2020-06-04 08:14

Ţesutul adipos conţine numeroase celule suşă

 |  18:15
Ţesutul adipos conţine numeroase celule suşă

Ţesutul adipos,departe de a fi doar un rezervor de grăsime, conţine un numărmaredecelule suşă hematopoietice, asemănătoare celor din măduva osoasă, care suntcapabile să se diferenţieze în celule imunitare, potrivit unui studiupreliminar realizat pe şoareci.

Acesterezultatenu au fost deocamdată confirmate pe subiecţi umani. Dacă se vademonstra însă că ţesutul adipos uman conţine la rândul său celulehematopoietice capabile să se diferenţieze în mastocite (celule imunitare) sauîn alte tipuri de celule, "atunci va fi revoluţionat domeniulhematopoiezei (producerea sângelui)", a explicat Béatrice Cousin, de laCentre National de la Recherche Scientifique (CNRS), coautoare a studiului.

Pânăîn prezent,celulele sangvine erau produse doar de celulele suşă dinmăduva osoasă,a cărei prelevare este "complicată şi foarteinvazivă", a explicat cercetătoarea franceză. Înschimb, ţesutuladipos "există în cantităţi mari şi este uşor de extras".

Studiileanterioare au relevat faptul că ţesutul adipos, compus înmarepartedin celule încărcate cu lipide (adipocite), adăposteşte şi anumite tipuri decelule prezente în sânge. Oamenii de ştiinţă credeau că acestea proveneau dinmăduva osoasă, unde au putut să se diferenţieze din celule suşă.

Cercetătoriide la laboratorul Métabolism, Plasticité et Mitochondries din cadrul CNRS şi dela Universitatea Paul Sabatier au reuşit să izoleze, la nivelul ţesutuluiadipos al şoarecilor, o populaţie de celule suşă hematopoietice capabile săgenerezemaiales mastocite, implicate în procesele inflamatorii şialergice.

Pentrua determina rolul lor, oamenii de ştiinţă au reinjectat aceste celule suşăhematopoietice în sistemul circulator al şoarecilor, ele intrând astfel înconcurenţă cu celulele suşă produse în măduva osoasă. Cercetătorii au constatatcă mastocitele din intestin şi dinpieleproveneau în principal dincelulele suşă hematopoietice prezente în ţesuturile adipoase.

Celulelesuşă sunt astfel capabile să colonizeze şi alte tipuri de ţesuturi,diferitede măduva osoasă, şi să se diferenţieze în mastocite funcţionale.

Mastocitelesunt omniprezente în sistemul imunitar, devenind foarte active atunci cândapare o inflamaţie cauzată de un virus sau de o bacterie.

Dacăaceste celule vor fi descoperite şi la oameni, acest lucru va deschide"perspective terapeutice majore pentru tratarea unor maladii imunitare precumobezitatea, diabetul, ateroscleroza, osteoartrita... sau alergiile", auexplicat cercetătorii de la CNRS şi de la Universitatea Paul Sabatier dinToulouse.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine