2020-02-16 22:01

Tehnologia de autocurăţare utilizată pe Marte poate păstra panourile solare de pe Pământ fără praf

 |  17:34
Tehnologia de autocurăţare utilizată pe Marte poate păstra panourile solare de pe Pământ fără praf

O tehnologie conceputăpentru a ajuta la explorarea spaţiului poate fi folosită pentru a menţinepanourile solare curate şi eficiente din punct de vedere energetic, spun cercetătoriiamericani. Dr. K. Mazumder, de la Universitatea Boston, şi-a prezentat ultimasa de cercetare pe această temă în cadrul reuniunii din această săptămână aSocietăţii Americane de Chimie.

Utilizarea de celulefotovoltaice ca un mod ecologic pentru a genera energie electrică a crescut cu50% în ultimii ani, iar unele previziuni sugerează o rată de creştere anuală decel puţin 25% în viitor, spune Mazumder. Instalaţii solare pe scară largăexistă deja în Australia, Statele Unite ale Americii, Europa, Orientul Mijlociuşi India. Mazumder spune că astfel de instalaţiisunt adesea construite în zonele de deşert, la soare, unde vremea uscată şi vânturilesunt propice pentru depunerea de praf pe suprafeţele panourilor solare. "Un strat de praf de 4 grame pe metru pătratscade conversia energiei solare cu 40%. În Arizona, în fiecare lună se depunmai mult de 20 de grame de praf. Ratele de depunere sunt chiar mai mari înAustralia, Orientul Mijlociu şi India", spune el.

Utilizareatehnologiei spaţiale în lupta cu praful

Dr. K. Mazumder a contribuitla dezvoltarea tehnologiei de autocurăţare în vederea păstrării panourilorsolare curate în timpul misiunilor NASA pe Lună, dar şi pentru roboţii folosiţipe Marte. El crede că acum această tehnologie ar putea ajuta la rezolvareaproblemei cu praful aici, pe Pământ. Tehnologia presupune acoperirea suprafeţeide panouri solare cu electrozi de oxid de indiu şi staniu, un materialtransparent, sensibil din punct de vedere electric.Senzori monitoriză nivelurile de praf de pe suprafaţa panouluişi energizează materialul când concentraţia de praf ajunge la un nivel critic. Cândsunt energizaţi la impulsuri de 500-900 volţi şi de la 5 până la 20 de hertzi,electrozii produc o cascadă de forţe electrostatice care resping particulele depraf.Mazumder spune ca procesul elimină aproximativ 90% dinpraf în 2 minute şi foloseşte doar o cantitate mică de energie electricăgenerată de panou pentru operaţiunile de curăţare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine