapt care arată căpiaţa românească prezintă interes pentru partenerii din străinătate şi indică ocreştere a oportunităţilor de afaceri în agricultură, zootehnie şi industriaalimentară, potrivit organizatorilor. Companiile străine prezente provin din 24de ţări, a anunţat directorul general al Romexpo, Doru Simovici. "Ediţiadin acest an va reuni 585 de firme participante la Indagra, dintre care 222 defirme sunt din străinătate", a spus Simovici. Potrivit acestuia,companiile străine prezente provin în principal din:Austria, Belgia,Bulgaria, China, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia,Israel, Italia, Macedonia, Marea Britanie, Moldova, Romania, Republica Cehă,Olanda, Polonia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia şi Ungaria.

Pentru a facilita contactele de afaceri, vizitarea şiidentificarea domeniilor de interes, INDAGRA este structurată pe saloanetematice: echipamente şi utilaje pentru prelucrarea cărnii, industria depanificaţie, prelucrarea laptelui, procesarea legumelor şi fructelor, precum şiproduse alimentare – în cadrul INDAGRA FOOD şi respectiv: tractoare, noigeneraţii de motoare, instalaţii de biogaz, sere şi solarii, instalaţii destocare, fabrici de nutreţuri combinate, sisteme de selectare a seminţelor,uscătoare de cereale – în cadrul INDAGRA FARM.

O noutate a ediţiei din acest an este amenajarea unuispaţiu exterior în care fermieri din toate zonele ţării vor expune produseletradiţionale româneşti spre a fi degustate de vizitatorii prezenţi. Deasemenea, cei care doresc să savureze produsele ecologice le vor putea găsiîn pavilionul dedicat producătorilor bio. „Ca în fiecarean, zootehnia va fi reprezentată în mod cuprinzător la INDAGRA FARM, fiindprezentate taurine, ovine, caprine, cabaline şi păsări de rasă. Zilnic vor avealoc demonstraţii hipice în spaţii special amenajate, iar duminică, 14 noiembrie2010, va fi organizată cea de a 4-a ediţie a Concursului naţional de taurine,ovine şi caprine. Pe toată perioada manifestării, vor putea fi degustateproduse tradiţionale româneşti realizate de cei peste 100 de producători dinArdeal, Banat, Bucovina, Moldova şi Maramureş, precum şi vinuri româneşti de lacele mai renumite podgorii, în spaţiile special amenajate pe aleea principală aComplexului”, informează Ministerul Agriculturii.

Programul„Mere în şcoli”, o şansă pentru producătorii autohtoni

Distribuţiade mere în şcoli în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe afost demarată de autorităţile locale luni, 1 noiembrie 2010. MinisterulAgriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat pentru acest program 56.304.418,41 lei,respectiv 13.405.814 euro, din care 40.568.724lei (9.659.220 euro) finanţarecomunitară, iar 15.735.694,41 lei (3.746.594 euro) co-finanţare publică. Programul va avea 1.702.429 de beneficiari, elevi ai claselor I-VIII. Conform datelorfurnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentruacest an şcolar s-au înscris 1.016 solicitanţi (983 de primării, 27 de ConsiliiJudeţene şi cele şase sectoare ale Municipiului Bucureşti). Acesta este primulan în care programul presupune implementarea de măsuri adiacente distribuţieide mere, considerându-se că acestea vor contribui la formarea şi fixarea deobiceiuri alimentare sănătoase şi la conştientizarea beneficiilor consumului defructe şi legume proaspete. Pentru aceste măsuri adiacente, autorităţile localevor putea cheltui până la 10% din fondurile alocate pentru distribuţia de mere,urmând să recupereze sumele cheltuite de la APIA. În funcţie de preferinţe şibuget, acestea vor putea opta pentru cel puţin una dintre următoarele măsuri:

a)organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, lastaţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii,târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare;

b)organizarea de concursuri tematice cu premii ca modalităţipractice educative care să contribuie la dezvoltarea competenţelor elevilor şiprin activităţi de grădinărit;

c)realizarea de broşuri sau materiale didactice al căror scopeste cunoaşterea beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete.

Având în vedere că pentru anul şcolar 2010/2011, programulrespectă calendarul propus, MADR îşi exprimă încrederea în faptul că cea maimare parte a cantităţilor de mere contractate vor proveni de la producătoriiautohtoni. În această privinţă, ministerul consideră că preţul produselor,perioada aleasă pentru distribuţie (1 noiembrie-31 martie) - imediat dupărecoltare - şi condiţiile de calitate sunt trei criterii care pot constituiavantaje pentru producătorii români.

Oportunitate definanţare. Parteneriate public-private pentru zonele pescăreşti

Direcţia Generală Pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) adeschis, în 27 octombrie, sesiunea de depunere a aplicaţiilor pentru acţiunea“Sprijin pentru înfiinţarea parteneriatelor public-private şi elaborareastrategiilor de dezvoltare locală integrate a zonelor pescăreşti”. Cererilede finanţare vor putea fi depuse în perioada27 octombrie-30 noiembrie 2010, lasediile Compartimentelor Regionale POP.

Solicitantul sprijinului financiar trebuie să îndeplineascăcerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul GhiduluiSolicitantului aferent acestei măsuri. Pentru a fi finanţată, fiecare Cerere definanţare trebuie să fie eligibilă, conform Ghidului Solicitantului, care segăseşte postat pe site-ul, secţiunea FEP. Lista solicitanţilor eligibili va fipostată pe site-ul, secţiunea FEP.

Direcţia Generală Pescuit - Autoritatea deManagement pentru Programul Operaţionalpentru Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Ruralecontribuie la elaborarea şi modificarea Planului naţional strategic pentrupescuit şi răspunde pentru utilizarea eficientă, efectivă şi transparentă afondurilor din care se finanţează POP. Totodată, elaborează şi negociază cuComisia Europeană POPO, în conformitate cu prevederile art. 17, 18, 19 şi 20 din Regulamentul(CE) nr. 1.198/2006 al Consiliului; analizează şi propune modificări ale POP şile înaintează Comitetului de monitorizare; asigură corelarea operaţiunilor dinProgramul Operaţional pentru Pescuit cu cele din celelalte programe finanţatedin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi fondurile structurale;elaborează proceduri pentru gestionarea POP, în vederea asigurării îndepliniriiatribuţiilor ce îi revin; elaborează ghidurile solicitantului corespunzătoareapelurilor pentru depunerea cererilor de finanţare; asigură derulareaprocedurilor de atribuire în conformitate cu legislaţia în domeniulachiziţiilor publice pentru proiectele finanţate în cadrul axei prioritare 5"Asistenţa tehnică" din POP ş.a.m.d.

Baroncini,60 de ani de experienţă în abatorizare

Una dintre cele mai prestigioase firme prezente la INDAGRA este Baroncini - Italia. Istoria companiei datează dinanul 1947,când, undeva în nordul Italiei, doi prieteni pe nume Baroncini Edmondo şi UtignaniGiuseppe au înfiinţat firma Baroncini. În 60 de ani de experienţă, Baroncini arealizat sute de abatoare în Italia şi în alte ţări. În anul 2003 s-a înfiinţatBaroncini Est, cu sediul în Bucureşti, cu scopul de a oferi asistenţă tehnică,asistenţă comercială şi service pentru toate echipamentele furnizate,majoritatea de origine italiană. Astăzi, Baroncini Est proiectează, furnizează,montează şi oferă asistenţă tehnică pentru secţii de tranşare porcine, bovine şiovine, atât de tip tradiţional, cât şi sisteme de tranşare verticală. Toateinstalaţiile sunt realizate conform solicitărilor clienţilor şi ţinând cont denormele sanitar-veterinare şi de trasabilitate. Se pleacă de la o masă simplăde tranşare şi se ajunge până la secţia completă, cu sistem de transportnavete, spălare automată, transport oase şi grăsimi, alimentare automată a maşinilorde ambalat, indiferent de marca acestora. Laacestea se adăugă o gamă largă de echipamente şi accesorii: protecţii pentrupereţi şi uşi, staţii de epurare biologică, echipamente pentru igienizare,dulapuri şi alte dotări pentru vestiare, sifoane şi rigole, echipamente delucru.

Oferta de echipamente Baroncini:

1. LINII DEABATORIZARE BOVINE

Baroncini realizează instalaţiide abatorizare pentru bovine, de capacităţi începând cu 5 până la 120 capete/oră,adecvate la cerinţele dumneavoastră şi conforme cu normele sanitare europene şiUSDA. Instalaţiile cuprind boxe de asomare rituale sau tradiţionale, sistemeeficiente de transbordare automată, platforme mobile, linii automatizate(conveieri) sau gravitaţionale, linii de inspecţie organe şi masagastro-intestinala, maşini de jupuit, fierăstraie, linii automatizate pentruprerăcire şi stocare în depozitefrigorifice.

LINII DE ABATORIZARE PORCINE

Baroncini realizează linii deabatorizare pentru porcine, de capacităţi începând cu 6 până la 400 capete/oră,conforme cu normele sanitare europene şi USDA. În funcţie de capacitate,instalaţiile cuprind boxe de asomare tradiţionale sau restrainer, sângerareautomată pe bandă sau verticală, bazine de opărire cu sistem de înaintareautomat, depilatoare, biciuitoare, flambare orizontală sau verticală, fierăstraie,linii automate (conveieri) pentru prerăcire şi stocare în depozitelefrigorifice.

LINII DE ABATORIZARE OVINE

Baroncini realizează şi liniide abatorizare pentru ovine, de capacităţi începând cu 50 până la 600 capete/oră.În funcţie de capacitate, instalaţiile cuprind boxe de asomare rituale sautradiţionale, linii automate (conveieri) de sângerare, platforme de lucru,linii mecanizate de abatorizare, linii de inspecţie organe şi masagastro-intestinală, maşini de jupuire, sisteme de cântărire şi selecţie automată,accesorii pentru facilitarea operaţiilor de abatorizare: tăietoare pentrucopite, cuţite de jupuire etc.

LINII DE ABATORIZARE PĂSĂRI

Baroncini realizează linii deabatorizare păsări de capacităţi mici, respectiv până la 1.000 capete/oră, ce cuprindsisteme de asomare electrice manuale sau automate, linii automatizate desângerare, bazine de opărire, maşini de deplumare, maşini de refinisare, liniide eviscerare semi-automate sau total automatizate, linii automate pentru prerăcireşi sisteme de tranşare.

ABATOARE MODULARE TIP CONTAINER

Unele societăţi agricole sauagroturistice (unde se abatorizează mai puţin de 10.000 capete/an) necesită oabatorizare cu o capacitate de câteva unităţi zilnic sau săptămânal de păsări,iepuri, ovine, sau porcine crescute în interiorul unităţii. Aceste abatoare sevor utiliza direct în punctele fixe amenajate în interiorul societăţilor sau sevor distribui pe piaţa locală.

LINII DE TRANŞARE

Baroncini realizeazălinii de tranşare şi porţionare pentru porcine şi bovine, atât cu sistem detranşare tradiţional orizontal, cât şi prin diferite sisteme de tranşare verticală.Liniile sunt dotate cu benzi transportatoare modulare cu suport din inox, benzipentru recoltarea oaselor şi grăsimii, benzi pentru navete şi caserole, cântărireautomatizată, benzi de alimentare pentru maşinile de ambalat. Liniile de tranşaresunt controlate de sisteme informatice care permit implementarea sistemului detrasabilitate a produselor.

Ofensivă împotriva sacrificărilorilegale de animale şi a comercializării ilicite de carne

Avândîn vedere că în ultima perioadă au fost semnalate mai multe cazuri desacrificări ilegale, în gospodăriile populaţiei şi în aşa-zise târguri,neautorizate, de bovine, ovine şi porcine, cu intenţia comercializării ilicitea produselor de origine animală, inspectorii din cadrul Direcţiilor SanitareVeterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au organizat controale inopinate,împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi aiautorităţilor locale, în zonele cu antecedente în acest sens.

Astfel,a fost vizată zona localităţii Călugăreni, judeţul Giurgiu, zonă endemică înaceastă problemă, unde, în data de 10.10.2010, DSVSA Giurgiu a organizat oacţiune comună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu, acţiune care avizat interzicerea vânzării de animale şi produse de origine animală întârgul organizat în localitatea menţionată.

Urmarea acestei acţiuni, au fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale pentrumijloacele de transport care transportau, fără documente sanitar-veterinare,animale vii, însumând amenzi în valoare de 10.400de lei. Facem precizarea că amenzile contravenţionale au fost aplicate decătre reprezentanţii IPJ Giurgiu întrafic, în târgul de animale neexistândspre valorificare animale sau produse de origine animală.

Oaltă abatere de la legislaţie a fost sancţionată în localitatea Gălăteni,judeţul Teleorman, unde există un târg neautorizat sanitar-veterinar, unde, totîn data de 10.10.2010, a fost identificat un cetăţean care transporta înportbagajul autoturismului un număr de 4 carcase de ovine, în greutate totalăde 120 kg, fără documente care să ateste provenienţa acestora şi nici faptul căau fost controlate sanitar-veterinar. Carnea a fost confiscată şi persoana afost amendată cu 1.500 de lei.

În urma desfăşurăriicontroalelor comune au fost verificate un număr de 119 unităţi de abatorizare,preparare sau procesare carne, carmangerii şi măcelarii, inclusiv a cele dinincinta pieţelor agroalimentare a supermarketurilor, hipermarketurilor, dar şitârguri de animale.

Verificările au evidenţiatîncălcări ale legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor,abateri care au fost sancţionate prin aplicarea unui total de 13 sancţiuni contravenţionale, însumând81.400 de lei şi emiterea unui număr3 Ordonanţe de Suspendare aActivităţii, 1 Ordonanţă deInterzicere a Activităţii şi 4avertismente.

De asemenea, a fost retrasăde la comercializare o cantitate de carne care a totalizat 171 kg, care fie era etichetată necorespunzător, fie eraneexpertizată sanitar-veterinar sau pentru care nu existau documente care să îiateste provenienţa şi trasabilitatea, ceea ce constituia un pericol pentrusănătatea publică.

„Menţionăm că asemenea controale vor aveacaracter permanent şi se vor desfăşura la nivel naţional, pentru a preîntâmpinariscurile de îmbolnăvire a cetăţenilor”, informează ANSVSA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-16

Mai multe imagini:
Târgurile de produse tradiţionale şi ecologice, asaltate de bucureşteni
zoom
Târgurile de produse tradiţionale şi ecologice, asaltate de bucureşteni
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine