2020-08-05 01:17

Tot ce trebuie să ştii despre verucile genitale

 |  17:55
Tot ce trebuie să ştii despre verucile genitale

Verucile sau condiloamele au aspectul unor excrescenţe genitale mici, plate, de culoarea pielii, rotunde sau neregulate. La bărbaţi pot fi localizate pe penis, lângă anus sau între penis şi scrot. La femei acestea pot creşte la nivelul vulvei, în zona perineală, în vagin şi pe colul uterin, variază ca dimensiune şi pot fi atât de mici încât nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Condiloamele genitale sunt cauzate de Papiloma Virus Human (HPV). Există mai multe tipuri ale acestei boli şi nu toate determină veruci genitale. HPV este asociat cu cancerul vulvei, anusului sau penisului, însă nu întotdeauna HPV conduce la apariţia cancerului. HPV este o boală care se transmite sexual prin intermediul sexului oral, vaginal sau anal cu o perosană care este infectată. Singura modalitate de a preveni apariţia negilor genitali este evitarea activităţii sexuale. Dacă doi parteneri activi sexual nu au alte relaţii sexuale şi nu au această boală, riscul apariţiei negilor genitali este foarte redus.

Doar pentru că verucile genitale ale unei persoane nu sunt vizibile, nu înseamnă că acesta nu suferă de HPV. Infecţia poate avea o perioadă lungă de incubaţie: pot trece trei luni între momentul în care o persoană este infectată cu un virus şi cel al apariţiei condiloamelor, notează sfatulmedicului.ro. Uneori, verucile se dezvoltă după ani buni. La femei, există condiloame care nu pot fi văzute, pe suprafaţa colului uterin. Utilizarea prezervativelor previne contractarea HPV, dar acestea nu pot acoperi întotdeauna întreaga piele afectată a unei persoane. Condiloamele genitale pot creşte dacă nu sunt tratate, iar o persoană infectată, activă sexual, le poate transmite partenerului său. Anumite tipuri de HPV pot determina dezvoltarea de celule anormale pe colul uterin. Acestea pot deveni canceroase dacă sunt lăsate netratate.

Diagnostic şi tratament

Dacă o persoană observă negi în zona genitală trebuie să consulte medicul. De obicei, specialistul poate pune diagnosticul de condiloame genitale doar după o examinare atentă. În cazul unora dintre femei, testul Papanicolau poate evidenţia eventualele modificări de la nivelul colului uterin cauzate de negii genitali. Verucile genitale vor fi tratate conform indicaţiilor medicului. Condiloamele pot fi eliminate, dar infecţia virală în sine nu este vindecată întotdeauna. Virusul trăieşte pe suprafaţa interioară a pielii. Acesta este motivul pentru care verucile reapar de multe ori după ce au fost îndepărtate. Una dintre modalităţile de eliminare a verucilor este criogenarea sau crioterapia, iar alta ar fi cauterizarea cu laser. Un alt tip de tratament este excizia electrochirurgicală largă cu ansa a zonei de transformare a condiloamelor. De asemenea, există şi substanţe chimice speciale care pot fi utilizate (prin aplicare locală) pentru dizolvarea negilor din zona genitală. În urma folosirii acestora pot să apară inflamaţii locale.

Statistici pozitive

· Potrivit unei echipe de cercetători de la Institutul German de Epidemiologie şi de Prevenire (BIPS), incidenţa verucilor genitale în Germania a scăzut cu 23%, la fetele tinere cu vârsta de 15 - 19 ani, după introducerea vaccinării HPV. Cifrele arată că peste 30% dintre fetele cu vârsta între 12 şi 17 ani din populaţia aflată în studiu a primit în 2008 cel puţin o doză de vaccin Gardasil. Acest vaccin este singurul tetravalent împotriva HPV 6,11,16 şi 18, indicat pentru utilizarea de la vârsta de 9 ani pentru prevenirea leziunilor genitale precanceroase (col uterin, vulvar şi vaginal), a cancerului de col uterin cauzat de tipuri oncogene de Human Papilloma Virus  (HPV), precum şi a verucilor genitale (condyloma acuminata) determinate de anumite tipuri de HPV.

· Pe de altă parte, în Belgia, un studiu retrospectiv observaţional a constatat că femeile tinere care au fost vaccinate au arătat o scădere semnificativă a incidenţei verucilor genitale, comparativ cu cele care nu au fost vaccinate sau au fost vaccinate cu vaccin bivalent. Riscul în cazul celor din urmă a fost de opt ori mai mare de a dezvolta veruci genitale comparativ cu cele aflate în prima categorie.

· În Suedia, un studiu naţional în populaţia de risc a estimat că 4.300 dintre cazurile de veruci genitale au fost evitate în fiecare an în perioada 2006 - 2010, ca urmare a vaccinării HPV. Suedia a condus vaccinarea oportunistă începând cu 2006, rezultatul fiind vaccinarea a aproape 124.000 de femei (2006-2010). Suedia subvenţionează vaccinarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani şi rata de acoperire a vaccinului a fost de 25-33% în acea perioadă.

· Cel mai amănunţit studiu de siguranţă pentru HPV efectuat în Suedia şi Danemarca a demonstrat că nu a existat nici un risc din punct de vedere neurologic, tromboembolic sau autoimun la femeile vaccinate împotriva HPV.

· În Australia, unde incidența verucilor genitale la fete şi femei tinere a scăzut cu 59%, la 2 ani de la lansarea unui program de vaccinare HPV. În zona Melbourne, cazurile de veruci genitale aproape că au dispărut la femeile tinere la numai 4 ani de la începerea programului de vaccinare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639573-09-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz