2020-02-17 15:05

Tatuajele temporare cu "henna neagră" pot provoca reacţii alergice grave

 |  16:18
Tatuajele temporare cu "henna neagră" pot provoca reacţii alergice grave

Persoanelecare se tatuează cu "henna neagră" pot suferii alergii grave, dincauza coloranţilor adăugaţi plantei, în unele cazuri reacţiile pot fi violente,fiind necesară intervenţia medicală de urgenţă sau chiar spitalizarea,atenţionează specialiştii din Ministerul Sănătăţii, dar şi experţii ComisieiEuropene.

Reacţiilealergice grave pot apărea din cauza coloranţilor adăugaţi plantei de henna caredau culoarea neagră. Simptomele apar după câteva zile şi se manifestă prinmâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şicicatrice.

Potrivitmedicilor specialişti din MS, persoanele care utilizează produsul "hennaneagră" pot dobândi o sensibilitate permanentă la această substanţă şi potdezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacţiile pot fiviolente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiarspitalizare.

Medicii spuncă aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona din apropiereaacestuia sau se pot răspândi pe tot corpul. De aceea, orice persoană careprezintă o reacţie de iritare sau cu apariţie de pustule la o pată neagră de pecorp trebuie să meargă imediat la medic şi să spună dacă i s-a aplicat pe pieleun tatuaj cu "henna neagră".

Tatuajele cu"henna neagră" se practică mai ales în timpul verii. Specialiştiisusţin că artiştii care le practică migrează de la un eveniment în aer liber laaltul, în special în zonele frecventate de turişti. Tatuajele temporare cu"henna neagră" sunt cel mai frecvent oferite turiştilor,adolescenţilor, tinerilor, celor aflaţi pe plaje, în staţiuni sau la târguri şisunt foarte populare, deoarece culoarea neagră place mai mult decât nuanţanaturală a plantei henna.

Deoarecereacţia alergică sub formă de pustule apare la 3-12 zile de la aplicare,majoritatea turiştilor pleacă şi nu revin în locul respectiv pentru a demonstraefectele tatuajelor cu "henna neagră".

"Existăastfel situaţii în care artiştii continuă să afecteze alţi oameni,neconştientizând efectele grave pe care le provoacă. Având în vederesezonalitatea fenomenului, Ministerul Sănătăţii din România continuă, alăturide alte state europene, această campanie şi trage un semnal de alarmă asuprariscurilor la care se supun cei care utilizează tatuajele temporare cu «hennaneagră»", a conchis sursa citată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine