2020-05-31 21:13

Tot mai mulţi germeni invincibili, rezistenţi la antibiotice, fac ravagii în întreaga lume

 |  19:02
Tot mai mulţi germeni invincibili, rezistenţi la antibiotice, fac ravagii în întreaga lume

Aproape toateantibioticele au fost descoperite între anii '50 şi '70, şi în ultimii 10 aninu au apărut decât două noi clase de compuşi. Între timp însă, creşte numărulbacteriilor “rezistente”

Într-un interviu acordatNew York Times în 1945, sir Alexander Fleming avertiza întreaga lume: potrivitinventatorului penicilinei, o utilizare improprie a antibioticului putea ducela selecţia de "forme mutante" şi rezistenţe de Stafilococ auriu,capabile să provoace infecţii grave nu doar la pacienţi, ci şi la cei care seaflă în vecinătatea acestora. Fleming avea dreptate: după un an de utilizare apenicilinei, un procent mare din aceste bacterii dezvoltase rezistenţă laterapie. De atunci, în pofida faptului că cercetarea a produs zeci de noimolecule, situaţia s-a înrăutăţit până la a deveni cu adevărat alarmantă.

În prezent există germeniinvincibili, capabili să supravieţuiască tuturor (sau aproape tuturor)antibioticelor menite a-i ucide. Ultimul a apărut în India şi, din cauzaturismului sanitar practicat de mulţi englezi (care merg la Delhi pentru a sesupune intervenţiilor chirurgicale, mai ieftine decât în Marea Britanie), a reuşitsă ajungă în Europa şi să provoace infecţii, după cum se arată recent într-unarticol publicat de revista The Lancet.

Îngrijorarea în lumeamedicală este tot mai mare. Apariţia acestor superbacterii ultrarezistente nueste o noutate: enterobacteria indiană este doar ultima, dar au fost dejaidentificate bacterii, denumite acinetobacterii, împotriva cărora cele maimulte dintre moleculele disponibile sunt ineficiente, şi care pot provoca infecţiigrave, mai ales în departamentele de chirurgie sau terapie intensivă alespitalelor.

Aproape toateantibioticele au fost descoperite între anii '50 şi '70, şi în ultimii 10 aninu au apărut decât două noi clase de compuşi. Industria farmaceutică nu areinteres să dezvolte molecule de tipul antibioticelor, care, spre deosebire decele pentru hipertensiune sau diabet, sunt administrate o perioadă scurtă detimp şi, în plus, riscă să devină rapid inutilizabile din cauza rezistenţelor.Dar în timp ce cercetarea şi-a încetinit ritmul, bacteriile nu stau locului,vehiculând infecţii şi rezistenţe de la un capăt la altul al lumii.

Pesimiştii vorbesc acumde "era post-antibiotice", dar optimiştii continua să creadă încercetarea medicală, bazându-se pe faptul că, în ultimă instanţă, oamenii de ştiinţăse vor dovedi mai "şmecheri" decât bacteriile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine