2019-07-24 10:23

"Tigrul albastru” – o legendă vie a poporului vietnamez

 |  16:25
"Tigrul albastru”  – o legendă vie a poporului vietnamez

După ce a atins vârsta de 100 de ani, eroul luptător vietnamez Đặng Văn Việt încă impresionează cu vocea lui blândă și cu amintirile sale vii.

Fața lui este plină de mândria, anilor petrecuți în lupta în războiului de rezistență împotriva coloniștilor francezi și mai apoi a ocupanților americani.

Poveste de erou ca-n romane

 

Việt și-a părăsit familia de viță nobilă pentru a se înrola în armată. El sa născut în satul Nho Lâm din districtul Diễn Châu, în provincia centrală Nghie An, în 1918. Ambele familii ale părinților au fost de viță nobilă - bunicul său maternal a fost Cao Xuân Dục, ministru al educației și autor al multor lucrări istorice și geografice; în timp ce bunicul său paternal a fost Đặng Văn Thụy, care conducea Templul literaturii, prima universitate din Vietnam. Tatăl său a fost Đặng Văn Hướng, care era ministru în timpul domniei regelui Bảo Đại (1926-1955).

Việt a urmat cursurile  Liceului Huế clasa pentru dansatori, iar după absolvire a studiat la Școala de Medicină din Indochina ( Hé Nội). În al treilea an, după lovitura de stat a armatei japoneze împotriva francezilor, ce a condus la închiderea școlii, Viet s-a alăturat Ligii Independenței din Vietnam înființată în 1945.

În același an, împreună cu un alt tovarăș de luptă, a fost desemnat să coboare drapelul dinastiei Nguyễn (1802-1945) și să atârne steagul roșu al lui Việt Minh cu o stea de aur în centrul orașului Huế, la 21 august 1945.

Din iulie 1947, cariera militară a lui Việt sa mutat pe autostrada 4, cel mai periculos traseu al zonelor de luptă din Cao Bằng, Bắc Kạn și Lạng Sơn și granița dintre Vietnam și China.

El a devenit comandant al Regimentului 174 la vârsta de 27 de ani. În decursul a trei ani, a organizat ambuscade și a atacat posturile inamice de pe autostrada 4 până la victoria obținută în octombrie 1950.

Regimentul 174, sub conducerea sa, a controlat autostrada și a câștigat multe victorii răsunătoare care au înspăimântat francezii, Việt fiind numit  "Tigrul albastru”. A fost unul dintre primii comandanți ai armatei populare din Vietnam, alături de un general de rang înalt, Lê Trọng Tấn, Việt a pus mari probleme inamicului.

Fostul colonel francez Charles de Pirey a scris mai târziu o scrisoare către Việt, în care se destăinuia: "Am fost surprinși să descoperim mai târziu că cel mai periculos dușman pentru noi, cel care ne-a creat cele mai mari pierderi pe autostrada 4, era un om de 30 de ani ... Pentru noi, Đặng Văn Việt a fost un rival ingenios, periculos și care nu făcea compromisuri, dar și o persoană care a respectat legile internaționale privind prizonierii de război ... "

 

Amintiri și pierderi de război

 

"Am supraviețuit multor bătălii și dificultăți, dar nu am simțit niciodată frica", își reamintește eroul Việt.

Alăturându-se revoluției, prima persoană pe care Việt a pierdut-o a fost iubita sa.

A doua pierdere a fost provocată de programul de reformă funciară în care terenurile deținute de proprietari au fost confiscate și redistribuite țăranilor săraci și fără pământ în timp ce proprietarii și reacționarii au fost executați din 1953 până în 1956 în nordul țării. Familia lui Việt era de origine mandarină din dinastia Nguyen, așa că tatăl său a fost legat în fața casei comunale, a fost demis de toate posesiunile și terenurile și a murit doi ani mai târziu, deoarece familia lui nu mai avea nici bani pentru medicamente.

Viața lui Việt a fost plină de suișuri și coborâșuri. După ce și-a terminat cariera militară, a lucrat pentru Ministerul Construcțiilor și Ministerul Pescuitului. În noul său post de vice-director, el a stabilit încă un exemplu de luptător, de aceasta dată, cu viața. La vârsta de 45 de ani, a absolvit  Universitatea de Științe și Tehnologie din Hanoi.  În 1980, s-a pensionat și s-a mutat într-un mic apartament, mai apoi a trăit din creșterea unei livezi de pomi fructiferi.

Cu o bogată cunoaștere culturală și practică, Việt a scris o serie de cărți cu cele mai bune vânzări, inclusiv memoriul intitulat Người Lính Già Đặng Văn Việt - Chiến Sĩ Đường Số 4 Anh Hùng (Bătrânul combatant Đặng Văn Việt - Heroic Highway 4) care a fost tradusă în limba franceză, Đường Số 4 Rực Lửa (Flaming Hightway 4), și cea mai recentă carte a lui Người Lính Già Kể Chuyện Dân Tộc Việt Nam 4,000 Năm Chống Xâm Lược (Bătrânul combatant povestește poporului vietnamez din cei 4000 de ani de luptă împotriva invaziei).

 

Un erou fără titlu

În prestigioasa sa carieră militară de luptător pe front, Việt a participat la 130 de bătălii din care a câștigat 116. Cel mai înalt rang militar primit a fost de locotenent colonel și nu a primit niciodată titlul de ”Erou al Armatei Poporului din Viet Nam”.

"Dacă mie mi  s-a dat titlul de EROU, cred că lui Việt ar fi trebuit să i se dea de cinci sau zece ori acest titlu", a declarat eroul războiului de reîntregire a Vietnamului La Văn Cầu.

De asemenea generalul Võ Nguyên Giáp a spus: "Nu există nici o îndoială cu privire la talentul și moralitatea lui Việt: creativ în armată, ferm în politică și o capacitate literară productivă".

"Autostrada 4 este ca o medalie atașată de pieptului lui Việt, confirmând că a fost un neîntrecut strateg în lupta împotriva inamicului și la minimizarea pierderilor forței vietnameze. El a dat un exemplu de spirit nobil care a mers direct în inimile noastre ", a declarat generalul-maior Cao Pha, fostul tovarăș al lui Việt.

Deși motivul pentru care Việt nu a primit încă titlu de erou nu a fost clarificat, oamenii pot vedea încă spiritul de luptător al autostrăzii 4.

"Unii se întreabă de ce nu simt nemulțumire. Nu cred că și-a pus amprenta asupra mea faptul că am avut posibilitatea  să călătoresc cu mașina când eram încă în burta mamei mele, să trăiesc într-o casă mare, să studiez la o școală internațională și să mă joc cu prietenii străini în timp ce eram copil sau adolescent. Cea mai mare aspirație a mea a fost aceea de a alunga colonialiștii iar Vietnamul să-și  recâștige independența ca națiune. După ce am intrat în frontul revoluționar, am fost hotărât să lupt, dar nu aș fi putut să o fac fără președintele Hồ Chí Minh și Partidul Comunist ", a spus el.

"Au existat câștiguri și pierderi, fericire și tristețe, dar am câștigat mai mult decât am pierdut pentru că am avut întreaga națiune și oamenii cu mine. Ca și alți vietnamezi, am sacrificat chestii mărunte pentru a câștiga lucrurile mari. Cea mai mare fericire a mea este să fiu general în inimile oamenilor și fiul tuturor rudelor celor căzuți la datorie, fiind onorat și recunoscut de către masele de oameni", a conchis "Tigrului albastru”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-02

Mai multe imagini:
'Tigrul albastru”  – o legendă vie a poporului vietnamez
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray