2020-02-28 14:11

Uleiul de peşte combate depresia în cazul adolescenţilor

 |  17:41
Uleiul de peşte combate depresia în cazul adolescenţilor

Uleiul de peşte, în specialcel obţinut din sardine, somon şi stavrizi, îi ajută pe adolescenţii de sexmasculin să se simtă mai puţin deprimaţi, potrivit unui studiu japonez,publicat în numărul din luna septembrie al revistei Pediatrics.

Potrivitcercetătorilor niponi, uleiul de peştenu are acelaşi efect benefic şi în cazul adolescentelor.

Acizii graşi din clasa Omega-3, în special aciduleicosapentenoic (EPA) şi acidul docosahexenoic (DHA), se găsesc cu precădere înuleiul de peşte. Deoarece aceste nutriente au un rol important în funcţionareacreierului, mulţi cercetători au dorit să afle dacă un consum mai mare de EPAşi DHA are ca efect o scădere a riscului de depresie. Însă testele care austudiat această asociere pe adulţi au condus la rezultate neconcludente.

Până la acest studiu, oamenii de ştiinţă nu au studiat efectulacestor substanţe asupra tinerilor, o categorie de populaţie predispusă ladepresie. Profesorul Kentaro Murakami de la Universitatea din Tokyo a analizatdietele zilnice şi cazurile de depresie înregistrate în cazul a peste 6.500 deelevi şi liceeni japonezi cu vârstele cuprinse între 12 şi 15 ani.

În total, 23% dintre băieţi şi 31% dintre fete prezentausimptome de depresie, simţindu-se inutili, nefericiţi şi suferind de tulburăriale somnului.

Bazându-se pe chestionarele ce monitorizau dieta zilnicăşi ajustând factorii referitori la vârsta şi nivelul de educaţie al părinţilor,cercetătorii japonezi au remarcat că băieţii care consumau cele mai maricantităţi de peşte - care se încadrau în prima cincime a clasamentului înfuncţie de cantitatea consumată - prezentau un risc de depresie cu 27% mai mic,comparativ cu băieţii care se încadrau în ultima cincime a acelui clasament.

Diferenţe similare au fost remarcate atunci cândcercetătorii au efectuat un clasament în funcţie de concentraţiile de EPA şi DHAdin peştele consumat.

În schimb, oameniide ştiinţă nu au identificat niciun efect al uleiului de peşte asupra risculuide depresie în rândul adolescentelor.

Efectul diferit al uleiului de peşte asupra băieţilor şifetelor este dificil de explicat, o posibilă cauză fiind aceea că femeileprezintă un risc genetic de depresie considerabil mai mare decât bărbaţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine