2020-08-05 14:22

Ultimele fotografii ale lui Kurt Cobain expuse la Paris

 |  10:44
Ultimele fotografii ale lui Kurt Cobain expuse la Paris

Pe 5 aprilie se împlinesc 20 de ani de la sinuciderea lui Kurt Cobain. Fotografiile făcute la ultima ședință foto a solistului rock sunt expuse într-o galerie pariziană, sub titlul 'The last shooting'. Cobain apare cu o armă de foc în fața obiectivului lui Iuri Lenquette, relatează AFP.

Făcute într-o seară de februarie 1994, cele circa 20 de fotografii expuse prima oară integral până pe 21 iunie la Addict Galerie, în centrul Parisului, arată un Kurt Cobain în pulover perforat și pantaloni jeans prea mari, obosit și furios, dar și jucăuș în fața obiectivului, relatează Agerpres.

Fie că este singur sau alături de ceilalți membri ai grupului Nirvana, în fotografii colorate sau alb-negru, un accesoriu atrage atenția în imagini: o pușcă de calibrul 22, pe care Cobain o arată parcă într-n gest de premoniție. La două luni după ședința foto, pe 5 aprilie 1994, cântărețul de 27 de ani își punea capăt vieții împușcându-se în cap în casa lui din Seattle.

Iuri Lenquette, pe atunci reporter la revista muzicală Best, a întâlnit grupul Nirvana în cursul primului lui concert în Franța, în 1991. L-a însoțit apoi într-un turneu australian și a păstrat relații bune cu Kurt Cobain, în pofida reticenței cântărețului de a poza. 'Când era la Paris, venea adesea în studioul meu. Rămânea după-amiaza, cântând la chitară sau uitându-se prin colecția mea de discuri. Devenise un obicei. Într-o zi mi-a spus că ar vrea să îmi pozeze. Nu îmi venea să cred', își amintește Iuri Lenquette în dosarul de prezentare a expoziției.

Cobain a revenit în aceeași seară și a 'insistat' să fie fotografiat cu pușca, pe care a îndreptat-o 'spre tâmplă, spre gură, spre obiectiv', adaugă fotograful. Iuri Lenquette spune că el nu 'a crezut niciodată în ideea unui mesaj pe care ar fi vrut să îl transmită cântărețul. La urma urmelor, să pozezi cu o armă de foc este un gest clasic în fotografia rock'.

După sinuciderea lui Kurt Cobain, Lenquette a cerut agenției sale să nu scoată la vânzare fotografiile cele mai stânjenitoare și a refuzat câteva propuneri financiare 'extrem de tentante' din partea unor publicații. Această ultimă ședință foto a cântărețului a marcat și o cotitură în cariera fotografului. 'După moartea lui Kurt, am abandonat rockul ca să mă ocup de altceva. Ca și cum toată povestea din jurul acestui gen de muzică pierduse din atracție odată cu dispariția lui', mărturisește Lenquette.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-04-04

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz