2019-10-18 04:30

Transplantul, dovedit ştiinţific ca metodă care creşte speranţa de viaţă

 |  20:07
Transplantul, dovedit ştiinţific ca metodă care creşte speranţa de viaţă

Donareade organe este o problemă în toată lumea, după cum demonstrează listele lungide aşteptare. La nivelul Europei, aceste liste cuprind aproximativ 67.064 depersoane. Peste 52.000 de europeni au nevoie de un transplant de rinichi, 7.000de un transplant hepatic şi 3.600 de unul de inimă, a anunţat prof. dr. GuildoPersijn din Olanda în cadrul Simpozionului Danubian de Transplant desfăşurat laViena. Simpozionul este singura manifestare ştiinţifică medicală românească deanvergură organizată în străinătate, ajungând deja la ediţia a VII-a.

Cel puţin 12 pacienţi pe zi dintre cei aflaţi pe listele de aşteptare mor,pentru că nu au donator, a subliniat Guildo Persijn. Una din concluziilesimpozionului este nevoia realizării unei strategii europene pentru creştereadonării de organe şi de perfecţionare a metodelor de tratament pentru reducereariscului respingerii grefelor. Foarte importante sunt cursurile regionale pentrutinerii medici, care să ducă la constituirea unor echipe cât mai eficiente înceea ce priveşte transplantul de organe. În România, pe listele de aşteptare seaflă peste 2.000 de pacienţi pentru rinichi, peste 300 pentru ficat, 60-70pentru inimă şi aproximativ 20-30 pentru plămâni, transplant care nu se faceînsă în România, a anunţat dr. Victor Zota, coordonatorul de transplant.

A crescut acceptulfamiliei pentru donare

“Între măsurile care trebuie avute în vederese află necesitatea promovării coordonatorului de transplant,instituţionalizarea acestei profesii. Rolul acestui coordonator nu este foartesimplu. El trebuie să discute cu familia şi să obţină un consimţământ verbal şiunul scris”, a declarat dr. Zota pentru Agerpres. Acesta a adăugat că relaţiacu familia este foarte importantă, iar până acum a existat doar un coeficientde 25% refuz din partea celor cu care s-a discutat, ceea ce este un lucrubun. Privitor la acordul prezumat,acesta este stopat mai degrabă, pentru că nu s-a înţeles exact despre ce estevorba, a menţionat dr. Zota. În prezent, România are consimţământul informalscris şi verbal care este destul de dificil, ceea ce face să existe şi puţinicoordonatori de transplant.

Prof.dr. Irinel Popescu, preşedintele Romtransplant, a accentuat că este dovedit cătransplantul ca metodă terapeutică salvează vieţi.

“Autosuficienţa- asigurarea necesităţilor de organe este foarte importantă, asta înseamnă să rezolvipe plan naţional problemele”, a arătat prof. Irinel Popescu. Acesta a făcutreferire şi la interesul industriei în domeniu, în asigurarea tratamentuluiimunosupresiv. “Tratamentul imunosupresor nu mai seamănă cu cel de acum câţivaani, se ia o dată pe zi, ceea ce asigură complianţă la tratament, cu efectetoxice mult mai mici. De imunosupresie depinde succesul metodei”, a spus prof.Irinel Popescu. El s-a referit şi la colaborarea dintre specialiştii români şicei austrieci, aceştia din urmă venind să opereze în România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-02-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray