2019-11-13 00:01

Tradiţii si Superstiţii în NOAPTEA de Înviere! Ce trebuie să faci pentru a fi ferit de ghinion tot anul

 |  17:16
Tradiţii si Superstiţii în NOAPTEA de Înviere! Ce trebuie să faci pentru a fi ferit de ghinion tot anul

Acestea sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Paște pe care poporul român le-a păstrat odată cu trecerea timpului.

După șapte săptămâni de post și de pocăință, în ziua de Paște, creștinii merg la biserică pentru a vesti învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Din moși-strămoși, se ține cont de câteva obiceiuri și toată lumea le respectă, indiferent de vârstă. La slujba de Înviere este bine să te îmbraci cu o haină nouă. Hainele, la fel ca și apa, au un rol purificator. De asemenea, toată lumea trebuie să fie curată la intrarea în biserică. Așa că se acordă o atenție deosebită curățeniei corpului, nu doar a sufletului.

În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion. Oamenii credeau că viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi îi va prinde ploaia ori de câte ori vor vrea să lucrezi câmpul dacă vor dormi de Paște.

De asemenea, nu trebuie să arunci lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci e bine să o ții în casă. De fiecare dată când familia are parte de momente dificile, este bine să se aprindă lumânarea. De asemenea, și atunci când este furtună ori o calamitate, este bine să se aprindă această lumânare.

O altă tradiție spune că în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare. Se spune că transpiri tot anul, potrivit tradiției populare, scrie Antena3.

Credinciosii se roaga si se pregatesc ca seara sa ia parte la slujba de Inviere. În Sâmbăta Mare, gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşti. Vopsesc ouăle, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii şi pasca, drobul şi friptura de miel.

Deretică prin casă şi pregătesc pentru întreaga familie hainele curate pe care le vor îmbrăca la slujba de Înviere.

Seara lumea porneşte în linişte spre biserică, pe drum se vorbeşte în şoaptă, iar la slujba de Înviere toată lumea stă şi ascultă cu mare evlavie. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți sa luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray