2020-07-02 13:08

Terapie post-viol sau pentru cei veniţi din război. S-a descoperit o tehnică pentru ştergerea permanentă a amintirilor traumatizante

 |  19:14
Terapie post-viol sau pentru cei veniţi din război. S-a descoperit o tehnică pentru ştergerea permanentă a amintirilor traumatizante

Cercetătoriiamericani au descoperit o metodă revoluţionară pentru ştergerea permanentă aamintirilor traumatizante. Se deschide astfel calea către obţinerea unormedicamente eficiente împotriva sindromului posttraumatic, relateazădailymail.co.uk. Conceptul a fost prezentat în filmul "Strălucirea eternăa minţii neprihănite/ Eternal Sunshine of the Spotless Mind" (2004), în careactorii Jim Carrey şi Kate Winslet interpretează rolurile a doi foşti iubiţicare iau hotărârea să îşi şteargă din minte toate amintirile legate de relaţialor, marcată de o despărţire dificilă.

Cercetătorii de la John Hopkins University dinStatele Unite au reuşit să elimine o proteină dintr-o anumită regiune acreierului, responsabilă cu reapariţia senzaţiei de teamă. Testele au fostefectuate pe şoareci. După eliminarea proteinei, şoarecii nu au mai retrăitsenzaţia de teamă asociată în trecut cu sunetele foarte puternice. Cercetătoriiamericani, al căror studiu a fost publicat în revista medicală Science Express,consideră că descoperirea lor prezintă o serie de implicaţii majore pentrupacienţii ale căror vieţi au fost marcate de frică.

"Atunci cândse produce un eveniment traumatizant, acesta creează o amintire dureroasă, carepoate dura o viaţă întreagă şi poate avea efecte devastatoare asupra aceleipersoane. Studiul nostru, care descrie mecanismele moleculare şi celulareimplicate în acest proces, deschide calea către posibilitatea de a manipulaacele mecanisme, cu ajutorul unor medicamente, administrate în paralel cuşedinţele de terapie comportamentală, la care recurg persoanele suferind desindromul posttraumatic", a declarat Richard L. Huganir, coordonatorulstudiului.

Şedinţele deterapie comportamentală diminuează reacţia emoţională a pacientului în faţaunor amintiri traumatizante, fără a şterge însă complet acele amintiri. Dinaceastă cauză, reapariţia acelor amintiri este destul de frecventă.Cercetătorii au studiat circuitele nervoase din nucleul amigdalian, acea zonă acreierului unde se declanşează senzaţia de frică, în cazul oamenilor şi alanimalelor.

Cercetătorii audetectat creşteri temporare în concentraţia unei proteine, la câteva ore dupăapariţia senzaţiei de frică, care a atins apogeul la circa 24 de ore de laproducerea sunetelor şi a dispărut 48 de ore mai târziu. Această proteină esteextrem de instabilă şi poate fi înlăturată din celulele nervoase. Un viitor medicament,conceput pentru a stimula eliminarea din celule a receptorilor acesteiproteine, va putea fi utilizat pentru a îmbunătăţi procesul de ştergeredefinitivă a amintirilor dureroase. Medicamentul va putea fi prescrispersoanelor afectate de sindromul posttraumatic, asociat de obicei cu războiul,violurile şi alte evenimente traumatizante.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz