2019-11-15 00:33

Topul celor mai poluate oraşe din lume

 |  17:13
Topul celor mai poluate oraşe din lume

În cazul României, Bucureştiul este în mod unanim recunoscutca fiind cel mai poluat oraş din ţară, din cauza numărului uriaş de autoturismecare circulă zilnic pe străzi. Se poate totuşi mult mai rău, aşa cum arată untop al celor mai poluate oraşe din lume.

Cernobîl, Ucraina

Cernobîl a fost o zonă expusă la 100 de ori mai multeradiaţii decât oraşele Hiroshima şi Nagasaki. Circa 5,5 milioane de persoane aufost grav afectate în decursul acelui an. Între anii 1992 şi 2002, cel puţin 4.000de copii născuţi în afara perimetrului de 25 km care delimitează zona interzisădin jurul Cernobîlului s-au îmbolnăvit de cancer la glanda tiroidă. Aproximativ100 de tone de uraniu şi plutoniu înalt radioactiv se aflau încă prinse îninteriorul reactorului distrus, peste care s-a turnat un strat gros de beton.În zona contaminată de lângă Cernobîl încă trăiesc şi îşi desfăşoară activităţilezilnice peste 5 milioane de oameni.

Linfen, China

Linfen este un oraş situat în centrul Chinei, înprovincia Shaanxi. Oraşul deţine tristul record de cel mai poluat oraş dinChina. Locuitorii sunt obligaţi să inspire o serie de substanţe toxice foartepericuloase, produse de sutele de fabrici, mine şi rafinării de la periferiaoraşului. În plus, numărul de automobile creşte, ceea ce duce la înregistrareacelor mai mari valori ale arseniculului descoperite în atmosfera vreunui oraşdin lume. În consecinţă, locuitorii din Linfen suferă de forme noi depneumonii, bronşite şi cancer la plămâni.

Sukinda, India

La Sukinda se află cel maimare complex minier din lume destinat extragerii cromului şi tot aici suntdepozitate circa 97% din cromul extras în India. Apele din apropiere conţincrom hexavalent, care este unul dintre cele mai puternice cancerigenecunoscute. Râul Brahmani curge printre munţii formaţi de cele 30 milioane detone de reziduuri miniere. Mai mult de 2,5 milioane de oameni suferă demultiple forme de cancer din cauza solului şi aerului din apropierea acestormine.

Djerzinsk, Rusia

Djerzinsk a fost pe vremuri centrul sovietic al producţieide arme chimice. În prezent, activitatea economică din oraş se axează peindustria produselor chimice. Pe o perioadă de 70 de ani, acest centru alindustriei militare sovietice a produs peste 300.000 tone de reziduuri chimicepericuloase, depozitate în apropierea oraşului fără a se lua nici o măsură deprotecţie a mediului înconjurător. Depozitul uriaş de reziduuri a dus lacontaminarea pânzei freatice cu circa 200 de substanţe chimice cu potenţialmortal pentru om. Speranţa maximă de viaţă pentru locuitorii din Djerzinsk estede doar 42 de ani…

Sumgait, Azerbaidjan

Pe vremuri, Sumgait era centrul industriei petroliere dinURSS, unde activau peste 40 de fabrici de cauciuc, de producţie a clorului şi apesticidelor. În prezent, cei 275.000 de locuitori sunt contaminaţi zilnic cumetale grele, produse petrochimice şi mercur. Rata cancerului este de 50 de orimai mare decât în restul Azerbaidjanului, în timp ce copiii din Sumgait suferăde o serie de defecte genetice, de la boli ale oaselor la afecţiuni alecreierului.

Kabwe, Zambia

Kabwe este, concomitent, al doilea oraş al Zambiei şiprimul oraş din lume în topul poluatorilor cu plumb. Ca rezultat direct,întregul oraş este contaminat cu metale grele, dintre care plumbul şi cadmiulsunt cele mai des întâlnite. Generaţii întregi de copii din Kabve se scaldă(încă din anul 1902, când a început exploatarea plumbului) în râul dinaproiere, unde este deversat minereul de plumb. Toţi copiii din oraş suntcontaminaţi cu plumb, fapt ce duce la afecţiuni ireversibile ale creierului şinervilor. Testele de sânge efectuate copiilor din Kabwe au adus rezultateincredibile: copiii prezentau peste 50 de micrograme de plumb la un decilitrude sânge, înregistrându-se cazuri în care unii copii prezentau peste 100micrograme de plumb la decilitru…

Tianjin, China

Conform autorităţilor chineze, Tianjin este cel mai mareproducător de plumb din China, aici lucrând în extragerea plumbului peste 160.000de mineri. Concentraţia de plumb din aer şi sol este la Tianjin de 8,5 ori maimare decât în oricare alt oraş din China. Totodată, în acest oraş nu existăgarda ecologică şi nici legi care să interzică poluarea. Prin urmare, oameniisunt obligaţi să respire aerul din zonă, unde nivelul de plumb este de 10 orimai mare decât maximul permis pentru organismul uman. Locuitorii suferă depierderi de memorie, afecţiuni cerebrale şi sunt înregistrate numeroase naşteripremature.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-11-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray